Λυκοπένιο: από ποια τρόφιμα το παίρνετε και ποια είναι τα οφέλη για την υγεία σας;

Είναι η χρωστική που δίνει χρώμα στα κόκκινα και ροζ φρούτα, όπως είναι οι ντομάτες, τα καρπούζια και τα ροζ γκρέιπφρουτ.

Το λυκοπένιο έχει συνδεθεί με οφέλη για την υγεία, από την υγεία της καρδιάς έως την προστασία από τα ηλιακά εγκαύματα και ορισμένους τύπους καρκίνου.

Αυτό το άρθρο εξετάζει τα οφέλη για την υγεία καθώς και τις κορυφαίες πηγές τροφίμων για το λυκοπένιο.

Ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες

Το λυκοπένιο είναι αντιοξειδωτικό στην οικογένεια καροτενοειδών.

Τα αντιοξειδωτικά προστατεύουν το σώμα σας από βλάβες που προκαλούνται από ενώσεις γνωστές ως ελεύθερες ρίζες.

Όταν τα επίπεδα των ελεύθερων ριζών ξεπερνούν τα επίπεδα αντιοξειδωτικών, μπορούν να δημιουργήσουν οξειδωτικό στρες στο σώμα σας. Αυτό το άγχος συνδέεται με ορισμένες χρόνιες ασθένειες, όπως ο καρκίνος, ο διαβήτης, οι καρδιακές παθήσεις και το Αλτσχάιμερ.

Η έρευνα δείχνει ότι οι αντιοξειδωτικές ιδιότητες του λυκοπενίου μπορούν να βοηθήσουν στη διατήρηση των επιπέδων των ελεύθερων ριζών σε ισορροπία, προστατεύοντας το σώμα σας από ορισμένες από αυτές τις καταστάσεις.

 

Μπορεί να προστατεύσει από ορισμένους τύπους καρκίνου

Η ισχυρή αντιοξειδωτική δράση του λυκοπενίου μπορεί να αποτρέψει ή να επιβραδύνει την εξέλιξη ορισμένων τύπων καρκίνου.

Μελέτες παρατήρησης συνδέουν την υψηλή πρόσληψη καροτενοειδών, συμπεριλαμβανομένου του λυκοπενίου, με 32-50% χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του πνεύμονα και του προστάτη.

Ωστόσο, μια πρόσφατη ανασκόπηση 26 μελετών βρήκε πιο μετριοπαθή αποτελέσματα. Οι ερευνητές συνδέουν την υψηλή πρόσληψη λυκοπενίου με 9% χαμηλότερη πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου του προστάτη. Οι ημερήσιες προσλήψεις των 9-21 mg ημερησίως φαίνονται πιο ευεργετικές.

 

Μπορεί να προωθήσει την υγεία της καρδιάς

Το λυκοπένιο μπορεί επίσης να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης ή πρόωρου θανάτου από καρδιακές παθήσεις.

Αυτό οφείλεται εν μέρει στο γεγονός ότι μπορεί να μειώσει τους παράγοντες κινδύνου καρδιακών παθήσεων. Πιο συγκεκριμένα, μπορεί να μειώσει τη βλάβη των ελεύθερων ριζών, τα συνολικά και «κακά» επίπεδα χοληστερόλης LDL και να αυξήσει την «καλή» χοληστερόλη HDL.

Τα υψηλά επίπεδα λυκοπενίου στο αίμα μπορεί επίσης να προσθέσουν χρόνια στη ζωή των ατόμων με μεταβολικό σύνδρομο - ένας συνδυασμός καταστάσεων υγείας που μπορούν να οδηγήσουν σε καρδιακές παθήσεις.

Σε μια περίοδο 10 ετών, οι ερευνητές σημείωσαν ότι τα άτομα με μεταβολική νόσο που είχαν τα υψηλότερα επίπεδα λυκοπενίου στο αίμα είχαν έως και 39% χαμηλότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου.

Τα προστατευτικά αποτελέσματα του λυκοπενίου φαίνονται ιδιαίτερα ευεργετικά για εκείνους με χαμηλά επίπεδα αντιοξειδωτικών στο αίμα ή υψηλά επίπεδα οξειδωτικού στρες. Αυτό περιλαμβάνει ηλικιωμένους ενήλικες και άτομα που καπνίζουν ή έχουν διαβήτη ή καρδιακές παθήσεις.

 

Μπορεί να προστατεύσει από το ηλιακό έγκαυμα

Το λυκοπένιο φαίνεται επίσης να προσφέρει κάποια προστασία από τις βλαβερές συνέπειες του ήλιου.

Ωστόσο, η προστασία του λυκοπενίου από βλάβες στην υπεριώδη ακτινοβολία είναι περιορισμένη και δεν θεωρείται καλή αντικατάσταση για τη χρήση αντηλιακού.

 

Άλλα πιθανά οφέλη

Το λυκοπένιο μπορεί επίσης να προσφέρει μια σειρά από άλλα οφέλη για την υγεία - τα καλύτερα σύμφωνα με την έρευνα περιλαμβάνουν:

 • Μπορεί να βοηθήσει την όρασή σας.
 • Μπορεί να μειώσει τον πόνο.
 • Μπορεί να προστατεύσει τον εγκέφαλό σας.
 • Μπορεί να συμβάλει σε ισχυρότερα οστά.

Απαιτούνται περισσότερες μελέτες πριν καταλήξουν οι ειδικοί σε σίγουρα συμπεράσματα.

 

Κορυφαίες πηγές τροφίμων

Όλα τα φυσικά τρόφιμα με πλούσιο ροζ έως κόκκινο χρώμα γενικά περιέχουν λίγο λυκοπένιο.

Οι ντομάτες είναι η μεγαλύτερη διατροφική πηγή, και όσο πιο έντονη είναι η ντομάτα, τόσο περισσότερο λυκοπένιο περιέχει. Αλλά μπορείτε να βρείτε αυτό το θρεπτικό συστατικό σε μια σειρά άλλων τροφίμων επίσης.

Ακολουθεί μια λίστα με τρόφιμα που περιέχουν το περισσότερο λυκοπένιο ανά 100 γραμμάρια:

 • Λιαστές ντομάτες: 45,9 mg
 • Πουρές ντομάτας: 21,8 mg
 • Γκουάβα: 5,2 mg
 • Καρπούζι: 4,5 mg
 • Φρέσκες ντομάτες: 3,0 mg
 • Κονσέρβες ντομάτες: 2,7 mg
 • Παπάγια: 1,8 mg
 • Ροζ γκρέιπφρουτ: 1,1 mg
 • Μαγειρεμένες γλυκές κόκκινες πιπεριές: 0,5 mg

 

Πιθανοί κίνδυνοι

Το λυκοπένιο θεωρείται γενικά ασφαλές, ειδικά όταν προέρχεται από τρόφιμα.

Σε μερικές σπάνιες περιπτώσεις, η κατανάλωση πολύ υψηλών ποσοτήτων τροφίμων πλούσιων σε λυκοπένιο οδήγησε σε αποχρωματισμό του δέρματος.

Ωστόσο, τέτοια υψηλά επίπεδα είναι γενικά δύσκολο να επιτευχθούν μόνο μέσω διατροφής.

Τα συμπληρώματα λυκοπενίου μπορεί να μην είναι κατάλληλα για εγκύους και σε όσους λαμβάνουν συγκεκριμένους τύπους φαρμάκων.

Συνοπτικά

Το λυκοπένιο είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό με πολλά οφέλη για την υγεία, όπως προστασία από τον ήλιο, βελτιωμένη υγεία της καρδιάς και χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης ορισμένων τύπων καρκίνου.

Αν και μπορεί να βρεθεί ως συμπλήρωμα, μπορεί να είναι πιο αποτελεσματικό όταν καταναλώνεται από τρόφιμα πλούσια σε λυκοπένιο, όπως ντομάτες και άλλα κόκκινα ή ροζ φρούτα.

Πηγή: https://www.healthline.com/


Leave a comment

Please note, comments must be approved before they are published

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.


You may also like

View all
Example blog post
Example blog post
Example blog post