Λίπος στο συκώτι; Αυτά είναι τα καλύτερα τρόφιμα για εσάς

 Η δεύτερη διαγιγνώσκεται συχνότερα σε εκείνους που είναι παχύσαρκοι ή κάνουν καθιστική ζωή ή καταναλώνουν επεξεργασμένες τροφές.

Ένας από τους κύριους τρόπους θεραπείας αυτής της ασθένειας, ανεξάρτητα από τον τύπο, είναι η διατροφή. Όπως υποδηλώνει το όνομα, η λιπώδης ηπατική νόσο σημαίνει ότι έχετε πάρα πολύ λίπος στο ήπαρ. Σε ένα υγιές σώμα, το συκώτι βοηθά στην απομάκρυνση των τοξινών και παράγει τη χολή, την πεπτική πρωτεΐνη. Η λιπαρή ηπατική νόσος καταστρέφει το συκώτι και εμποδίζει τη λειτουργεία του.

Γενικά, η σωστή διατροφή σε αυτές τις περιπτώσεις θα πρέπει να περιλαμβάνει:

  • Πολλά φρούτα και λαχανικά
  • φυτά με υψηλή περιεκτικότητα σε ίνες, όπως τα όσπρια και τα δημητριακά
  • Ελάχιστη ποσότητα από πρόσθετη ζάχαρη, αλάτι, trans λιπαρά, εξευγενισμένοι υδατάνθρακες και κορεσμένα λιπαρά
  • όχι αλκοόλ

 

Μια δίαιτα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά και με μειωμένες θερμίδες μπορεί να σας βοηθήσει να χάσετε βάρος και να μειώσετε τον κίνδυνο εμφάνισης λιπαρών ηπατικών ασθενειών. Στην ιδανική περίπτωση, εάν είστε υπέρβαροι, θα προσπαθήσετε να χάσετε τουλάχιστον το 10 τοις εκατό του σωματικού σας βάρους.

12 τρόφιμα και ποτά που πρέπει να φάτε για όταν έχετε λιπαρό συκώτι

  1. Καφές για τη μείωση των μη φυσιολογικών ηπατικών ενζύμων

Μελέτες έχουν δείξει ότι όσοι καταναλώνουν καφέ και έχουν λιπώδη ηπατική νόσο έχουν λιγότερη βλάβη από το συκώτι τους συγκριτικά με όσους δεν πίνουν. Η καφεΐνη φαίνεται να μειώνει την ποσότητα των μη φυσιολογικών ηπατικών ενζύμων των ατόμων που κινδυνεύουν από ηπατικές νόσους.

  1. Πράσινα για την αποφυγή της συσσώρευσης λίπους

Η κατανάλωση περισσότερων χόρτων, όπως το σπανάκι, τα λάχανα των Βρυξελλών και το λάχανο, μπορεί επίσης να βοηθήσει στη γενική απώλεια βάρους.

  1. Tofu για τη μείωση της συσσώρευσης λίπους

Το Tofu έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες.

  1. Ψάρια για φλεγμονή και επίπεδα λίπους

Τα λιπαρά ψάρια, όπως ο σολομός, οι σαρδέλες, ο τόνος και η πέστροφα, έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα μπορούν να βοηθήσουν να βελτιωθούν τα επίπεδα λιπώδους λίπους και να μειωθεί η φλεγμονή.

  1. Πλιγούρι βρώμης για ενέργεια

Οι υδατάνθρακες από δημητριακά ολικής αλέσεως όπως η βρώμη προσδίδουν στο σώμα σας ενέργεια. Η περιεκτικότητά τους σε φυτικές ίνες σας γεμίζει επίσης, γεγονός που μπορεί να σας βοηθήσει να διατηρήσετε το βάρος σας.

  1. Καρύδια για τη βελτίωση του ήπατος

Ττα καρύδια έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Η έρευνα διαπιστώνει ότι τα άτομα με λιπώδη ηπατοπάθεια που τρώνε καρύδια βλέπουν βελτιώσεις στις λειτουργείες του συκωτιού.

  1. Αβοκάντο για την προστασία του ήπατος

Τα αβοκάντο έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε υγιεινά λιπαρά και η έρευνα δείχνει ότι περιέχουν χημικές ουσίες που μπορεί να επιβραδύνουν την ηπατική βλάβη. Είναι επίσης πλούσια σε φυτικές ίνες, οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν στον έλεγχο του βάρους.

  1. Γάλα και άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά για προστασία από προβλήματα
  2. Ηλιόσποροι για αντιοξειδωτικά

Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Ε, ένα αντιοξειδωτικό που μπορεί να προστατεύσει το ήπαρ από περαιτέρω βλάβες.

  1. Ελαιόλαδο για έλεγχο βάρους

Αυτό το υγιεινό λάδι έχει υψηλή περιεκτικότητα σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Είναι πιο υγιεινό για το μαγείρεμα από μαργαρίνη, βούτυρο ή λίπος. Η έρευνα δείχνει ότι το ελαιόλαδο συμβάλλει στη μείωση των επιπέδων των ηπατικών ενζύμων.

  1. Σκόρδο για να μειώσετε το σωματικό βάρος

Αυτό το βότανο όχι μόνο προσθέτει γεύση στα τρόφιμα, αλλά πειραματικές μελέτες δείχνουν επίσης ότι τα συμπληρώματα σκόνης σκόρδου μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση του σωματικού βάρους και του λίπους σε άτομα με λιπώδη ηπατική νόσο.

  1. Πράσινο τσάι για λιγότερη απορρόφηση λίπους

Τα δεδομένα υποστηρίζουν ότι το πράσινο τσάι μπορεί να βοηθήσει στην παρεμπόδιση της απορρόφησης λίπους, αλλά τα αποτελέσματα δεν είναι ακόμη καθοριστικά. Οι ερευνητές μελετούν το εάν το πράσινο τσάι μπορεί να μειώσει την αποθήκευση λίπους στο ήπαρ και να βελτιώσει τη λειτουργία του. Επιπλέον, το πράσινο τσάι έχει πολλά οφέλη, από τη μείωση της χοληστερόλης έως την υποβοήθηση του ύπνου.

Πηγή: https://www.healthline.com/


Leave a comment

Please note, comments must be approved before they are published

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.


You may also like

View all
Example blog post
Example blog post
Example blog post