Βήχας: γιατί συνεχίζει μετά το κρυολόγημα;

Παρακάτω θα δείτε τις αιτίες που τα συμπτώματα του κρυολογήματος παραμένουν ενώ ο οργανισμός έχει καταπολεμήσει το κρυολόγημα ή την ίωση.

Οι γιατροί εξηγούν πως το ανοσοποιητικό σας σύστημα, στην προσπάθεια του να καταπολεμήσει έναν ιό ή μια λοίμωξη προκαλεί συμπτώματα όπως ο βήχας.

Σύμφωνα με δηλώσεις γιατρού στο Healthline: “Θα έχετε λευκά αιμοσφαίρια που κινούνται για να καταπολεμήσουν οτιδήποτε προκαλεί [την ασθένεια], για αυτό ακόμα και μετά την εκρίζωση του κρυολογήματος ή της γρίπης ή του ιού, το σώμα σας εξακολουθεί να αντιμετωπίζει αυτή τη φλεγμονή και μπορεί να προκαλέσει επίμονα συμπτώματα”.

Ο πιο συνηθισμένος λόγος που οι άνθρωποι δεν μπορούν να καταπολεμήσουν τα συμπτώματα του βήχα, είναι η οπισθορινική καταρροή.

Δευτερογενής λοίμωξη, όπως η μετά-ιική πνευμονία

«Το ανοσοποιητικό σας σύστημα το οποίο καταπολεμάει μια ιογενή λοίμωξη όπως ένα κρυολόγημα μπορεί να αποδυναμωθεί. Αυτό έχει ως συνέπεια, ο ανθρώπινος οργανισμός να δεχτεί επίθεση ο από μια βακτηριδιακή λοίμωξη η οποία θα χρειαστεί δεύτερη ή διαφορετική θεραπεία», σύμφωνα με το γιατρό Dougherty. "Εάν έχετε αρρωστήσει, η υγεία σας βελτιωθεί και μετά υπάρξει υποτροπή, είναι πιθανό να είναι σημάδι μιας άλλης λοίμωξης”.

 

Βρογχικό Άσθμα

Ένας βήχας μπορεί να προκληθεί από βρογχικό άσθμα, ή όταν μερικοί άνθρωποι κρυολογήσουν, μπορούν να έχουν μια ασθματική εξέλιξη.

Δεν είχατε ποτέ κρυολόγημα

Τα συμπτώματα που μιμούνται ένα κρυολόγημα μπορεί να αποδειχτούν ότι προκαλούνται από κάτι άλλο. Υπάρχει μια ποικιλία από άλλα αίτια που μπορούν να μιμηθούν τα συμπτώματα κρυολογήματος, όπως οπισθορινική καταρροή, παλινδρόμηση γαστρικού οξέος και καούρα.

 

Άλλες ανησυχίες

Για πιο σοβαρές ανησυχίες σχετικά βήχα, όπως οι καρδιακές παθήσεις και ο καρκίνος του πνεύμονα, σύμφωνα με τον Dougherty είναι πολύ λίγοι άνθρωποι που έχουν συμπτώματα βήχα έχουν καρκίνο του πνεύμονα.

Τα σημάδια που πρέπει να επαναξιολογηθούν είναι τα εξής:

  • εάν ο βήχας σας διαρκεί πολύ περισσότερο από ό, τι νομίζετε ότι θα έπρεπε
  • Αν κάτι αλλάζει με το βήχα σας, όπως το μετατρέπεται από ένα ξηρό βήχα σε ένα βλεννογόνο
  • Εάν βγάζετε αίμα

 

Μπορώ να κολλήσω κάποιο όταν έχω βήχα;

Είστε μεταδοτικοί για τουλάχιστον 24 ώρες πριν εμφανίσετε συμπτώματα ασθενείας επειδή το σώμα σας φιλοξενεί την ασθένεια.

Όσον αφορά τα κρυολογήματα, παρόλο που το πιο συχνό είναι τις τελευταίες 5 έως 7 ημέρες, μπορεί να συνεχίσετε να εκπέμπετε τον ιό για διάστημα έως και 21 ημέρες.

Εάν έχετε μια λοίμωξη που προκαλεί πυρετό, συνήθως όταν ο πυρετός φύγει, είναι λιγότερο πιθανό να τη μεταδώσετε.

 


Leave a comment

Please note, comments must be approved before they are published

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.


You may also like

View all
Example blog post
Example blog post
Example blog post