Ποιο είναι το καλύτερο άθλημα για να αποφύγετε την αύξηση βάρους;

Οι γιατροί συχνά ενθαρρύνουν τους ασθενείς τους να ασκούνται περισσότερο και να τρώνε λιγότερο ώστε να ελέγξουν το βάρος τους.

Τώρα, οι επιστήμονες ανακάλυψαν τους πέντε τρόπους άσκησης που αποδεικνύονται πιο αποτελεσματικοί για τη διαχείριση της παχυσαρκίας και την αποφυγή πρόσληψης βάρους.

Μαζί με το jogging, οι τέσσερις υπόλοιποι τρόποι περιλαμβάνουν την αναρρίχηση, το περπάτημα (μαζί με το δυναμικό περπάτημα, συγκεκριμένους τύπους χορού και yoga.

Για να φτάσου σε αυτό το συμπέρασμα, οι επιστήμονες ερεύνησαν 18.424 ενήλικες ηλικίας από 30 έως 70 ετών. Κατέγραψαν τις γυμναστικές τους δραστηριότητες και μετά σύγκριναν τα αποτελέσματα της άσκησής τους με τα γονίδια του καθενός.

Αν και η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε συγκεκριμένη εθνική ομάδα, αυτό που είναι σημαντικό είναι να αναδειχθούν τα οφέλη της άσκησης.

 

Τι έδειξε η έρευνα

Σε αντίθεση με άλλες παρόμοιες έρευνες, στη συγκεκριμένη οι ερευνητές χρησιμοποίησαν πέντε διαφορετικές μονάδες μέτρησης για την παχυσαρκία συμπεριλαμβανομένου του δείκτη μάζας σώματος και του ποσοστού λίπους στο σώμα για να βρουν τρόπους για τον καλύτερο έλεγχο του βάρους. Μέχρι τώρα, η πλειοψηφία προηγούμενων ερευνών ασχολούταν σχεδόν αποκλειστικά με τον δείκτη μάζας σώματος.

 

Τι κάνει το jogging τόσο σπουδαίο;

Σύμφωνα με την Bianca Beldini, γιατρό φυσικής θεραπείας, κατά τη διάρκεια του jogging το σώμα χρησιμοποιεί το λίπος ως το βασικό καύσιμο για να διατηρήσει την καρδιά στη σωστή ζώνη καρδιακού ρυθμού. Επιπλέον, καθώς αυξάνεται ο ρυθμός άσκησης, αυξάνεται και η αντίσταση ή η ταχύτητα και έτσι ο καρδιακός ρυθμός μετακινείται σε υψηλότερες ζώνες καρδιακού ρυθμού, οι οποίες χρησιμοποιούν το γλυκογόνο ή τη ζάχαρη ως καύσιμα.

Ένα ακόμη θετικό είναι πως αυτού του είδους οι ασκήσεις έχουν υψηλή καύση θερμίδων. Αυτό σημαίνει πως όσο πιο δύσκολη είναι η άσκηση, τόσο περισσότερες θερμίδες καίγονται, άρα χάνεται περισσότερο βάρος.

Τι συμβαίνει όμως με τις υπόλοιπες ασκήσεις που δε βλέπουμε στη λίστα;

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, υπάρχουν διάφορες παθητικές ασκήσεις όπως το stretching. Κατά τη διάρκεια αυτής της άσκησης, μπορεί να επωφελείται η ευελιξία των μυών αλλά δεν αυξάνουν αρκετά τον καρδιακό ρυθμό ώστε να ενισχύσουν τον μεταβολισμό του λίπους. 

 

Πως να ξεκινήσετε το jogging

Στην αρχή είναι σημαντικό να ξεκινήσετε σταδιακά και σιγά. Μπορείτε να αρχίσετε πηγαίνοντας για περπάτημα. Μάλιστα, ο συνδυασμός περπατήματος και jogging μπορεί να είναι αποτελεσματικός για αρκετούς ανθρώπους.

Σύμφωνα με την Beldini, ένας προτεινόμενος τρόπος είναι ο εξής:

3 λεπτά jogging μετά 30 δευτερόλεπτα περπάτημα

4 λεπτά jogging μετά 45 δευτερόλεπτα περπάτημα

5 λεπτά jogging μετά 1 λεπτό περπάτημα.

 

Σύμφωνα λοιπόν με την έρευνα, δεν είναι τα πάντα θέμα γενετικής προδιάθεσης. Όποια κι αν είναι η γονιδιακή προδιάθεση, είναι σημαντικό να υπάρχουν μορφές άσκησης ώστε να είναι βοηθητικές στην αποφυγή αύξησης βάρους αλλά και στην αποφυγή μελλοντικών επιπλοκών στα θέματα υγείας.

 

Πηγή: www.healthline.com


Leave a comment

Please note, comments must be approved before they are published

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.


You may also like

View all
Example blog post
Example blog post
Example blog post