Ρύζι κουνουπιδιού: ωφελεί την υγεία σας;

Το προϊόν που προκύπτει όχι μόνο περιέχει βιταμίνες και μέταλλα, αλλά έχει επίσης την εμφάνιση και την αίσθηση του ρυζιού – με πολύ λιγότερες θερμίδες και υδατάνθρακες. Το ρύζι κουνουπιδιού  μπορεί να καταναλωθεί ωμό ή μαγειρεμένο.

 

Περιεκτικότητα σε θερμίδες και υδατάνθρακες

Με 25 θερμίδες ανά φλιτζάνι (107 γραμμάρια) - τόσο ακατέργαστο όσο και μαγειρεμένο - το ρύζι κουνουπιδιού παρέχει μόλις το 10-20% των θερμίδων που θα περίμενε κανείς από την ίδια ποσότητα μαγειρεμένου ρυζιού. Είναι επίσης ιδιαίτερα ενυδατικό, καθώς το νερό αποτελεί πάνω από το 90% του βάρους του.

Έρευνες συνδέουν τις τροφές χαμηλής περιεκτικότητας σε θερμίδες και πυκνές με νερό, όπως το κουνουπίδι με την απώλεια βάρους. Αυτό συμβαίνει καθώς μπορεί να μειώσουν την πείνα και να ενισχύσουν το αίσθημα πληρότητας. Και οι δύο αυτοί παράγοντες μπορούν να μειώσουν την πρόσληψη θερμίδων.

Επιπλέον, το ρύζι κουνουπιδιού έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες. Παρέχει μόνο 3 γραμμάρια καθαρών υδατανθράκων ανά φλιτζάνι (107 γραμμάρια) - 18 φορές λιγότερους υδατάνθρακες από την ίδια ποσότητα ρυζιού.

Ο όρος καθαροί υδατάνθρακες μετρά τον αριθμό των υδατανθράκων που το σώμα σας καταλήγει να αφομοιώσει. Υπολογίζεται αφαιρώντας τα γραμμάρια ινών ενός τροφίμου από τους συνολικούς υδατάνθρακες.

 

Στοιχεία για τη διατροφή

Το ρύζι κουνουπιδιού είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά και ευεργετικές φυτικές ενώσεις. Ένα ωμό φλιτζάνι (107 γραμμάρια) περιέχει:

  • Θερμίδες: 27
  • Πρωτεΐνη: 2 γραμμάρια
  • Λίπος: λιγότερο από 1 γραμμάριο
  • Υδατάνθρακες: 5 γραμμάρια
  • Ίνες: 2 γραμμάρια
  • Βιταμίνη C: 57% της ημερήσιας αξίας (DV)
  • Φολικό: 15% του DV
  • Βιταμίνη Κ: 14% του DV
  • Παντοθενικό οξύ: 14% του DV
  • Βιταμίνη Β6: 12% του DV
  • Χολίνη: 9% του DV
  • Μαγγάνιο: 7% του DV
  • Κάλιο: 7% του DV

Οι ίνες στο ρύζι κουνουπιδιού βοηθούν στη διατροφή των υγιεινών βακτηρίων στο έντερο, μειώνοντας τη φλεγμονή και προάγοντας την υγεία του πεπτικού συστήματος.

Μελέτες συνδέουν πλούσια σε φυτικές ίνες λαχανικά όπως το κουνουπίδι με χαμηλότερο κίνδυνο ασθενειών, όπως ο διαβήτης τύπου 2, ο καρκίνος και οι καρδιακές παθήσεις. Οι ίνες προάγουν επίσης το αίσθημα πληρότητας, το οποίο μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους.

Επιπλέον, το κουνουπίδι είναι μια από τις καλύτερες φυτικές πηγές χολίνης - μια θρεπτική ουσία ζωτικής σημασίας για την καρδιά, το συκώτι, τον εγκέφαλο και το νευρικό σας σύστημα.

Επιπλέον, όπως και τα άλλα σταυρανθή λαχανικά, είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά γλυκοσινολικα και ισοθειοκυανικά, τα οποία καταπολεμούν τη φλεγμονή και μπορεί ακόμη και να επιβραδύνουν την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων.

Τα άλλα αντιοξειδωτικά του, όπως η βιταμίνη C, τα φλαβονοειδή και τα καροτενοειδή, μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο για ασθένειες όπως καρδιακές παθήσεις.

 

Πως να το φτιάξετε

Το ρύζι κουνουπιδιού είναι εύκολο να φτιαχτεί.

Ξεκινήστε πλένοντας και στεγνώνοντας καλά ένα κεφάλι κουνουπιδιού πριν αφαιρέσετε τα χόρτα. Στη συνέχεια, κόψτε το κεφάλι σε τέσσερα μεγάλα κομμάτια και τρίψτε το καθένα ξεχωριστά με ένα τρίφτη.

Οι μεσαίου μεγέθους τρύπες που χρησιμοποιούνται συνήθως για το τρίψιμο του τυριού τείνουν να δίνουν κομμάτια που μιμούνται καλύτερα την υφή του μαγειρεμένου ρυζιού.

Εναλλακτικά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τρίφτη σε έναν επεξεργαστή τροφίμων ή τη ρύθμιση παλμού σε ένα μπλέντερ υψηλής ταχύτητας για να τεμαχίσετε το κουνουπίδι σας πιο γρήγορα. Απλώς λάβετε υπόψη ότι αυτές οι τεχνικές μπορεί να κάνουν το τελικό προϊόν λιγότερο χνουδωτό.

Μόλις τεμαχιστεί, αφαιρέστε την επιπλέον υγρασία από το ρύζι πιέζοντάς το με απορροφητικό χαρτί ή μεγάλη χαρτοπετσέτα.

Το ρύζι κουνουπιδιού τρώγεται καλύτερα φρέσκο. Ενώ μπορεί να ψυχθεί για έως και 5 ημέρες, μπορεί να αναπτύξει μια δυσάρεστη μυρωδιά θείου.

Το άμεσο μαγείρεμα και το πάγωμα μπορεί να περιορίσει αυτή τη μυρωδιά. Το ρύζι κουνουπιδιού μπορεί να καταψυχθεί με ασφάλεια για έως και 12 μήνες.

 

Συνοπτικά

Το ρύζι κουνουπιδιού είναι μια θρεπτική εναλλακτική λύση για το ρύζι που έχει χαμηλές θερμίδες και υδατάνθρακες.

Μπορεί ακόμη και να προσφέρει ορισμένα οφέλη, όπως ενίσχυση της απώλειας βάρους, καταπολέμηση της φλεγμονής, ακόμη και προστασία από ορισμένες ασθένειες. Επιπλέον, είναι εύκολο να φτιαχτεί και να καταναλωθεί ωμό ή μαγειρεμένο.

Την επόμενη φορά που σκέφτεστε να μαγειρέψετε ρύζι, εξετάστε το ενδεχόμενο να τρίψετε ολόκληρο το κουνουπίδι.

Πηγή: https://www.healthline.com/


Leave a comment

Please note, comments must be approved before they are published

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.


You may also like

View all
Example blog post
Example blog post
Example blog post