Ο ρόλος της έλλειψης σιδήρου στο αίσθημα κόπωσης

Αυτό όμως μερικές φορές μπορεί να μην είναι προφανές.

Είναι εκπληκτικό, λοιπόν, ότι τώρα ξεκινάμε να καταλαβαίνουμε μερικές από τις αιτίες της κούρασης και της κόπωσης. Επιπλέον, νέα έρευνα αναδεικνύει μερικά εκπληκτικά στοιχεία για τον ρόλο που παίζει η διατροφή σε αυτό.

 

Πώς επηρεάζει η ανεπάρκεια σιδήρου;

Η έλλειψη σιδήρου είναι η πιο κοινή διατροφική ανεπάρκεια στον κόσμο. Περισσότερο από το 30% του παγκόσμιου πληθυσμού είναι αναιμικό, σύμφωνα με την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας.

Η έρευνα της «Εθνική Δίαιτα και Διατροφή» διαπίστωσε ότι το 48% των κοριτσιών ηλικίας 11-18 ετών, το 27% των γυναικών ηλικίας 19-64 ετών και σχεδόν το ένα στα δέκα αγόρια ηλικίας 11-18 ετών στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν χαμηλή πρόσληψη σιδήρου. Αυτό επιδρά στο επίπεδο ενέργεια και κούρασης.

Μπορεί η αύξηση του σιδήρου να σας βοηθήσει αν δεν είστε αναιμικοί;

Οι ειδικοί πιστεύουν ότι η αύξηση της πρόσληψης σιδήρου μπορεί να σας δώσει περισσότερη ενέργεια εάν τα αποθέματα σιδήρου σας είναι χαμηλά, ακόμα και αν η αιμοσφαιρίνη σας (το μέρος των ερυθρών αιμοσφαιρίων σας που μεταφέρει οξυγόνο) είναι υψηλότερα από το όριο για αναιμία. Η μη αναιμική ανεπάρκεια σιδήρου εκτιμάται ότι επηρεάζει περίπου τριπλάσιο αριθμό ανθρώπων από την αναιμία της ανεπάρκειας σιδήρου. Η British Medical Journal και η NHS συμφωνούν ότι μπορεί να είναι μια υποδεέστερη αιτία κόπωσης, ιδιαίτερα μεταξύ των γυναικών σε αναπαραγωγική ηλικία.

Για να αντιμετωπιστεί αυτό το πρόβλημα, σύμφωνα με την σχετική έρευνα, το 5% των κοριτσιών ηλικίας 15-18 ετών έχει αναιμία με έλλειψη σιδήρου, αλλά σχεδόν 24% έχουν χαμηλά αποθέματα σιδήρου. Μεταξύ των γυναικών ηλικίας 35-49 ετών, το 4,8% έχει αναιμία με ανεπάρκεια σιδήρου, αλλά σχεδόν 12,5% έχει χαμηλά επίπεδα σιδήρου. Η αναιμία και τα χαμηλά αποθέματα σιδήρου είναι σπάνια μεταξύ αγοριών και ανδρών κάτω των 64 ετών, αλλά αποτελούν σημαντικό κίνδυνο για άτομα άνω των 65 ετών.

Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να λαμβάνετε συμπληρώματα σιδήρου εάν αισθάνεστε κουρασμένοι; Δεν είναι απαραίτητο – αυτό που είναι σημαντικό είναι να δείτε τον γιατρό σας και να ζητήσετε μια διάγνωση, καθώς είναι πιθανό να υποβληθείτε σε υπερβολική δόση σιδήρου.

Μπορούν άλλες ελλείψεις να προκαλέσουν κόπωση;

Πολλοί από εσάς λαμβάνετε βιταμίνες ή μεταλλικά συμπληρώματα. Αλλά πόσο συχνή είναι η κούραση που προκαλείται από ανεπάρκεια βιταμινών και ανόργανων ουσιών, μη συμπεριλαμβανομένου του σιδήρου;

Βιταμίνη D: Τα συμπτώματα της έλλειψής της περιλαμβάνουν κόπωση. Η βιταμίνη D μπορεί να αυξηθεί από το φως του ήλιου και τα συμπληρώματα.

Βιταμίνη Β12: Η βιταμίνη Β12 βρίσκεται σε χαμηλό επίπεδο, σε όλες τις ηλικιακές ομάδες. Η κούραση είναι σύμπτωμα της αναιμίας Β12 ή της φυλλικής αναιμίας αλλά προκαλείται συχνά και από προβλήματα απορρόφησης.

Ψευδάργυρος: Τα άτομα ηλικίας 11-18 ετών μπορεί να έχουν χαμηλά επίπεδα ψευδαργύρου, αλλά η σοβαρή ανεπάρκεια είναι σπάνια. Προσέξτε με τα συμπληρώματα, καθώς η λήψη υπερβολικού ψευδαργύρου μπορεί να οδηγήσει σε αναιμία.

Βιταμίνη Α: Ένα σημαντικό ποσοστό των παιδιών ηλικίας 11-18 καταναλώνουν κάτω από την συνιστώμενη ποσότητα βιταμίνης Α. Ωστόσο, μια ανεπάρκεια αρκετά σοβαρή ώστε να παρουσιάσει συμπτώματα είναι σπάνια.

Πάντα συμβουλευτείτε γιατρό

Συμβουλευτείτε πάντοτε έναν γιατρό εάν αισθάνεστε κουρασμένοι καθώς πρέπει να αποκλείσετε κάποιο σοβαρό ιατρικό σκοπό. Επίσης, μιλήστε στο γιατρό σας πριν πάρετε συμπληρώματα, καθώς είναι πιθανό να υποβληθείτε σε υπερβολική δόση ορισμένων βιταμινών και μετάλλων.

Πηγή: https://www.bbc.co.uk/


Leave a comment

Please note, comments must be approved before they are published

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.


You may also like

View all
Example blog post
Example blog post
Example blog post