Φαγητό με ενσυναίσθηση: τι σημαίνει και πώς μπορεί να σας βοηθήσει;

Το «φαγητό με ενσυναίσθηση» είναι η πρακτική που τρώτε όταν πεινάτε και σταματάτε όταν νιώθετε ότι χορτάσατε. Ακούγεται αρκετά απλό, έτσι; Αλλά αν έχετε κάνει δίαιτα για το μεγαλύτερο μέρος της ενήλικης ζωής σας, μπορεί να σας φανεί εντελώς ριζοσπαστικό - και απίστευτα απελευθερωτικό, επίσης.

Το φαγητό με ενσυναίσθηση υπάρχει εδώ και περισσότερα από 20 χρόνια, αλλά απολαμβάνει μια νέα δημοτικότητα αυτή τη στιγμή.

Στον πυρήνα της διαισθητικής διατροφής είναι το να εμπιστεύεστε τον εαυτό σας και να ξέρετε τι να φάτε. Είναι σημαντικό να δίνετε προσοχή στο σώμα σας – συγκεκριμένα στα σημάδια που δείχνουν ότι είστε πεινασμένοι και γεμάτοι. Απαιτεί επίσης απόρριψη της νοοτροπίας της δίαιτας. Όχι πια να σκέφτεστε τα τρόφιμα ως καλά και κακά, να μην αποφεύγετε πια τα τρόφιμα που αγαπάτε επειδή «παχύνουν» και όχι να κρίνετε τον εαυτό σας για το τι (ή πόσο) τρώτε.

Αυτή η πρακτική ενθαρρύνει επίσης την άσκηση και την «ήπια διατροφή», η οποία περιλαμβάνει τη λήψη επιλογών φαγητού που κάνουν το σώμα σας να αισθάνεται καλά, ενώ εξακολουθεί να επιτρέπει τροφές που απλά σου δίνουν ευχαρίστηση.

Είναι επίσης σημαντικό να καταλάβετε ότι αυτή η πρακτική δεν είναι ένα σχέδιο απώλειας βάρους. Οι εμπειρίες όλων είναι διαφορετικές - και είναι πιθανό να μπορείτε να τρώτε περισσότερο αρχικά όταν επιτραπεί τελικά στον εαυτό σας να φάτε τρόφιμα που προηγουμένως ήταν απαγορευμένα.

Σε μια μελέτη από το Πανεπιστήμιο Brigham Young, οι άνθρωποι που σημείωσαν υψηλή βαθμολογία σε διαισθητική κλίμακα κατανάλωσης είχαν λιγότερο άγχος για το φαγητό και είχαν μεγαλύτερη απόλαυση από το φαγητό (και, ενδιαφέρον, είχαν χαμηλότερο Δείκτη Μάζας Σώματος) από εκείνους που σημείωσαν χαμηλότερη βαθμολογία.

Δώστε προσοχή στην πείνα και την πληρότητα σας. Το φαγητό με ενσυναίσθηση χρησιμοποιεί μια «κλίμακα ανακάλυψης πείνας» 1-10 (1 είναι άδειο, 10 υπερβάλλεται σε σημείο να αισθάνεστε άρρωστοι και 5 που σημαίνει ότι δεν είναι ούτε πείνα ούτε γεμάτοι). Αισθάνεσαι πείνα; Δώστε στον εαυτό σας άδεια για φαγητό. Είστε ψηλότερα στην κλίμακα και απλά βαριέστε, νιώθετε λυπημένοι ή θυμωμένοι; Αναζητήστε έναν τρόπο να αντιμετωπίσετε αυτό το συναίσθημα, όπως το να καλέσετε έναν φίλο.

Καλή όρεξη. Αφήστε το κινητό ή το περιοδικό και εστιάστε στο φαγητό σας (και ιδανικά, φάτε σε ένα ωραίο περιβάλλον, όχι σε ένα γεμάτο γραφείο ή μπροστά από την τηλεόραση). Το φαγητό σας φαίνεται, μυρίζει και έχει καλή γεύση; Αφήστε τον εαυτό σας να απολαύσει πραγματικά κάτι νόστιμο. Στη συνέχεια κάντε παύση περιστασιακά για να κάνετε check in: Είστε ακόμα πεινασμένοι; Αν ναι, συνεχίστε να τρώτε. Εάν όχι, σταματήστε πριν γεμίσετε δυσάρεστα.

Σταματήστε τη διατροφή. Ελέγξτε τον εαυτό σας όταν αρχίζετε να σκέφτεστε ορισμένα τρόφιμα ως «καλά» και «κακά» ή «επιτρεπόμενα» και «απαγορευμένα». Εάν υπάρχει ένα φαγητό που έχετε απαγορεύσει λόγω λίπους ή θερμίδων, επιτρέψτε στον εαυτό σας να το έχετε χωρίς κρίση. Αυτό μπορεί να σας κάνει να νιώθετε άβολα στην αρχή, αλλά είναι πιθανό ότι η κατάταξη αυτού του φαγητού ως «απαγορευμένο» να είναι ένας από τους λόγους που το έκαναν τόσο ελκυστικό. Γνωρίζοντας ότι μπορείτε να έχετε το φαγητό όποτε θέλετε απλά μπορεί να αποδυναμώσει αυτό τη λιγούρα.

Πηγή: https://blogs.webmd.com/


Leave a comment

Please note, comments must be approved before they are published

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.


You may also like

View all
Example blog post
Example blog post
Example blog post