Πώς η βιταμίνη D σας προστατεύει από τις λοιμώξεις

Αυτό είναι ένα από τα πιο σημαντικά βήματα που μπορείτε να κάνετε για να ενισχύσετε την υγεία σας. Τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D συνδέονται με πλήθος σωματικών και διανοητικών προβλημάτων, ενώ τα βέλτιστα επίπεδα σας προστατεύουν από χρόνιες ασθένειες και λοιμώξεις.

Η βιταμίνη D ρυθμίζει την ικανότητά σας να καταπολεμάτε τις λοιμώξεις, καθώς και τη χρόνια φλεγμονή και παράγει αντιμικροβιακά πεπτίδια (AMPs), ένα από τα οποία είναι η κατελικιδίνη, ένα φυσικό αντιβιοτικό ευρέος φάσματος. Το αντιμικροβιακό πεπτίδιο cathelicidin, ή CAMP, κατασκευάζεται από ανοσοκύτταρα και κύτταρα του δέρματος και του εντέρου, τα οποία δρουν ως φραγμός στη μόλυνση.

Σε γενικές γραμμές, τα AMPs χρησιμοποιούνται από την έμφυτη ανοσοαπόκριση του οργανισμού σας για να σκοτώσουν τα παθογόνα που εισβάλλουν, συμπεριλαμβανομένων βακτηρίων, ιών, μυκήτων και άλλων παθογόνων.

 

Η βιταμίνη D καταπολεμά πολλούς τύπους μόλυνσης

Εκτός από την αποτροπή λοιμώξεων του δέρματος, η βιταμίνη D, μέσω του ρόλου της στην προώθηση της υγιούς ανοσοποιητικής λειτουργίας, υπόσχεται πρόληψη από διάφορες λοιμώξεις. Για παράδειγμα, τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο λοιμώξεων του αναπνευστικού συστήματος, και μια ιαπωνική μελέτη έδειξε ότι μαθητές που λαμβάνουν 1.200 μονάδες βιταμίνης D την ημέρα κατά τη διάρκεια του χειμώνα μείωσαν σημαντικά τον κίνδυνο μόλυνσης από γρίπη Α.

Η βιταμίνη D παίζει επίσης ρόλο στον HIV, με εκείνους με ασυνήθιστα χαμηλά επίπεδα να έχουν μικρότερους χρόνους επιβίωσης από εκείνους με υψηλότερα επίπεδα βιταμίνης D. Ακόμη και η φυματίωση συνδέεται με τη βιταμίνη D, καθώς έχει διαπιστωθεί ότι τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο ενεργού φυματίωσης.

Οι Ολλανδοί επιστήμονες αποκάλυψαν επίσης ότι η μέτρηση των επιπέδων βιταμίνης D των ασθενών μπορεί να προβλέψει με ακρίβεια τον κίνδυνο θανάτου από πνευμονία εντός ενός μηνός από την εισαγωγή στο νοσοκομείο. Τα ευρήματα δείχνουν ότι η θεραπεία ασθενών που έχουν πνευμονία με συμπληρώματα βιταμίνης D μπορεί να διεγείρει το ανοσοποιητικό τους σύστημα και να βελτιώσει τα αποτελέσματα.

Η προσθήκη μέτρησης βιταμίνης D στον δείκτη σοβαρότητας της πνευμονίας θα μπορούσε επίσης να συμβάλει στη βελτίωση της ακρίβειας αυτού του προγνωστικού εργαλείου. Τα συμπληρώματα βιταμίνης D ήταν επίσης ευεργετικά για τη θεραπεία και την πρόληψη της πνευμονίας σε κοινότητα παιδιών.

Πηγή: https://articles.mercola.com  / Ανάλυση του Dr. Joseph Mercola


Leave a comment

Please note, comments must be approved before they are published

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.


You may also like

View all
Example blog post
Example blog post
Example blog post