Πώς να ξεκινήσετε να γυμνάζεστε: Ένας οδηγός για αρχάριους!

Σύντομα, μετά την έναρξη της γυμναστικής, θα αρχίσετε να βλέπετε και να αισθάνεστε τα οφέλη που μπορεί να έχει η σωματική δραστηριότητα στο σώμα και την ευημερία σας.

Ωστόσο, η άσκηση χρειάζεται πολλή αποφασιστικότητα, επιμονή και πειθαρχία για να πετύχει μακροπρόθεσμα.

Εάν σκέφτεστε να αρχίσετε να ασκείστε αλλά δεν ξέρετε από πού να ξεκινήσετε, αυτό το άρθρο είναι για σας. Εδώ είναι όλα όσα πρέπει να ξέρετε για να ξεκινήσετε ένα πρόγραμμα γυμναστικής και να μείνετε σε αυτό!

Γιατί να αρχίσετε να γυμνάζεστε;

Η τακτική άσκηση έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει σημαντικά την υγεία σας.

Τα μεγαλύτερα οφέλη της περιλαμβάνουν την επίτευξη και τη διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους, τη διατήρηση της μυϊκής μάζας και τη μείωση του κινδύνου χρόνιων ασθενειών.

Επιπλέον, η έρευνα έχει δείξει ότι η άσκηση μπορεί να άρει τη διάθεσή σας, να ενισχύσει την ψυχική σας υγεία, να σας βοηθήσει να κοιμηθείτε καλύτερα και ακόμα και να βελτιώσετε τη σεξουαλική σας ζωή.

Και αυτά δεν είναι όλα - μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να διατηρήσετε καλά τα επίπεδα της ενέργειας σας.

Εν ολίγοις, η σωματική άσκηση είναι τόσο ισχυρή που μπορεί να αλλάξει τη ζωή σας.

Συνηθισμένα είδη γυμναστικής

Υπάρχουν διάφοροι τύποι άσκησης, όπως:

  • Αερόβια: Συνήθως αποτελεί τον πυρήνα κάθε προγράμματος γυμναστικής περιλαμβάνοντας περιόδους συνεχούς κίνησης. Παραδείγματα αποτελούν η κολύμβηση, το τρέξιμο και ο χορός.
  • Ενδυνάμωση: Βοηθά στην αύξηση της μυϊκής δύναμης και της δύναμης. Παραδείγματα αποτελούν η άσκηση αντίστασης, το plyometrics, η άρση βαρών και τα σπριντ.
  • Καλλισθενική γυμναστική: Οι βασικές κινήσεις του σώματος πραγματοποιούνται χωρίς εξοπλισμό γυμναστικής και σε μεσαίο αερόβιο ρυθμό. Παραδείγματα περιλαμβάνουν τα lunges, τα sit-ups, τα push-ups και τα pull-ups.
  • Εκπαίδευση διαστήματος υψηλής έντασης (HIIT): Περιλαμβάνει επαναλήψεις σύντομων ασκήσεων υψηλής έντασης που ακολουθούνται από ασκήσεις χαμηλής έντασης ή περιόδους ανάπαυσης.
  • Boot Camps: Υψηλής έντασης γυμναστική με βάση τον χρόνο και το συνδυασμό αερόβιων ασκήσεων και ασκήσεων αντίστασης.
  • Ισορροπία ή σταθερότητα: Ενισχύει τους μυς και βελτιώνει το συντονισμό του σώματος. Παραδείγματα περιλαμβάνουν οι Pilates και το tai chi.
  • Ευελιξία: Ενισχύει τους μύες και βελτιώνει τη λειτουργεία του σώματος. Παραδείγματα αποτελούν η γιόγκα ή μεμονωμένες κινήσεις μυών-τεντώματος.

Οι παραπάνω δραστηριότητες μπορούν να γίνουν μεμονωμένα ή σε συνδυασμό. Το σημαντικό είναι να επιλέξετε ό, τι σας ταιριάζει καλύτερα και να διασκεδάσετε κάνοντάς το.

Tips για να ξεκινήσετε

Είναι σημαντικό να εξετάσετε μερικά πράγματα πριν ξεκινήσετε τη γυμναστική σας.

  1. Ελέγξτε την υγεία σας

Είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε το γιατρό σας και να εξεταστείτε πριν ξεκινήσετε τη ρουτίνα άσκησής σας.

Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για εκείνους που δεν είναι συνηθισμένοι σε έντονες σωματικές δραστηριότητες, καθώς και για άτομα ηλικίας 45 ετών και άνω.

Ένας έγκαιρος έλεγχος μπορεί να ανιχνεύσει οποιαδήποτε προβλήματα υγείας ή συνθήκες που θα μπορούσαν να σας βάλουν σε κίνδυνο τραυματισμού κατά τη διάρκεια της άσκησης.

Μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να βελτιστοποιήσετε την προπόνηση σας, καθιστώντας ευκολότερο για εσάς και τον προσωπικό σας εκπαιδευτή να κατανοήσετε τους περιορισμούς σας και να δημιουργήσετε ένα σχέδιο άσκησης προσαρμοσμένο στις ιδιαίτερες ανάγκες σας.

  1. Κάντε ένα σχέδιο και ορίστε ρεαλιστικούς στόχους

Μόλις αποφασίσετε να αρχίσετε να ασκείστε τακτικά, προσπαθήστε να δημιουργήσετε ένα σχέδιο που περιλαμβάνει εφικτά βήματα και στόχους.

Ένας τρόπος για να γίνει αυτό είναι να ξεκινήσετε με ένα σχέδιο απλών βημάτων που πρέπει να ακολουθήσετε. Στη συνέχεια, μπορείτε να συνεχίσετε να το χρησιμοποιείτε καθώς βελτιώνετε το επίπεδο φυσικής κατάστασης.

Για παράδειγμα, εάν ο στόχος σας είναι να ολοκληρώσετε μια διαδρομή πέντε χιλιομέτρων, μπορείτε να ξεκινήσετε δημιουργώντας ένα σχέδιο που περιλαμβάνει μικρότερες διαδρομές.

Μόλις μπορέσετε να ολοκληρώσετε αυτές τις σύντομες διαδρομές, αυξήστε την απόσταση έως ότου μπορείτε να πετύχετε τα πέντε χιλιόμετρα.

Ξεκινώντας από τους μικρούς στόχους, όχι μόνο θα αυξήσετε τις πιθανότητες επιτυχίας, αλλά θα σας παρακινήσετε να καταφέρετε περισσότερα.

  1. Βάλτε στο πρόγραμμα ως συνήθεια

Ένα άλλο βασικό στοιχείο της επιτυχίας της γυμναστικής είναι να παραμείνετε σταθεροί στο πρόγραμμά σας.  

Είναι ευκολότερο να το διατηρήσετε αν το κάνετε συχνά και το εντάξετε στο πρόγραμμά σας ως συνήθεια.

Σύμφωνα με μελέτη, η αντικατάσταση ενός ανθυγιεινού τρόπου ζωής με έναν υγιεινό μπορεί να σας κάνει να το διατηρήσετε μακροπρόθεσμα.

Για παράδειγμα, μπορείτε να κάνετε την άσκηση μια συνήθεια προγραμματίζοντας να γυμνάζεστε αμέσως μετά την εργασία σας.

Πηγή: https://www.healthline.com


Leave a comment

Please note, comments must be approved before they are published

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.


You may also like

View all
Example blog post
Example blog post
Example blog post