Πώς να κάνετε τα παιδιά σας να τρώνε περισσότερα λαχανικά

Το να κάνετε τα παιδιά να τρώνε περισσότερα λαχανικά δεν θα έπρεπε να είναι ένας αγώνας. Άλλωστε μπορείτε να δοκιμάσετε πολλούς δημιουργικούς τρόπους για να τους τα παρουσιάσετε!

Πάρτε τα παιδιά μαζί σας στην κουζίνα

Πάρτε τα σε μια αγορά ή ένα παντοπωλείο και ζητήστε τους να διαλέξουν τα λαχανικά. Αφήστε τα να τα πλύνουν, να τα ξεφλουδίσουν και να τα τεμαχίσουν. Θα ήταν επίσης χρήσιμο να σας βοηθήσουν στο μαγείρεμα. Τα παιδιά είναι πιο πιθανό να φάνε κάτι που βοήθησαν να φτιαχτεί.

Προσφέρετε τα λαχανικά μαζί με αγαπημένα φαγητά  

Εάν στο παιδί σας αρέσει ήδη η πίτσα, προσπαθήστε να την προσφέρετε με λαχανικά ως toppings.  . Σε μερικά παιδιά δεν αρέσει να αναμειγνύονται φαγητά - ειδικά να τα ανακατεύετε με αυτά που πιστεύουν ότι είναι ήδη τέλεια. Αλλά μερικά θα είναι πρόθυμοι να πειραματιστούν. Τα παιδιά μπορεί να μπουν στον πειρασμό να φάνε όλες τις επιλογές και να το διασκεδάσουν με πρακτικό τρόπο.

Κάντε τα λαχανικά διασκεδαστικά

Για ένα μικρό παιδί, η δημιουργία προσώπων με κομμένα λαχανικά μπορεί να τα βοηθήσει να τα μεταφέρει από το πιάτο στο στόμα του. Το να ονομάζουμε "δέντρο" το μπρόκολο μπορεί να το κάνει πολύ λιγότερο εκφοβιστικό. Επίσης, το να κόψετε το φαγητό σε μικρό μέγεθος μπορεί επίσης να το κάνει πιο φιλικό προς τα παιδιά.

Μην τσακώνεστε για τα λαχανικά

Όταν είστε απογοητευμένοι ότι το παιδί σας δεν θα δοκιμάσει ένα χορτοφάγο γεύμα, μπορεί να σκεφτείτε να το πιέσετε. Αλλά αντισταθείτε στην παρόρμηση. Αναγκάζοντας ένα παιδί να φάει κάτι μπορεί να το κάνει να το αποφύγει αργότερα, ακόμη και ως ενήλικας. Εάν σπρώξει το πιάτο μακριά, μην αντιδράστε με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Αλλά μην σταματήσετε και να σερβίρετε λαχανικά.

Ψητά λαχανικά

Μερικές φορές στα παιδιά δεν αρέσουν τα λαχανικά επειδή είναι πολύ σκληρά ή έχουν πολύ έντονη γεύση. Δοκιμάστε να τα ψήσετε για να πάρουν μια γεύση και υφή που θα αρέσουν στα παιδιά. Θα είναι μαλακά στο εσωτερικό και τραγανά στο εξωτερικό – όπως οι τηγανιτές πατάτες. Αναδεικνύει επίσης τη φυσική γλυκύτητα στα λαχανικά, ώστε να μην έχουν τόσο έντονη γεύση όσο θα μπορούσαν όταν είναι ωμά. Δοκιμάστε να τα ρίξετε με ελαιόλαδο και πασπαλίστε με λίγο τυρί παρμεζάνας πριν τα βάλετε στο φούρνο.

Να έχετε λαχανικά παντού

Εάν τα λαχανικά είναι προσιτά, το παιδί σας θα είναι πιο πιθανό να τα φάει όταν πεινάει. Κόψτε τα καρότα, το μπρόκολο και τις πιπεριές και βεβαιωθείτε ότι βρίσκονται εκεί στο δείπνο. Εάν ζητούν ένα σνακ πριν το δείπνο, κάντε τα την μόνη επιλογή τους. Πάντα να έχετε καθαρά, κομμένα λαχανικά μπροστά στο ψυγείο όπου είναι εύκολο να τα δει το παιδί σας όταν ψάχνει για φαγητό.  

Να είστε ένα καλό παράδειγμα

Είναι δύσκολο να πείσεις ένα παιδί να τρώει τα λαχανάκια των Βρυξελλών αν δεν τα πλησιάζετε ούτε εσείς. Φάτε λοιπόν τα λαχανικά μόνοι σας και βεβαιωθείτε ότι το παιδί σας παρακολουθεί. Εάν δεν είστε μεγάλος fan των λαχανικών, τότε ζητήστε από κάποιον άλλον να κάνει το ίδιο. Μερικές φορές τα παιδιά θα ακούσουν άλλους ανθρώπους περισσότερο από ό, τι θα ακούσουν τη μαμά και τον μπαμπά.

Πηγή: https://www.webmd.com/

Leave a comment

Please note, comments must be approved before they are published

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.


You may also like

View all
Example blog post
Example blog post
Example blog post