Πώς να εστιάσετε στον εαυτό σας - και μόνο στον εαυτό σας

Δεν υπάρχει τίποτα λάθος στο να δίνετε ενέργεια στις σχέσεις με τους αγαπημένους σας ή να στρέφετε την προσοχή σας στο να βρείτε έναν ρομαντικό σύντροφο ή νέο φίλο. Οι άνθρωποι χρειάζονται αγάπη, οικειότητα και συντροφικότητα, οπότε εστιάζετε και στον εαυτό σας ακολουθώντας αυτές τις ανάγκες.

Είναι επίσης πολύ ασφαλές να πείτε ότι αν δεν κοιτάτε τις ανάγκες των άλλων τότε οι σχέσεις σας πιθανότατα δεν θα ευδοκιμήσουν.

Παρόλα αυτά, η παραμέληση των ονείρων και των επιθυμιών σας μπορεί να σας κρατήσει πίσω. Μια ζωή που είναι αποκλειστικά για την αναζήτηση της ευτυχίας των άλλων μπορεί να μην σας φέρει πολύ προσωπική χαρά. Με την πάροδο του χρόνου, μπορεί να αρχίσετε να αισθάνεστε «στραγγισμένοι» και λίγο χαμένοι.

Το να εστιάσετε στον εαυτό σας δεν είναι εγωιστικό. Είναι μια πράξη αγάπης για εσάς. Αν όμως έχετε συνηθίσει να εστιάζετε σε άλλους, τότε είναι δύσκολο να αλλάξετε. Αυτές οι 7 συμβουλές μπορούν να σας βοηθήσουν.

Γνωρίστε καλύτερα τον εαυτό σας

Η οικοδόμηση μιας ισχυρής σχέσης με τον εαυτό σας είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να επιστρέψετε την προσοχή σας πάνω σας.

Αν αισθάνεστε αβέβαιοι για την ταυτότητά σας μπορεί να είναι πιο δύσκολο να αποκτήσετε σαφήνεια σχετικά με αυτό που θέλετε από τη ζωή. Αν δεν υπάρχει κάποια εξοικείωση με το ποιος είστε ως άτομο, δεν μπορείτε να κάνετε πολλά για να επιτύχετε τους στόχους σας, να ζήσετε σύμφωνα με τις αξίες σας ή να ικανοποιήσετε τις ανάγκες σας.

Σημαντικά γεγονότα - χωρισμός, αλλαγή σταδιοδρομίας, τοκετός, προσωπική κρίση - μπορούν να προκαλέσουν άμεση ανάπτυξη και να δώσουν έμφαση στους τρόπους με τους οποίους έχετε ήδη αλλάξει. Αυτή η νέα οπτική μπορεί να θέσει υπό αμφισβήτηση πράγματα που νομίζατε ότι γνωρίζετε για τον εαυτό σας καθώς νέες πτυχές της ταυτότητάς σας αναδύονται για πρώτη φορά.

Ίσως να μην καλωσορίσετε αμέσως αυτήν τη νέα αυτογνωσία, ειδικά αν έρχεται σε αντίθεση με την υπάρχουσα αντίληψή σας για το ποιοι είστε. Όμως, αν δεν αναγνωρίσετε την ανάπτυξή σας μπορεί να νιώσετε ατελείς και με ανεκπλήρωτες επιθυμίες.

Αυτή η αβεβαιότητα μπορεί να αρχίσει να επηρεάζει τη συναισθηματική σας ευημερία, την αίσθηση της αυτοεκτίμησης και τις σχέσεις σας με άλλους. Η προσέγγιση αυτών των αλλαγών στον εαυτό σας μπορεί να σας βοηθήσει να προσαρμοστείτε πιο εύκολα.

Βεβαιωθείτε ότι αναζητάτε αυτό που πραγματικά θέλετε

Οι περισσότεροι άνθρωποι ενδιαφέρονται για τις απόψεις των αγαπημένων τους. Σίγουρα, δεν κάνετε αυτόματα ό, τι προτείνουν η οικογένεια ή οι φίλοι σας, αλλά σταθμίζετε προσεκτικά την καθοδήγησή τους όταν προσπαθείτε να λάβετε μια απόφαση.

Είναι γενικά χρήσιμο να λαμβάνετε πληροφορίες από άλλους, ειδικά για μεγάλες αποφάσεις. Ωστόσο, είναι σημαντικό να κάνετε διάκριση μεταξύ αυτής της καθοδήγησης και του βαθμού που την αφήνετε να σας επηρεάσει από την πορεία που προτιμάτε. Η διαφορά μερικές φορές γίνεται λίγο θολή, και ίσως να μην συνειδητοποιήσετε καν στην αρχή ότι τα όνειρά σας είναι πραγματικά όνειρα κάποιου άλλου.

Μπορεί να μην είχατε μεγάλη τύχη στα ραντεβού σου. Τα αγαπημένα σας πρόσωπα σας διαβεβαιώνουν ότι τελικά θα βρείτε το σωστό άτομο και θα σας ενθαρρύνουν να συνεχίσετε να προσπαθείτε, καθώς το να παντρευτείτε και να αποκτήσετε παιδιά είναι σημαντικά μέρη της ζωής, σωστά;

Λοιπόν, όχι αν δεν θέλετε να είναι. Τα κοινωνικά ιδανικά γύρω από τις σχέσεις συχνά υποδηλώνουν ότι οι άνθρωποι που δεν είναι σε σχέση είναι μοναχικοί και ατελείς. Στην πραγματικότητα, πολλοί άνθρωποι βρίσκουν το να μην είναι σε σχέση πολύ πιο ικανοποιητικό  από την επιδίωξη σχέσεων που πραγματικά δεν θέλουν.

Έτσι, εάν έχετε ανακαλύψει ότι δεν θέλετε πραγματικά να "βρείτε" κανέναν (ή να κάνετε μια συγκεκριμένη δουλειά ή να κάνετε οτιδήποτε άλλο περιμένουν από εσάς), τιμήστε αυτήν την αλήθεια.

Δημιουργήστε ένα σχέδιο αυτο-φροντίδας

Στην πιο κυριολεκτική της έννοια, η εστίαση στον εαυτό σας περιστρέφεται γύρω από πρακτικές αυτο-φροντίδας που ικανοποιούν τις ανάγκες σας.

Η αυτο-φροντίδα σάς επιτρέπει να στρέψετε την προσοχή σας προς τον εαυτό σας με θεμελιώδη τρόπο. Ο καθένας έχει βασικές ανάγκες που διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη συνολική ευεξία, συμπεριλαμβανομένου του ύπνου, της διατροφής, της σωματικής άσκησης και της χαλάρωσης.

Εάν αγνοήσετε αυτές τις ανάγκες, πιθανότατα δε θα δώσετε και σημασία στις διάφορες πηγές άγχους της ζωής σας. Σε αυτήν την περίπτωση να μην παρατηρήσετε μεγάλο αντίκτυπο στην αρχή, αλλά τελικά, μπορεί να δείτε κάποιες ανεπιθύμητες αλλαγές στη σωματική και συναισθηματική σας υγεία.

Ξεκινήστε με την αυτο-φροντίδα:

  • Αφιερώστε χρόνο για σωματική άσκηση.
  • Προσθέστε τρόφιμα που ενισχύουν τη διάθεση στη διατροφή σας.
  • Δοκιμάστε το διαλογισμό.
  • Γράψτε ή σχεδιάστε σε ένα ημερολόγια με τη διάθεσή σας.
  • Διαβάστε ένα βιβλίο.
  • Θέστε ως στόχο να περνάτε 2 ώρες στη φύση κάθε εβδομάδα.

Δεν χρειάζεται να κάνετε όλα αυτά. Στην πραγματικότητα, είναι ίσως πιο σοφό να ξεκινήσετε με μικρά βήματα. Επιλέξτε ένα πράγμα για να εργαστείτε και σταδιακά προχωρήστε προς άλλες πρακτικές που σας κάνουν να νιώθετε καλά.

Πρακτική αυτο-συμπόνιας

Το να φροντίζετε τους άλλους είναι κάτι θετικό. Η εστίαση στα αγαπημένα σας πρόσωπα και η προσφορά συναισθηματικής υποστήριξης όταν παλεύουν δείχνουν τη συμπόνια σας και ενισχύουν τις σχέσεις σας.

Η κοινωνική συμπεριφορά, όπως η άσκηση καλοσύνης προς τους άλλους, μπορεί ακόμη και να συμβάλει στη βελτίωση της ευημερίας ενισχύοντας τα συναισθήματα της ευτυχίας.

Απλά μην ξεχάσετε να περιποιηθείτε τον εαυτό σας με την ίδια καλοσύνη και συμπόνια που προσφέρετε στους άλλους.

Ίσως είστε πάντα έτοιμοι όταν ένας φίλος χρειάζεται καλά λόγια ή μια αγκαλιά. Τι γίνεται όμως όταν εσείς χρειάζεστε αυτά τα πράγματα; Ίσως, όπως και πολλοί άλλοι, να κρατήσετε τον εαυτό σας σε αυστηρότερα πρότυπα και να είστε αυστηροί μαζί του.

Αυτό το τελευταίο είναι το κλειδί για τη διατήρηση της σωστής ισορροπίας μεταξύ εστίασης στον εαυτό σας και εστίασης στους άλλους. Όταν αφιερώνετε όλη σας την ενέργεια σε άλλους ανθρώπους, μένουν μόλις λίγα λεπτά για τον εαυτό σας. Όταν φροντίζετε να ικανοποιήσετε τις δικές σας ανάγκες πρώτα, θα είστε σε πολύ καλύτερη θέση να υποστηρίξετε και τις ανάγκες αυτών που αγαπάτε.

Περάστε χρόνο κάνοντας πράγματα που σας αρέσουν

Οι άνθρωποι σε σχέσεις τείνουν να περνούν πολύ χρόνο με τους συντρόφους τους. Αυτό μπορεί να λειτουργήσει τέλεια για λίγο, αλλά με την πάροδο του χρόνου η έλλειψη χρόνου για τα πράγματα που απολαμβάνετε μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα την απώλεια επαφής με τα ενδιαφέροντά σας. Αυτό μπορεί να σας κάνει να αισθάνεστε απογοητευμένοι, αποθαρρημένοι και δυσαρεστημένοι.

Όλοι χρειάζονται χρόνο για να ακολουθήσουν τα δικά τους χόμπι και είναι πολύ σπάνιο δύο άτομα να θέλουν να κάνουν ακριβώς το ίδιο πράγμα όλη την ώρα. Ακόμα και όταν είστε πολύ κοντά, αφιερώνετε λίγο χρόνο στο να μείνετε μόνοι σας. Αυτό μπορεί να βελτιώσει την υγεία της σχέσης σας.

Όταν η ζωή γίνεται πολυάσχολη, τα χόμπι μπορεί να είναι τα πρώτα πράγματα που αποφεύγετε. Αλλά αυτό μπορεί να προκαλέσει αναταραχή. Αφήνει το άγχος ανεξέλεγκτο και εσείς δεν προετοιμάζεστε για την καταπολέμησή του.

Το να αφιερώσετε χρόνο στα χόμπι και τη χαλάρωση τις περισσότερες μέρες μπορεί να σας βοηθήσει να αποφύγετε την εξάντληση.

Αφού βγείτε από μια σχέση, ίσως χρειαστεί να μάθετε πώς είναι να υπάρχετε μόνοι σας. Αυτό μπορεί να σας φανεί μοναχικό και δύσκολο στην αρχή, αλλά δοκιμάστε να διαμορφώσετε ξανά αυτή τη μοναξιά ως ευκαιρία να εξερευνήσετε νέα χόμπι ή να ανακαλύψετε ξανά παλιά.

Αποφύγετε την παγίδα σύγκρισης

Οι περισσότεροι άνθρωποι συγκρίνονται περιστασιακά με τους άλλους. Ίσως αισθάνεστε λίγο ζηλιάρης για έναν συγκεκριμένο φίλο που φαίνεται πάντα χαρούμενος. "Αν μόνο είχα τον εγκέφαλό τους (ή τον σύντροφο, ή το στυλ, τον πλούτο ή οτιδήποτε άλλο), θα ήμουν επίσης χαρούμενος", νομίζετε.

Αλλά δεν γνωρίζετε στην πραγματικότητα τί τους ικανοποιεί στη ζωή. Ακόμα κι αν η ευτυχία τους προέρχεται από τα πράγματα που έχουν, οι άνθρωποι είναι διαφορετικοί και δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι αυτά τα ίδια αγαθά θα σας φέρουν την ίδια χαρά.

Συγκρίνοντας τον εαυτό σας με κάποιον άλλο μπορεί να σας παρακινήσει να επιδιώξετε παρόμοιους στόχους, όπως ένα ωραίο σπίτι, το αυτοκίνητο των ονείρων σας ή έναν αγαπημένο σύντροφο. Αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό, αρκεί αυτά τα νέα ιδανικά να μην επισκιάζουν τις υπάρχουσες αξίες σας.

Οι συγκρίσεις μπορούν να γίνουν προβληματικές όταν σας αποσπούν την προσοχή από ό, τι πραγματικά έχει σημασία για εσάς. Μπορεί να καταλήξετε να εργάζεστε για κάτι που δεν θέλετε απαραίτητα, απλώς και μόνο επειδή πιστεύετε ότι μπορεί να επιλύσει τη δυσάρεστη διάθεσή σας.

Αντί να συγκρίνετε τον εαυτό σας με τους άλλους, κοιτάξτε τα πράγματα που έχετε ήδη. Ποιος (ή τι) σας φέρνει χαρά; Για τι νιώθετε ευγνώμονες; Τι θα θέλατε περισσότερο; Λιγότερο; Πού θέλετε να είστε σε 10 χρόνια;

Εξετάστε τις αξίες σας

Δεν είναι ασυνήθιστο να ξεχνάτε τις προσωπικές σας αξίες, ειδικά όταν βρίσκεστε σε ένα δύσκολο στάδιο ή χωρισμένοι μετά από μια μακρά σχέση.

Είναι σημαντικό να αφιερώσετε λίγο χρόνο για να επανεξετάσετε τις συγκεκριμένες ιδιότητες που εκτιμάτε περισσότερο στον εαυτό σας και να δώσετε ξανά την προσοχή σας στο ποιοι είστε και ποιοι θέλετε να γίνετε.

Μόλις προσδιορίσετε τις αξίες σας, μπορείτε να αρχίσετε να εξερευνάτε τρόπους να τις ενσωματώσετε στη ζωή σας με ουσιαστικούς τρόπους. Ορισμένες αξίες, όπως η γενναιότητα, η αισιοδοξία ή η περιπέτεια, μπορεί να σας έρθουν φυσικά.

Συνοπτικά

Η ιδέα της εστίασης στον εαυτό σας δεν είναι τόσο εγωκεντρική όσο ακούγεται. Στην πραγματικότητα, είναι ένα από τα καλύτερα πράγματα που μπορείτε να κάνετε για την ευημερία σας.

Εάν αγωνίζεστε να δώσετε στον εαυτό σας την προσοχή που σας αξίζει, ένας θεραπευτής μπορεί να προσφέρει καθοδήγηση με το να στρέψετε την εστίασή σας προς τα μέσα και να σας βοηθήσει να εξερευνήσετε περισσότερες στρατηγικές για αυτο-φροντίδα.

Πηγή: https://www.healthline.com/


Leave a comment

Please note, comments must be approved before they are published

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.


You may also like

View all
Example blog post
Example blog post
Example blog post