Πώς επηρεάζει το τρέξιμο τους μυς σας;

Ωστόσο, εάν προσπαθείτε να αποκτήσετε μυϊκό όγκο, ίσως αναρωτηθείτε αν το τρέξιμο βοηθά ή εμποδίζει τις προσπάθειές σας.

Αυτό το άρθρο εξηγεί εάν το τρέξιμο δημιουργεί ή διαλύει τους μυς.

 

Πώς το τρέξιμο επηρεάζει τους μυς σας

Το τρέξιμο μπορεί να χτίσει τους μύες του σώματος, αλλά εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την ένταση και τη διάρκεια του τρεξίματος.

Η αερόβια άσκηση όπως το τρέξιμο θεωρείται ότι χτίζει μυς, από την άλλη πλευρά, το τρέξιμο μεγάλων αποστάσεων μπορεί να αυξήσει σημαντικά το MPB και έτσι να εμποδίσει την ανάπτυξη των μυών.

Για παράδειγμα, σε μια μελέτη σε 30 άνδρες ερασιτέχνες δρομείς που έτρεξαν 10, 21 ή 42 χλμ, όλες οι ομάδες παρουσίασαν σημαντικές αυξήσεις στους δείκτες μυϊκής βλάβης.

Τα επίπεδα αυτών των δεικτών αυξήθηκαν παράλληλα με την απόσταση και παρέμειναν αυξημένα ακόμη και 3 ημέρες μετά.

Αυτά τα αποτελέσματα υποδηλώνουν ότι η υψηλή ένταση και το τρέξιμο μικρής διάρκειας χτίζοτβ τους μύες των ποδιών, ενώ το τρέξιμο σε μεγάλες αποστάσεις προκαλεί σημαντική μυϊκή βλάβη, εμποδίζοντας την ανάπτυξη των μυών.

 

Η σωστή διατροφή για την οικοδόμηση μυών μέσω του τρέξιμου

Η καλή διατροφή είναι εξίσου σημαντική για την οικοδόμηση των μυών. Χωρίς επαρκή θρεπτικά συστατικά - ειδικά πρωτεΐνες - το σώμα σας δεν μπορεί να υποστηρίξει τη διαδικασία δημιουργίας μυών.

 

Πρωτεΐνη

Ενώ η άσκηση διεγείρει το MPS, η πρωτεΐνη το ενισχύει περαιτέρω, ενισχύοντας τον μυϊκό όγκο.

 

Υδατάνθρακες και λίπη

Οι υδατάνθρακες είναι η προτιμώμενη πηγή ενέργειας του σώματός σας, ειδικά για μη αερόβιες ασκήσεις όπως το σπριντ.

Το λίπος τείνει να χρησιμεύει ως πηγή ενέργειας κατά τη διάρκεια άσκησης χαμηλότερης έντασης όπως το τρέξιμο σε μεγάλες αποστάσεις.

Για να τροφοδοτήσετε τις προπονήσεις σας και να εξασφαλίσετε επαρκή πρόσληψη βιταμινών και ανόργανων συστατικών, στοχεύστε στη λήψη 45–65% των θερμίδων σας από υδατάνθρακες και 20–35% από λίπος.

Υγιεινές πηγές υδατανθράκων περιλαμβάνουν φρούτα, δημητριακά ολικής αλέσεως, αμυλώδη λαχανικά, γαλακτοκομικά προϊόντα και φασόλια, ενώ οι πηγές καλών λιπαρών περιλαμβάνουν λιπαρά ψάρια, έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, ολόκληρα αυγά, σπόρους, αβοκάντο, ξηρούς καρπούς και καρύδια.

 

Νερό

Το νερό βοηθά στη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος και άλλων σωματικών λειτουργιών.

Οι προσωπικές σας ανάγκες σε νερό εξαρτώνται από διάφορους παράγοντες, όπως η ηλικία, το μέγεθος του σώματος, η διατροφή και το επίπεδο δραστηριότητας.

Οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να παραμείνουν ενυδατωμένοι τρώγοντας μια υγιεινή διατροφή και πόσιμο νερό όταν διψούν, καθώς και κατά τη διάρκεια και μετά την άσκηση.

 

Συνοπτικά

Αν και το τρέξιμο σε μεγάλες αποστάσεις μπορεί να εμποδίσει την ανάπτυξη των μυών, η υψηλή ένταση και το τρέξιμο μικρής διάρκειας μπορεί να την ενισχύσει.

Βεβαιωθείτε ότι ακολουθείτε μια ισορροπημένη διατροφή και μείνετε ενυδατωμένοι για να υποστηρίξετε τη διαδικασία δημιουργίας μυών.

Πηγή: https://www.healthline.com/


Leave a comment

Please note, comments must be approved before they are published

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.


You may also like

View all
Example blog post
Example blog post
Example blog post