Πώς η αλλαγή της διατροφής σας θα μπορούσε να μειώσει το άγχος σας

Το να εντάξετε νέα φαγητά στη διατροφή σας, ενώ μειώσετε κάποια άλλα μπορεί να μειώσουν το άγχος που νιώθετε στην καθημερινότητά σας. Εδώ ακολουθούν 4 διατροφικές αλλαγές που μπορούν να σας βοηθήσουν να διαχειριστείτε το άγχος καλύτερα.

Να τρώτε περισσότερα φρούτα και λαχανικά

Εκτός από τη διατροφή σας, τα τρόφιμα που τρώτε τροφοδοτούν και τα τρισεκατομμύρια βακτήρια που ζουν στο έντερο σας. Ορισμένες μελέτες διαπιστώνουν ότι η ρύθμιση των βακτηρίων του εντέρου μέσω της διατροφής μπορεί να έχει θετικό αντίκτυπο στα συμπτώματα άγχους. Η ποσότητα και οι τύποι των βακτηριδίων στο έντερο σας επηρεάζονται από τη διατροφή σας και οι καλές διατροφικές επιλογές μπορούν να «επικοινωνούν την ηρεμία στον εγκέφαλο», σύμφωνα με τον Dr Rangan Chaterjee.

Το πιο οικονομικό και απλό πράγμα που μπορείτε να κάνετε είναι να αυξήσετε την ποικιλία των τροφών που καταναλώνετε. Προσπαθήστε να τρώτε πέντε διαφορετικά χρωματιστά λαχανικά κάθε μέρα. Οι τροφές ολικής άλεσης που έχουν υποστεί την μικρότερη επεξεργασία είναι οι καλύτερες για τα βακτήρια του εντέρου σας.

Η Μεσογειακή Διατροφή συνδυάζει πολλά σωστά τρόφιμα όπως φρούτα, λαχανικά, όσπρια και προϊόντα ολικής αλέσεως τα οποία περιέχουν φυτικές ίνες. Τα ζυμωμένα τρόφιμα όπως το ξινολάχανο, το kimchi, το kombucha και το kefir μπορούν να καλλιεργήσουν βακτήρια και ζυμομύκητες στο έντερό σας και να ωφελήσουν την ευρύτερη υγεία σας.

Μείνετε μακριά από τη ζάχαρη

Αν για εσάς η αντιμετώπιση του στρες γίνεται με το να καταναλώνετε πολύ παγωτό, τότε γνωρίζετε το τι ακολουθεί μετά. Όταν τρώτε πολύ ζάχαρη, το σώμα σας εκκρίνει ινσουλίνη για να απορροφήσει την γλυκόζη και να ισορροπήσει το επίπεδο του σακχάρου στο αίμα. Αυτό λοιπόν, μπορεί να έχει και αρνητικές συνέπειες καθώς μπορεί να οδηγήσει σε εναλλαγές διαθέσεις και αυτό με τη σειρά του σε έλλειψη συγκέντρωσης και κόπωση.

Ασκηθείτε όταν έχετε καταναλώσει αρκετή καφεΐνη

Έχουν καταγραφεί θετικά και αρνητικά αποτελέσματα της καφεΐνης στο άγχος. Οι περισσότερες μελέτες βασίζονται σε έρευνες που έγιναν σε ανθρώπους που έχουν ήδη διαγνωσθεί με άγχος, αλλά ο διαιτολόγος Medlin λέει ότι τα αποτελέσματα μπορούν συχνά να εφαρμοστούν σε άτομα που υποφέρουν από καθημερινό άγχος.

"Ο τρόπος με τον οποίο αντιδράτε μπορεί να εξαρτάται από την γενετική σας ευαισθησία στην καφεΐνη, το φύλο σας και πόσο πίνετε, καθώς και το υπάρχον στρες", λέει ο Medlin. Η κατανάλωση καφεΐνης μπορεί να επηρεάσει τον ύπνο σας, γεγονός που μπορεί να επηρεάσει τον τρόπο αντιμετώπισης του στρες. Εάν η κατανάλωση καφεΐνης σας επηρεάζει αρνητικά, είναι καλή ιδέα να στραφείτε σε decaf (αν το αποφασίσετε, κάντε το σταδιακά γιατί η στέρηση καφεΐνης είναι σοβαρή!).

Μην μπερδεύετε την πείνα με το άγχος

Ποτέ μην μπαίνετε σε μια αγχωτική κατάσταση πεινασμένοι. Όταν πεινάτε, πέφτει το επίπεδου σακχάρου, κορτιζόλης και αδρεναλίνης σας. Συνεπώς, μπορεί να νιώθετε εκνευρισμό επειδή πεινάτε.

Το να προσθέσετε την πείνα σε μια ήδη αγχωτική κατάσταση, μόνο αρνητικά αποτελέσματα μπορεί να έχει. Καταναλώστε μερικά υγιεινά snacks ώστε να απομακρύνετε την πείνα, ειδικά σε γεμάτες ημέρες.

Πηγή: https://www.bbc.co.uk


Leave a comment

Please note, comments must be approved before they are published

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.


You may also like

View all
Example blog post
Example blog post
Example blog post