Πόσο κακή είναι για τον οργανισμό σας μια βαρετή διατροφή;

Το σώμα σας περιέχει τρισεκατομμύρια μικροοργανισμούς, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι υγιείς. Ο πιο πυκνός πληθυσμός μικροοργανισμών βρίσκεται στο έντερο.

Μια διατροφή με ποικιλία σημαίνει και διαφορετικούς μικροοργανισμούς. Άλλωστε σύμφωνα με έρευνα, τα άτομα που έχουν ποικιλία μικροοργανισμών είναι πιο αδύνατα και υγιή.

Εάν λοιπόν περιορίσετε διάφορες ομάδες τροφών, οι μικροοργανισμοί που βρίσκονται στο έντερό σας θα υποφέρουν με αποτέλεσμα την αύξηση του βάρους.

Για αυτό το λόγο, μπορεί να νομίζετε ότι έχετε ποικιλία στη διατροφή σας αλλά στην πραγματικότητα η διατροφή των προγόνων μας είχε μεγαλύτερη ποικιλία από τη δική μας.

 

Τι μπορείτε να αλλάξετε για να διορθώσετε το θέμα;

Για να διατηρήσετε τους μικροοργανισμούς σε σωστά επίπεδα, είναι σημαντικό να αυξήσετε την πρόσληψη ινών τρώγοντας ποικιλία φρούτων και λαχανικών. Ταυτόχρονα είναι σημαντικό να αποφεύγετε τα έντονα επεξεργασμένα τρόφιμα.

 

Φρούτα και λαχανικά στο πρωινό

  • Δοκιμάστε να τρώτε τα δημητριακά ή το μούσλι σας με φρούτα όπως οι μπανάνες, τα μήλα ή καρύδια και σπόρους. Μια κούπα γιαουρτιού περιέχει βακτήρια που μπορούν να βοηθήσουν τους μικροοργανισμούς σας ώστε να παράγουν πιο υγιή χημικά.
  • Αν αγαπάτε το τοστ, δοκιμάστε το ψωμί ολικής αλέσεως με λαχανικά όπως το σπανάκι και τα μανιτάρια.

 

Σνακ με ξηρούς καρπούς και μαύρη σοκολάτα, που περιέχουν πολυφαινόλες (μια ομάδα χημικών ουσιών που όταν αφομοιώνονται από μικρόβια παράγουν και άλλες χημικές ουσίες που είναι καλές για εμάς).

  • Μπορείτε να κρατάτε καρύδια στο συρτάρι του γραφείου σας για όταν νιώθετε ελαφριά πείνα. Βεβαιωθείτε βέβαια ότι δεν τρώτε πάρα πολλά καθώς έχουν αρκετές θερμίδες. Μια χούφτα είναι μια καλή μερίδα

 

Κάντε διάφορους συνδυασμούς στο γεύμα σας

  • Δοκιμάστε διαφορετικά συστατικά, βότανα και μια σειρά από φρούτα και λαχανικά.
  • Αντικαταστήστε το λευκό με το ψωμί ολικής άλεσης.
  • Αλείψτε στο ψωμί σας χούμους για περισσότερες ίνες και προσθέστε κάποιο λαχανικό όπως το σπανάκι.

 

Συσκευασία σε ίνες κατά το δείπνο

  • Χρησιμοποιήστε όσπρια όπως οι φακές και τα ρεβίθια για να μαγειρέψετε σαλάτες και σούπες.
  • Η κατανάλωση μόνο μιας ή δύο μερίδων πράσινων λαχανικών μπορεί να αυξήσει την πρόσληψη ινών σας κατά 7 γρ.

 

 

Πηγή: https://www.bbc.co.uk


Leave a comment

Please note, comments must be approved before they are published

This site is protected by hCaptcha and the hCaptcha Privacy Policy and Terms of Service apply.


You may also like

View all
Example blog post
Example blog post
Example blog post