Πώς η ανθυγιεινή διατροφή συνδέεται με την απώλεια όρασης αργότερα στη ζωή;

Αυτό σημαίνει ότι θα έπρεπε να προσέχουμε τι τρώμε;

Η έρευνα έδειξε ότι μια διατροφή πλούσια σε κόκκινο κρέας, τηγανητά τρόφιμα, γαλακτοκομικά προϊόντα υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, επεξεργασμένα κρέατα και ραφιναρισμένους κόκκους είναι κακή για την καρδιά και συνδέεται με την ανάπτυξη του καρκίνου.

Ωστόσο, πολλοί άνθρωποι δεν αντιλαμβάνονται την επίδραση της διατροφής στην όρασή τους.

Μια νέα μελέτη, που πλέον εμφανίζεται στο British Journal of Ophthalmology, έχει βρει μια σύνδεση μεταξύ μιας διατροφής πλούσιας σε ανθυγιεινά τρόφιμα και της ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς κηλίδας (AMD).

Η AMD είναι μια κατάσταση που επηρεάζει τον αμφιβληστροειδή και με την ηλικία, θολώνει την κεντρική όραση. Η κεντρική όραση βοηθά τους ανθρώπους να βλέπουν αντικείμενα με σαφήνεια και να εκτελούν καθημερινές δραστηριότητες όπως η ανάγνωση και η οδήγηση.

Σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), στις Ηνωμένες Πολιτείες, περίπου 1,8 εκατομμύρια άτομα ηλικίας 40 ετών και άνω ζουν με την AMD και άλλα 7,3 εκατομμύρια έχουν μια κατάσταση που ονομάζεται drusen, η οποία συνήθως προηγείται της AMD.

Το CDC εξηγεί επίσης ότι "η AMD είναι η κύρια αιτία μόνιμης βλάβης κατά την ανάγνωση και των προβλημάτων σε κοντινή ή μακρινή όραση σε άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω".

Τώρα, η νέα μελέτη - η οποία ήταν η πρώτη που εξέτασε τα διατροφικά πρότυπα και την ανάπτυξη της AMD με την πάροδο του χρόνου - έχει βρει μια σχέση μεταξύ μιας ανθυγιεινής διατροφής και της AMD.

"Οι περισσότεροι άνθρωποι καταλαβαίνουν ότι η διατροφή επηρεάζει τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου και τον κίνδυνο [της] παχυσαρκίας, ωστόσο δεν είμαι βέβαιος ότι το κοινό σκέφτεται εάν ή όχι η διατροφή επηρεάζει τον κίνδυνο [απώλειας] όρασης αργότερα στη ζωή. "

Παρόλο που η έρευνα έχει δείξει συνδέσμους μεταξύ ορισμένων τροφίμων και θρεπτικών συστατικών και της AMD - για παράδειγμα, μερικές μελέτες έχουν δείξει ότι τα αντιοξειδωτικά υψηλής δόσης ενδέχεται να επιβραδύνουν την ανάπτυξη – υπάρχουν λιγότερες έρευνες για τα τρόφιμα ως σύνολο.

Επιπλέον, οι μελέτες έχουν εξετάσει διατροφικούς τρόπους και έχουν επικεντρωθεί στο στάδιο που ο κίνδυνος είναι ορατός και η κατάσταση γίνεται απειλητική για την όραση – και όχι για τη νόσο που βρίσκεται σε πρώιμο ή τελευταίο στάδιο.

«Θέλαμε να εξετάσουμε πώς το γενικό πρότυπο της διατροφής ενός ατόμου μπορεί να προβλέψει την μεταγενέστερη ανάπτυξη της AMD, τόσο της πρώιμης εμφάνισης όσο και της νόσου του τελευταίου σταδίου», δήλωσε ο Dr. Millen.

Η ανθυγιεινή διατροφή αυξάνει τον κίνδυνο της εμφάνισης της ασθένειας AMD κατά τρεις φορές.

Η πρόληψη είναι καλύτερη από τη θεραπεία

Το πρώιμο στάδιο της AMD δεν έχει συμπτώματα, οπότε ένα άτομο μπορεί να μην το γνωρίζει αυτό. Επίσης, αν και δεν αναπτύσσεται το στάδιο AMD το ίδιο αργά για όλους, για εκείνους που αυτό συμβαίνει, η θεραπεία μπορεί να είναι δαπανηρή.

Υπάρχουν δύο μορφές AMD αργής φάσης. Η ένας ονομάζεται υγρή AMD, ή νεοαγγειακή AMD, την οποία οι επαγγελματίες του τομέα υγείας τείνουν να αντιμετωπίζουν με την έγχυση αντιβλαστικών αυξητικών παραγόντων.

Η άλλη λέγεται ξηρή AMD, η οποία συμβαίνει όταν τα κύτταρα των φωτοϋποδοχέων πεθαίνουν χωρίς νεοαγγείωση. Δεν υπάρχει αποτελεσματική θεραπεία για αυτή τη μορφή AMD.

"Θα θέλαμε το κοινό να συνειδητοποιήσει ότι η διατροφή είναι σημαντική για την όρασή τους", δήλωσε η Millen.

Πηγή: https://www.medicalnewstoday.com/


Leave a comment

Please note, comments must be approved before they are published

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.


You may also like

View all
Example blog post
Example blog post
Example blog post