Μήπως να γίνω Vegetarian;
Η χορτοφαγία κερδίζει έδαφος! Πριν δηλώσετε, όμως, την πρόθεσή σας να την ακολουθήσετε, μάθετε τι ακριβώς σημαίνει, ποιός τύπος σας ταιριάζει και πως θα παραμείνετε… πιστοί.
Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά:
- Ο vegetarian δεν καταναλώνει κρέας, πουλερικά, θαλασσινά ή τροφές οι οποίες τα περιέχουν.
- Ο lacto-vegetarian, καταναλώνει γαλακτοκομικά, αλλά αποκλείει από τη διατροφή του το κρέας, τα πουλερικά, το ψάρι και τα αυγά.
- Ο ovo-vegetarian ακολουθεί τη διατροφή του χορτοφάγου, καταναλώνοντας αυγά αλλά όχι γαλακτοκομικά.
- Ο pescatarian είναι μεν χορτοφάγος, αλλά τρώει επίσης, ψάρια και θαλασσινά.
- Ο flexitarian/semi vegetarian κάνει και διατροφή κυρίως χορτοφαγική, αλλά μπορεί και να φάει ζωικές, μη επεξεργασμένες τροφές μία στις τόσες, επιλέγοντας πάντα κρέας και γαλακτοκομικά προϊόντα ζώων που τρέφονται με χόρτο, ψάρια ελεύθερης αλιείας και αυγά από κότες ελευθέρας βοσκής.
- Ο vegan δεν τρώει κανέναν κρέας ή ψάρι, ούτε αυγά, ούτε γαλακτοκομικά, ούτε επεξεργασμένα τρόφιμα που περιέχουν συστατικά τα οποία προέρχονται από ζώα (για παράδειγμα, ζελατίνη), ούτε οποιαδήποτε τροφή παράγεται από ζώα ή φτιάχνεται με τη χρήση ζωικών προϊόντων, ασχέτως αν περιέχει κάτι ζωικό στην τελική μορφή της, όπως μέλι, μαύρη ζάχαρη και πολλά αλκοολούχα ποτά.
- Ο raw vegan καταναλώνει μόνο ωμές, χορτοφαγικές τροφές (τίποτα μαγειρεμένο πάνω από τους 46), πιστεύοντας ότι το μαγείρεμα καταστρέφει όλα τα θρεπτικά συστατικά.
ΜΟΥ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΚΑΤΙ;
Με λίγα λόγια, η χορτοφαγία αποτελεί ένα πρότυπο διατροφής απαλλαγμένο από ζωικά προϊόντα, κορεσμένα λιπαρά και τοξίνες, που εμπεριέχει περισσότερες φυτικές ίνες και βιταμίνες. Κι όλα αυτά «μεταφράζονται» σε βελτίωση του ανοσοποιητικού μας συστήματος, του καρδιοαγγειακού και νευρικού μας συστήματος, του λιπιδαιμικού προφίλ μας, στην ενίσχυση των κυττάρων, αλλά και της γαστρεντερικής λειτουργίας μας. Δηλαδή, σε λιγότερες αρρώστιες, καρδιοπάθειες, ενδεχόμενο εμφάνισης διαβήτη και ορισμένων μορφών καρκίνου και σε αύξηση του προσδόκιμου ζωής μας! Με την προϋπόθεση ότι αποφεύγουμε οποιαδήποτε υπερβολή, οι αυστηρά χορτοφάγοι αποτελούν ομάδα υψηλού κινδύνου ως προς την έλλειψη ασβεστίου, σιδήρου, ψευδάργυρου, βιταμίνης D και B12 και πρωτεϊνών υψηλής βιολογικής αξίας. Οπότε, είναι βασικό να γνωρίζουμε τις εναλλακτικές πηγές των βασικών θρεπτικών συστατικών.
ΠΑΙΡΝΩ ΤΑ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ;
Τις απαραίτητες πρωτεΐνες, θα τις πάρουμε από τα μανιτάρια, τα θαλασσινά, τη σόγια, το ρύζι, τα όσπρια, τους ξηρούς καρπούς, την κινόα, το φυστικοβούτυτο και τα δημητριακά.
Το σίδηρο, από τα όσπρια, τα πράσινα, φυλλώδη λαχανικά, τα αποξηραμένα φρούτα, τους ξηρούς καρπούς, τους σπόρους σόγιας και κολοκύθας, τη μελάτα και τα εμπλουτισμένα δημητριακά. Ωστόσο, καλό είναι να τα συνδυάζουμε με μια υψηλή πηγή βιταμίνης C (εσπεριδοειδή, φράουλες, τομάτες), ώστε ο Σίδηρος που περιέχουν να απορροφάται στο έπακρο από τον οργανισμό μας, ενώ πολύ σίδηρο μας προσφέρουν και πάλι τα θαλασσινά και τα όστρακα.
Το ασβέστιο, από το ταχίνι, το σουσάμι, τα όσπρια, το μπρόκολο, τα αποξηραμένα φρούτα, το γάλα αμυγδάλου, το τόφου, τους ενισχυμένους χυμούς και επίσης τα πράσινα, φυλλώδη λαχανικά.
Τη βιταμίνη D, από την καθημερινή έκθεση στον ήλιο, εμπλουτισμένες μαργαρίνες και δημητριακά.
Τη βιταμίνη B12, από εμπλουτισμένα προϊόντα σόγιας, εμπλουτισμένα δημητριακά και θαλασσινά.
Τον ψευδάργυρο, από τα ξερά φασόλια, τα καρύδια και τα προϊόντα σόγιας.
ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ Η ΥΓΕΙΑ ΜΟΥ;
Σε κάθε περίπτωση, είναι απαραίτητο να συμβουλευτούμε το γιατρό μας, ο οποίος ίσως μας προτείνει ένα συμπλήρωμα βιταμινών και μετάλλων που, ανάλογα με τη διατροφή, αλλά και την κατάσταση υγείας μας, θα παίρνουμε είτε για κάποιο διάστημα είτε καθημερινά.
Πηγή: CookMagazineGr
Leave a comment