Μέλι και κανέλα: θεραπευτικός συνδυασμός ή ένας μεγάλος μύθος;

Μερικοί άνθρωποι ισχυρίζονται ότι όταν συνδυάζονται αυτά τα δύο συστατικά, μπορούν να θεραπεύσουν σχεδόν οποιαδήποτε ασθένεια.

Ενώ υπάρχουν ενδείξεις ότι το καθένα έχει κάποια φαρμακευτική χρήση, αρκετοί ισχυρισμοί σχετικά με το μείγμα μελιού και κανέλας φαίνονται πολύ καλοί για να είναι αληθινοί.

Αυτό το άρθρο εξετάζει τα οφέλη του μελιού και της κανέλας, χωρίζοντας τους μύθους από τις αλήθειες.

 

Φυσικά συστατικά για καλύτερη υγεία

Το μέλι είναι ένα γλυκό υγρό που παράγεται από τις μέλισσες. Χρησιμοποιείται εδώ και αιώνες ως τροφή και φάρμακο.

Σήμερα χρησιμοποιείται συνήθως στο μαγείρεμα ή ως γλυκαντικό στα ποτά.

Εν τω μεταξύ, η κανέλα είναι ένα μπαχαρικό που προέρχεται από το φλοιό του δέντρου Cinnamomum.

Οι άνθρωποι συγκομίζουν και στεγνώνουν το φλοιό του, γνωστό ως ξυλάκια κανέλας. Μπορείτε να αγοράσετε κανέλα ως ολόκληρα ξυλάκια, αλεσμένα σε σκόνη ή ως εκχύλισμα.

Τόσο το μέλι όσο και η κανέλα έχουν πολλαπλά οφέλη για την υγεία από μόνα τους. Ωστόσο, ορισμένοι πιστεύουν ότι ο συνδυασμός των δύο είναι ακόμη πιο ευεργετικός.

Το 1995 ένας δημοσιεύτηκε ένα άρθρο στον Καναδά που παρείχε έναν μακρύ κατάλογο ασθενειών που θα μπορούσαν να θεραπευτούν από το μείγμα μελιού και κανέλας.

Από τότε, οι τολμηροί ισχυρισμοί σχετικά με το συνδυασμό μελιού και κανέλας έχουν πολλαπλασιαστεί.

Ενώ αυτά τα δύο συστατικά έχουν πολλές εφαρμογές στην υγεία, δεν υποστηρίζονται όλοι οι ισχυρισμοί από την επιστήμη.

 

Οφέλη της κανέλας

Η κανέλα είναι ένα δημοφιλές μπαχαρικό στο μαγείρεμα και το ψήσιμο που μπορεί επίσης να ληφθεί ως συμπλήρωμα.

Τα οφέλη για την υγεία που προέρχονται από την κανέλα συνδέονται με δραστικές ενώσεις του αιθέριου ελαίου της.

Η πιο καλά μελετημένη ένωση κανέλας είναι η κινναμαλδεΰδη και αυτή είναι που δίνει στην κανέλα την πικάντικη γεύση και το άρωμά της.

Ακολουθούν μερικά από τα πιο εντυπωσιακά οφέλη της κανέλας:

  • Μπορεί να μειώσει τη φλεγμονή.
  • Μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία νευροεκφυλιστικών ασθενειών.
  • Μπορεί να βοηθήσει στην προστασία από τον καρκίνο.

Μερικοί έχουν επίσης προτείνει ότι η κανέλα μπορεί να είναι μια φυσική θεραπεία για διαταραχή υπερκινητικότητας έλλειψης προσοχής (ADHD), σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (IBS), προεμμηνορροϊκό σύνδρομο (PMS), σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών (PCOS) και τροφική δηλητηρίαση.

Ωστόσο, δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία που να υποστηρίζουν αυτούς τους ισχυρισμούς.

 

Οφέλη του μελιού

Εκτός από υγιεινή εναλλακτική λύση της ζάχαρης, το μέλι έχει πολλές φαρμακευτικές χρήσεις.

ΑΠΟΚΤΗΣΤΕ ΤΟ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΕΛΙ ΕΛΑΤΟΥ ΤΗΣ ΣΕΙΡΑΣ B BY NADIA BOULE ΕΔΩ

Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι δεν είναι όλοι οι τύποι ίδιοι.

Τα περισσότερα από τα οφέλη του μελιού σχετίζονται με δραστικές ενώσεις που συγκεντρώνονται περισσότερο σε υψηλής ποιότητας, μη φιλτραρισμένο μέλι.

Ακολουθούν ορισμένα οφέλη του μελιού που υποστηρίζονται από την επιστήμη:

  • Μπορεί να είναι αποτελεσματικό κατασταλτικό του βήχα. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι το μέλι ήταν πιο αποτελεσματικό στην καταστολή του νυχτερινού βήχα από τη δεξτρομεθορφάνη, το δραστικό συστατικό στα περισσότερα σιρόπια βήχα. Ωστόσο, απαιτείται περισσότερη έρευνα.
  • Μια ισχυρή θεραπεία για τραύματα και εγκαύματα. Μια ανασκόπηση έξι μελετών διαπίστωσε ότι η εφαρμογή του μελιού στο δέρμα είναι μια ισχυρή θεραπεία για τις πληγές.

Το μέλι θεωρείται επίσης ότι βοηθά στον ύπνο, στην μνήμη, ως φυσικό αφροδισιακό, ως θεραπεία για μολύνσεις και ως φυσικός τρόπος μείωσης της πλάκας στα δόντια σας, αλλά αυτοί οι ισχυρισμοί δεν υποστηρίζονται από την επιστήμη.

Τόσο το μέλι όσο και η κανέλα μπορεί να ωφελήσουν ορισμένες συνθήκες υγείας

Η θεωρία είναι ότι αν και το μέλι και η κανέλα μπορούν να βοηθήσουν από μόνα τους, ο συνδυασμός των δύο πρέπει να έχει ακόμη πιο ισχυρό αποτέλεσμα.

Μελέτες έχουν δείξει ότι τα οφέλη για την υγεία που προέρχονται από το μέλι και την κανέλα είναι παρόμοια. Για παράδειγμα, και οι δύο είναι επωφελείς στους ακόλουθους τομείς:

 

Μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών παθήσεων

Ένα μείγμα μελιού και κανέλας έχει τη δυνατότητα να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακής νόσου, καθώς μπορεί να βοηθήσει στη μείωση αρκετών από τους παράγοντες κινδύνου.

Αυτά περιλαμβάνουν αυξημένα επίπεδα LDL (κακής) χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων.

Η υψηλή αρτηριακή πίεση και τα χαμηλά επίπεδα HDL (καλή) χοληστερόλη είναι επιπρόσθετοι παράγοντες που μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου.

Είναι ενδιαφέρον ότι το μέλι και η κανέλα μπορεί να επηρεάσουν θετικά όλα αυτά.

Επιπλέον, και τα δύο τρόφιμα είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, τα οποία έχουν πολλαπλά οφέλη για την καρδιά. Τα αντιοξειδωτικά πολυφαινόλης βελτιώνουν τη ροή του αίματος στην καρδιά και αποτρέπουν τους θρόμβους στο αίμα, μειώνοντας τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού επεισοδίου.

Το μέλι και η κανέλα μπορεί επίσης να βοηθήσουν στην πρόληψη των καρδιακών παθήσεων επειδή και τα δύο μειώνουν τη φλεγμονή. Η χρόνια φλεγμονή είναι ένας σημαντικός παράγοντας για την ανάπτυξη καρδιακών παθήσεων.

 

Μπορεί να βοηθήσουν στην επούλωση των πληγών

Τόσο το μέλι όσο και η κανέλα έχουν καλά τεκμηριωμένες θεραπευτικές ιδιότητες που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη θεραπεία δερματικών λοιμώξεων όταν το μείγμα εφαρμόζεται τοπικά.

Το μέλι και η κανέλα έχουν την ικανότητα να καταπολεμούν τα βακτήρια και να μειώνουν τη φλεγμονή, οι οποίες είναι δύο ιδιότητες που είναι πολύ σημαντικές για την επούλωση του δέρματος.

Όταν εφαρμόζεται στο δέρμα, το μέλι έχει χρησιμοποιηθεί επιτυχώς για τη θεραπεία εγκαυμάτων. Μπορεί επίσης να θεραπεύσει τα έλκη των ποδιών που σχετίζονται με τον διαβήτη, μια πολύ σοβαρή επιπλοκή της πάθησης.

Η κανέλα μπορεί να προσφέρει μερικά επιπλέον οφέλη για την επούλωση πληγών, χάρη στις ισχυρές αντιβακτηριακές της ιδιότητες.

Τα έλκη των ποδιών που σχετίζονται με τον διαβήτη έχουν υψηλό κίνδυνο μόλυνσης από βακτήρια που ανθεκτικά στα αντιβιοτικά.

 

Μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση του διαβήτη

Είναι καλά τεκμηριωμένο ότι η τακτική κατανάλωση κανέλας είναι καλή για τα άτομα με διαβήτη. Μπορεί επίσης να βοηθήσει στην πρόληψη του διαβήτη.

Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι η κανέλα μειώνει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα νηστείας σε άτομα με την πάθηση.

Ένας από τους τρόπους με τους οποίους η κανέλα μειώνει το σάκχαρο στο αίμα είναι η αύξηση της ευαισθησίας στην ινσουλίνη. Η κανέλα κάνει τα κύτταρα πιο ευαίσθητα στην ορμόνη ινσουλίνη και βοηθά το σάκχαρο να μετακινηθεί από το αίμα στα κύτταρα.

Το μέλι έχει επίσης μερικά πιθανά οφέλη για τα άτομα με διαβήτη. Μελέτες έχουν δείξει ότι το μέλι επηρεάζει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα λιγότερο σημαντικά από τη ζάχαρη.

Επιπλέον, το μέλι μπορεί να μειώσει την LDL (κακή) χοληστερόλη και τα τριγλυκερίδια σε άτομα με διαβήτη, ενώ αυξάνει τα επίπεδα της HDL (καλής) χοληστερόλης.

Το μέλι και η κανέλα μπορεί να είναι σχετικά πιο υγιεινά από την επιτραπέζια ζάχαρη και ως γλυκαντικά για το τσάι σας. Ωστόσο, το μέλι έχει υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες, επομένως τα άτομα με διαβήτη πρέπει να το χρησιμοποιούν με μέτρο.

Γεμάτα με αντιοξειδωτικά

Τόσο το μέλι όσο και η κανέλα είναι εξαιρετικές πηγές αντιοξειδωτικών, τα οποία έχουν πολλαπλά οφέλη για την υγεία σας.

Τα αντιοξειδωτικά είναι ουσίες που σας προστατεύουν από ασταθή μόρια που ονομάζονται ελεύθερες ρίζες, οι οποίες μπορούν να βλάψουν τα κύτταρα σας.

Το μέλι είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά φαινόλης, τα οποία έχουν συσχετιστεί με μειωμένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

Η κανέλα είναι επίσης μια αντιοξειδωτική δύναμη. Σε σύγκριση με άλλα μπαχαρικά, η κανέλα κατατάσσεται στην κορυφή για την αντιοξειδωτική της περιεκτικότητα.

Η κατανάλωση μελιού και κανέλας μαζί μπορεί να σας δώσει μια ισχυρή δόση αντιοξειδωτικών.

 

Μη αποδεδειγμένοι ισχυρισμοί για το μέλι και την κανέλα

Η ιδέα του συνδυασμού δύο ισχυρών συστατικών για τη δημιουργία μιας ακόμη πιο ισχυρής θεραπείας έχει νόημα.

Ωστόσο, καμία μελέτη δεν έχει δείξει ότι ο συνδυασμός μελιού και κανέλας δημιουργεί μια θαυματουργή ουσία που θεραπεύει πολλές ασθένειες.

Επιπλέον, πολλές από τις προτεινόμενες χρήσεις για το μέλι και την κανέλα δεν υποστηρίζονται από την επιστήμη.

Ακολουθούν μερικοί από τους δημοφιλείς αλλά αναπόδεικτους ισχυρισμούς σχετικά με το μέλι και την κανέλα:

  • Καταπολεμά τα συμπτώματα αλλεργίας.
  • Θεραπεύει το κοινό κρυολόγημα.
  • Αντιμετωπίζει την ακμή.
  • Βοηθά στην απώλεια βάρους.
  • Ανακουφίζει από τον πόνο της αρθρίτιδας.
  • Ηρεμεί πεπτικά προβλήματα.

 

Συνοπτικά

Το μέλι και η κανέλα έχουν πολλά οφέλη για την υγεία, πολλά από τα οποία υποστηρίζονται από την επιστήμη.

Και τα δύο αυτά συστατικά είναι ιδιαίτερα χρήσιμα για τη βελτίωση της υγείας της καρδιάς σας και για τη θεραπεία των λοιμώξεων.

Ωστόσο, κανένα επιστημονικό στοιχείο δεν έχει δείξει ότι ο συνδυασμός μελιού και κανέλας δημιουργεί μια θαυματουργή θεραπεία.

Πηγή: https://www.healthline.com/

 


Leave a comment

Please note, comments must be approved before they are published

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.


You may also like

View all
Example blog post
Example blog post
Example blog post