Πως η υγιεινή διατροφή επηρεάζει την κατάθλιψη στους νέους;

Επιπλέον, εκείνοι που συνέχισαν τη δίαιτα για τρεις μήνες διατήρησαν τη βελτιωμένη τους προοπτική για τη ζωή, σύμφωνα με μια μικρή μελέτη που έγινε σε τυχαίο δείγμα για τη διατροφή και την κατάθλιψη.

"Η απλή μείωση της πρόσληψης επεξεργασμένων τροφών και η αύξηση των καρπών, των λαχανικών και των ψαριών είχαν ως αποτέλεσμα τη βελτίωση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης", δήλωσε ο Heather Francis, νευροψυχολόγος στο πανεπιστήμιο Macquarie της Αυστραλίας και κύριος συγγραφέας της μελέτης που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό PLOS One.

Οι έφηβοι που είχαν μεγαλύτερη αύξηση στην κατανάλωση φρούτων και λαχανικών παρουσίασαν σημαντική βελτίωση ενώ την ίδια ώρα, όσοι δεν άλλαξαν τη διατροφή τους δεν είχαν καμία αλλαγή στο επίπεδο της κατάθλιψης, συγκριτικά με την αρχή της μελέτης.

Η μέση ηλικία των συμμετεχόντων στη μελέτη ήταν 19.

 

Εστιάστε στις υγιεινές τροφές

Οι συμμετέχοντες στην μελέτη, κλήθηκαν να περιορίσουν τους επεξεργασμένους υδατάνθρακες όπως τη ζάχαρη, τα λιπαρά, τα επεξεργασμένα κρέατα και τα αναψυκτικά. Σύμφωνα με τον Francis, οι πολύ επεξεργασμένες τροφές έχει αποδειχθεί πως αυξάνουν τη φλεγμονή που αποτελεί παράγοντα κινδύνου για την κατάθλιψη.

Κατά τη διάρκεια των τριών εβδομάδων της μελέτης, οι έφηβοι κλήθηκαν να τρώνε τα ακόλουθα τρόφιμα κάθε μέρα: 5 μερίδες λαχανικών, δύο έως τρία φρούτα, τρεις μερίδες σιτηρών, τρεις μερίδες πρωτεϊνών όπως το άπαχο κρέας, τα πουλερικά, τα αυγά, το tofu ή τα ψάρια (έως και τρείς φορές την εβδομάδα), τρεις μερίδες γαλακτοκομικών προϊόντων χωρίς ζάχαρη, τρεις κουταλιές της σούπας ξηρούς καρπούς και σπόρους, δύο κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο και ένα κουταλάκι του γλυκού κουρκουμά ή κανέλα.

Ο κουρκουμάς και η κανέλα συμπεριλήφθηκαν καθώς έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, όπως και τα τρόφιμα που είναι γεμάτα θρεπτικά συστατικά όπως τα φρούτα, τα λαχανικά, τα δημητριακά ολικής αλέσεως και τα ψάρια.

Περισσότερη έρευνα

Και προηγούμενες έρευνες έδειξαν σύνδεση μεταξύ των επεξεργασμένων τροφών και της κατάθλιψης. Την ίδια ώρα, η κατανάλωση μιας υγιεινής διατροφής όπως είναι η Μεσογειακή, έχει συνδεθεί με χαμηλότερο ρίσκο κατάθλιψης.

Αυτά βέβαια στηρίζονται σε τυχαίες κλινικές μελέτες ενώ χρειάζεται μεγαλύτερη επιστημονική έρευνα για να συνδεθεί η διατροφή με την κατάθλιψη.

Πηγή: https://edition.cnn.com/


Leave a comment

Please note, comments must be approved before they are published

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.


You may also like

View all
Example blog post
Example blog post
Example blog post