Ελαιόλαδο: ποια είναι τα οφέλη του για την υγεία;

Βασικά στοιχεία για το ελαιόλαδο

Το ελαιόλαδο προκύπτει από τη συμπίεση ολόκληρων ελιών. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ελαιόλαδο σε όλα τα είδη πιάτων. Μπορείτε να το μαγειρέψετε, να το βάλετε σε ψωμί, σε ζυμαρικά ή σαλάτες ή ακόμα και να το χρησιμοποιήσετε ως συστατικό σε ψημένα προϊόντα. Το καλύτερο από όλα όμως είναι ότι συνοδεύεται από μια σειρά από οφέλη για την υγεία.

Ποιο είναι πιο υγιεινό;

Το ελαιόλαδο που περνά από τη λιγότερη επεξεργασίας είναι το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο (EVOO). Για αυτό το λόγο, η συγκεκριμένη ποικιλία έχει περισσότερη διατροφή αξία από ό, τι τα παρθένα ή τα εξευγενισμένα ελαιόλαδα. Για παράδειγμα, έχει υψηλή περιεκτικότητα σε υγιεινά φυτικά θρεπτικά συστατικά που ονομάζονται φυτοχημικά και μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση του καρκίνου και των καρδιακών παθήσεων. Έτσι, για να αξιοποιήσετε στο έπακρο το ελαιόλαδο σας, αναζητήστε το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο.

ΒΡΕΙΤΕ ΤΟ ΕΞΤΡΑ ΠΑΡΘΕΝΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ ΤΗΣ ΣΕΙΡΑΣ B BY NADIA BOULE ΕΔΩ

Ενισχύει την υγεία της καρδιάς

Μεγάλες μελέτες έχουν δείξει ότι όταν βάζετε περισσότερο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο στη διατροφή σας, μειώνετε τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών παθήσεων. Οι δραστικές ενώσεις στο του βοηθούν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και εμποδίζουν τη σκλήρυνση των αρτηριών σας.

Μειώνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου

Η αντικατάσταση λιγότερο υγιεινών λιπών με ελαιόλαδο στις συνταγές σας μπορεί να μειώσει την πιθανότητα εμφάνισης εγκεφαλικού επεισοδίου περισσότερο από 40%.

Καταπολεμά τη φλεγμονή

Η φλεγμονή στο σώμα σας οδηγεί σε χρόνιες ασθένειες. Ορισμένα αντιοξειδωτικά στο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο μπορούν να μειώσουν τη φλεγμονή στο σώμα σας με τον ίδιο τρόπο που το κάνουν φάρμακα όπως η ιβουπροφαίνη. Το ελαϊκό οξύ στο ελαιόλαδο είναι επίσης αντιφλεγμονώδες.

Υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά

Οι ελεύθερες ρίζες είναι ασταθή άτομα στο σώμα σας που καταστρέφουν τα κύτταρα σας. Τα αντιοξειδωτικά είναι ενώσεις που μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη ή την επιβράδυνση αυτής της βλάβης. Το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο είναι γεμάτο με αντιοξειδωτικά που μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης ασθένειας.

Πολεμούν τα βακτήρια

Μερικά από τα θρεπτικά συστατικά του ελαιόλαδου μπορούν να καταπολεμήσουν τα επιβλαβή βακτήρια. Το Helicobacter pylori είναι βακτήριο του στομάχου που μπορεί να προκαλέσει έλκη και ακόμη και καρκίνο. Οι ενώσεις στο ελαιόλαδο βοηθούν στην καταστροφή του.

Αποτρέπει τον καρκίνο

Μια μεσογειακή διατροφή ευνοεί τα λαχανικά περισσότερο από το κρέας. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα άτομα που τρώνε με αυτόν τον τρόπο έχουν πολύ χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης ορισμένων καρκίνων, όπως καρκίνου του παχέος εντέρου, του ενδομητρίου, του μαστού, του παγκρέατος και του προστάτη.

Ενισχύει τον εγκέφαλό σας

Ένα άλλο μπόνους για μια μεσογειακή διατροφή με ελαιόλαδο: Μπορεί να ενισχύσει τον εγκέφαλό σας. Οι μελέτες δείχνουν ότι ένα μενού με υψηλή περιεκτικότητα σε ελαιόλαδο μπορεί να σας βοηθήσει να σκεφτείτε, να κατανοήσετε και να θυμηθείτε καλύτερα και μπορεί ακόμη και να αποτρέψετε τη νόσο του Alzheimer.

Souce: https://www.webmd.com/


Leave a comment

Please note, comments must be approved before they are published

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.


You may also like

View all
Example blog post
Example blog post
Example blog post