#Health -7 σημάδια που σας δείχνουν την υγεία του εντέρου σας

Πολυάριθμες μελέτες τις τελευταίες δύο δεκαετίες έχουν δείξει σχέσεις μεταξύ της υγείας του εντέρου και του ανοσοποιητικού συστήματος, της διάθεσης, της ψυχικής υγείας, των αυτοάνοσων ασθενειών, των ενδοκρινών διαταραχών, των δερματικών παθήσεων και του καρκίνου.

Κάποτε, το πεπτικό μας σύστημα θεωρούνταν ένα σχετικά «απλό» σύστημα σώματος, αποτελούμενο ουσιαστικά από έναν μακρύ σωλήνα για να περάσει η τροφή μας, να απορροφηθεί και στη συνέχεια να αποβληθεί.

Ο όρος «μικροβίωμα του εντέρου» αναφέρεται συγκεκριμένα στους μικροοργανισμούς που ζουν στα έντερά. Ένα άτομο έχει περίπου 300 έως 500 διαφορετικά είδη βακτηρίων στο πεπτικό του σύστημα. Ενώ ορισμένοι μικροοργανισμοί είναι επιβλαβείς για την υγεία μας, πολλοί είναι απίστευτα ευεργετικοί και μάλιστα απαραίτητοι για ένα υγιές σώμα.

7 σημάδια ενός ανθυγιεινού εντέρου

Πολλές πτυχές της σύγχρονης ζωής, όπως τα υψηλά επίπεδα άγχους, ο πολύ λίγος ύπνος, η κατανάλωση επεξεργασμένων και υψηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη τροφίμων και η λήψη αντιβιοτικών μπορούν να βλάψουν το μικροβίωμα του εντέρου μας. Αυτό με τη σειρά του μπορεί να επηρεάσει άλλες πτυχές της υγείας μας, όπως ο εγκέφαλος, η καρδιά, το ανοσοποιητικό σύστημα, το δέρμα, το βάρος, τα επίπεδα ορμονών, η ικανότητα απορρόφησης θρεπτικών συστατικών, ακόμη και η ανάπτυξη καρκίνου.

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι που μπορεί να εκδηλωθεί ένα ανθυγιεινό έντερο. Εδώ είναι επτά από τα πιο κοινά σημάδια:

  1. Αναστατωμένο στομάχι

Διαταραχές του στομάχου όπως αέρια, φούσκωμα, δυσκοιλιότητα, διάρροια και καούρα μπορεί να είναι όλα σημάδια ενός μη υγιούς εντέρου. Ένα ισορροπημένο έντερο θα έχει λιγότερες δυσκολίες στην επεξεργασία των τροφίμων και στην εξάλειψη των απορριμμάτων.

  1. Διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη

Μια δίαιτα πλούσια σε επεξεργασμένα τρόφιμα και πρόσθετα σάκχαρα μπορεί να μειώσει την ποσότητα των καλών βακτηρίων στο έντερο σας. Αυτή η ανισορροπία μπορεί να προκαλέσει αυξημένη επιθυμία για ζάχαρη, η οποία μπορεί να βλάψει το έντερο σας ακόμη περισσότερο. Υψηλές ποσότητες εξευγενισμένων σακχάρων, ιδιαίτερα σιροπιού καλαμποκιού υψηλής φρουκτόζης, έχουν συνδεθεί με αυξημένη φλεγμονή στο σώμα. Η φλεγμονή μπορεί να είναι ο πρόδρομος μιας σειράς ασθενειών, ακόμη και καρκίνων.

  1. Ακούσιες αλλαγές βάρους

Η απόκτηση ή η απώλεια βάρους χωρίς αλλαγές στη διατροφή ή στις συνήθειες άσκησης μπορεί να είναι σημάδι ενός μη υγιούς εντέρου. Ένα μη ισορροπημένο έντερο μπορεί να βλάψει την ικανότητα του σώματός σας να απορροφά θρεπτικά συστατικά, να ρυθμίζει το σάκχαρο στο αίμα και να αποθηκεύει λίπος. Η απώλεια βάρους μπορεί να προκληθεί από βακτηριακή υπερανάπτυξη του λεπτού εντέρου, ενώ η αύξηση του βάρους μπορεί να προκληθεί από την αντίσταση στην ινσουλίνη ή την επιθυμία για υπερκατανάλωση τροφής λόγω μειωμένης απορρόφησης θρεπτικών συστατικών.

  1. Διαταραχές ύπνου ή συνεχής κόπωση

Ένα μη υγιεές έντερο μπορεί να συμβάλει σε διαταραχές του ύπνου, όπως αϋπνία ή κακό ύπνο, και ως εκ τούτου να οδηγήσει σε χρόνια κόπωση. Η πλειοψηφία της σεροτονίνης του σώματος, μιας ορμόνης που επηρεάζει τη διάθεση και τον ύπνο, παράγεται στο έντερο. Έτσι, η βλάβη στο έντερο μπορεί να βλάψει την ικανότητά σας να κοιμάστε καλά. Ορισμένες διαταραχές ύπνου έχουν επίσης συνδεθεί με κίνδυνο ινομυαλγίας.

  1. Ερεθισμός του δέρματος

Δερματικές παθήσεις όπως το έκζεμα μπορεί να σχετίζονται με ένα κατεστραμμένο έντερο. Η φλεγμονή στο έντερο που προκαλείται από κακή διατροφή ή τροφικές αλλεργίες μπορεί να προκαλέσει αυξημένη «διαρροή» ορισμένων πρωτεϊνών στο σώμα, η οποία με τη σειρά της μπορεί να ερεθίσει το δέρμα και να προκαλέσει καταστάσεις όπως το έκζεμα.

  1. Αυτοάνοσες συνθήκες

Οι ιατροί ερευνητές βρίσκουν συνεχώς νέα στοιχεία για την επίδραση του εντέρου στο ανοσοποιητικό σύστημα. Πιστεύεται ότι ένα έντερο που δεν είναι υγιές μπορεί να αυξήσει τη συστηματική φλεγμονή και να αλλάξει τη σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αυτοάνοσα νοσήματα, όπου το σώμα επιτίθεται στον εαυτό του αντί για επιβλαβείς εισβολείς.

  1. Τροφικές δυσανεξίες

Οι δυσανεξίες στα τρόφιμα είναι αποτέλεσμα δυσκολίας στην πέψη ορισμένων τροφίμων (αυτό είναι διαφορετικό από μια τροφική αλλεργία, η οποία προκαλείται από την αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος σε ορισμένα τρόφιμα). Πιστεύεται ότι η δυσανεξία στα τρόφιμα μπορεί να προκληθεί από κακή ποιότητα βακτηρίων στο έντερο. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε δυσκολία στην πέψη των τροφών που πυροδοτούν το πρόβλημα και δυσάρεστα συμπτώματα όπως φούσκωμα, αέρια, διάρροια, κοιλιακό άλγος και ναυτία. Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι οι τροφικές αλλεργίες μπορεί επίσης να σχετίζονται με την υγεία του εντέρου.

Πηγή: https://www.healthline.com/


Leave a comment

Please note, comments must be approved before they are published

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.


You may also like

View all
Example blog post
Example blog post
Example blog post