#Health -Πράσινες πιπεριές: 6 εκπληκτικά οφέλη που προσφέρουν στην υγεία σας!
Οι πράσινες πιπεριές είναι απλά άγουρες πιπεριές. Τείνουν να είναι λιγότερο γλυκές από τις κόκκινες και κίτρινες πιπεριές και έχουν ελαφρώς πιο πικρή γεύση.
Είναι πολύ θρεπτικές και μια εξαιρετική προσθήκη στη διατροφή σας. Αυτό το άρθρο παραθέτει 6 εκπληκτικά οφέλη που κερδίζετε τις πράσινες πιπεριές.
- Πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών
Οι πράσινες πιπεριές παρέχουν μια σειρά από βιταμίνες και μέταλλα. Επιπλέον, είναι μια καλή πηγή φυτικών ινών και έχουν σχετικά χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες.
Ακολουθεί η διατροφική ανάλυση για 1 φλιτζάνι (150 γραμμάρια) ωμής γλυκιάς πιπεριάς:
- Θερμίδες: 30
- Πρωτεΐνη: 1,3 γραμμάρια
- Υδατάνθρακες: 7 γραμμάρια
- Φυτικές ίνες: 2,6 γραμμάρια
- Βιταμίνη Α, RAE: 3% της ημερήσιας τιμής (DV)
- Βιταμίνη C: 134% της DV
- Βιταμίνη Κ: 9% της DV
- Κάλιο: 6% της DV
- Β6 (πυριδοξίνη): 20% της DV
Εκτός από τα θρεπτικά συστατικά που αναφέρονται παραπάνω, οι πράσινες πιπεριές περιέχουν μικρότερες ποσότητες άλλων βιταμινών και μετάλλων, συμπεριλαμβανομένης της θειαμίνης (Β1), μαγνησίου, χαλκού και βιταμίνης Ε.
Οι πράσινες γλυκές πιπεριές είναι ιδιαίτερα πλούσιες σε βιταμίνη C. Επειδή αυτή η βιταμίνη είναι υδατοδιαλυτή, το σώμα σας δεν μπορεί να την αποθηκεύσει καλά, οπότε πρέπει να την λαμβάνετε τακτικά από τη διατροφή σας.
Η βιταμίνη C χρειάζεται για πολλές βασικές λειτουργίες στο σώμα σας, συμπεριλαμβανομένης της σωστής ανοσολογικής λειτουργίας, της σύνθεσης κολλαγόνου, του μεταβολισμού των θρεπτικών συστατικών και σε πολλά άλλα. Λειτουργεί επίσης ως ισχυρό αντιοξειδωτικό και προστατεύει τα κύτταρά σας από επιβλαβείς οξειδωτικές βλάβες.
Οι πιπεριές είναι επίσης μια καλή πηγή βιταμίνης Β6, η οποία εμπλέκεται στον μεταβολισμό των θρεπτικών συστατικών, στη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και στη σύνθεση νευροδιαβιβαστών (δημιουργία χημικών αγγελιοφόρων). Βοηθά επίσης στη δημιουργία αιμοσφαιρίνης, μιας πρωτεΐνης που μεταφέρει οξυγόνο στα ερυθρά αιμοσφαίρια.
Αυτό το τραγανό λαχανικό περιέχει επίσης προβιταμίνη Α, την οποία το σώμα σας μπορεί να μετατρέψει σε βιταμίνη Α. Η προβιταμίνη Α βρίσκεται με τη μορφή βήτα καροτίνης, μιας φυτικής ένωσης με ζωντανό χρώμα και πολλά οφέλη για την υγεία.
Επιπλέον, οι πράσινες γλυκές πιπεριές είναι χαμηλές σε θερμίδες και σχετικά χαμηλές σε υδατάνθρακες. Επιπλέον, είναι μια καλή πηγή φυτικών ινών.
- Καλές για την υγεία του εντέρου
Οι πιπεριές είναι μια καλή πηγή φυτικών ινών, οι οποίες είναι απαραίτητες για την υγεία του εντέρου.
Η προσθήκη τροφών πλούσιων σε φυτικές ίνες όπως οι πιπεριές στη διατροφή σας μπορεί να σας βοηθήσει να συμπληρώσετε τη συνιστώμενη πρόσληψη φυτικών ινών από 30-35 γραμμάρια την ημέρα για τους άνδρες και 25-32 γραμμάρια την ημέρα για τις γυναίκες.
Μελέτες δείχνουν ότι η αύξηση της πρόσληψης ινών μπορεί να προστατεύσει από καταστάσεις του πεπτικού συστήματος όπως ο καρκίνος του παχέος εντέρου και η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου (IBD).
Η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε φυτικές ίνες μπορεί επίσης να βοηθήσει στη διατήρηση της βέλτιστης λειτουργίας του πεπτικού σας συστήματος, αποτρέποντας τη δυσκοιλιότητα.
Δοκιμάστε να καταναλώσετε πράσινη πιπεριά με χούμους ή να προσθέσετε ψιλοκομμένη πράσινη πιπεριά σε σαλάτες και άλλα πιάτα.
- Περιέχει φυτικές ενώσεις που ωφελούν την υγεία
Οι πιπεριές περιέχουν μια ποικιλία φυτικών ενώσεων που έχουν αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.
Για παράδειγμα, αυτό το λαχανικό παρέχει φλαβονοειδή, βιταμίνη C, φαινολικές ενώσεις και καροτενοειδή, τα οποία έχουν όλα αποτελέσματα που προάγουν την υγεία.
Μελέτες έχουν δείξει ότι οι δίαιτες υψηλές σε φαινολικά οξέα μπορούν να προστατεύσουν από ορισμένες καταστάσεις υγείας, όπως αντίσταση στην ινσουλίνη, λιπώδες ήπαρ, ψυχική παρακμή και καρδιακές παθήσεις.
Η διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά - όπως η βιταμίνη C και τα καροτενοειδή από τις πράσινες πιπεριές - ωφελεί την υγεία σας με διάφορους τρόπους.
- Μπορεί να ενισχύσει την υγεία της καρδιάς και των ματιών
Η προσθήκη περισσότερων φρούτων και λαχανικών όπως η πράσινη γλυκιά πιπεριά στη διατροφή σας είναι ένας έξυπνος τρόπος για να ενισχύσετε την υγεία της καρδιάς και των ματιών σας.
Πολυάριθμες μελέτες έχουν συνδέσει δίαιτες πλούσιες σε φρούτα και λαχανικά με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.
Για παράδειγμα, η κατανάλωση περισσότερων φρούτων και λαχανικών μπορεί να βελτιώσει τους παράγοντες κινδύνου για καρδιακές παθήσεις, όπως αυξημένη χοληστερόλη, επίπεδα σακχάρου στο αίμα και αρτηριακή πίεση.
Επιπλέον, οι πράσινες πιπεριές είναι πλούσιες σε λουτεΐνη, ένα καροτενοειδές θρεπτικό συστατικό που είναι απαραίτητο για την υγεία των ματιών.
Ως εκ τούτου, η διατροφή πλούσια σε λουτεΐνη μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου εκφύλισης της ωχράς κηλίδας που σχετίζεται με την ηλικία, μια κατάσταση που μπορεί να προκαλέσει απώλεια όρασης.
- Θα μπορούσε να σας βοηθήσει να διατηρήσετε ένα υγιές σωματικό βάρος
Η κατανάλωση περισσότερων φρούτων και λαχανικών όπως οι πράσινες γλυκές πιπεριές μπορεί να σας βοηθήσει να διατηρήσετε ένα υγιές σωματικό βάρος ή ακόμα και να χάσετε βάρος.
Οι πράσινες γλυκές πιπεριές είναι χαμηλές σε θερμίδες, πλούσιες σε φυτικές ίνες και γεμάτες με άλλα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται το σώμα σας για τη βέλτιστη λειτουργία. Αυτό τους καθιστά μια εξαιρετική προσθήκη σε οποιαδήποτε δίαιτα.
Ωστόσο, είναι καλύτερο να τρώτε πολλά διαφορετικά φρούτα και λαχανικά αντί να αυξάνετε μόνο την πρόσληψη των πιπεριών σας.
Αυτό συμβαίνει επειδή οι άνθρωποι που τρώνε περισσότερα συνολικά φρούτα και λαχανικά τείνουν να έχουν χαμηλότερα επίπεδα σωματικού λίπους και να ζυγίζουν λιγότερο από εκείνους που τρώνε χαμηλές ποσότητες αυτών των προϊόντων.
Μελέτες δείχνουν επίσης ότι οι άνθρωποι που τρώνε πολλά φρούτα και λαχανικά έχουν συνήθως λιγότερο σπλαχνικό λίπος - ένα είδος λίπους στην κοιλιά που συνδέεται έντονα με αυξημένο κίνδυνο ασθένειας.
Έτσι, για να βελτιώσετε τη συνολική ποιότητα της διατροφής σας και να κατακτήσετε ένα υγιές σωματικό βάρος, δοκιμάστε να ενσωματώσετε όχι μόνο τις πράσινες γλυκές πιπεριές αλλά και άλλα φρούτα και λαχανικά στα γεύματα και τα σνακ σας.
- Ευέλικτες και νόστιμς
Εκτός από εξαιρετικά θρεπτικές, οι πράσινες γλυκές πιπεριές είναι ευπροσάρμοστες και έχουν υπέροχη γεύση τόσο ωμές όσο και μαγειρεμένες.
Λάβετε υπόψη ότι οι πράσινες γλυκές πιπεριές είναι λιγότερο γλυκές από τις κόκκινες, κίτρινες και πορτοκαλί πιπεριές. Η πράσινη έκδοση έχει επίσης λιγότερα συνολικά καροτενοειδή και φλαβονοειδή, αλλά είναι υψηλότερη σε φαινολικά οξέα.
Έτσι, μπορεί να θέλετε να προσθέσετε όλα τα χρώματα πιπεριών στην διατροφή σας για να αποκομίσετε τα οφέλη από τις ποικίλες θρεπτικές τους συνθέσεις.
Ανεξάρτητα από το χρώμα της πιπεριάς που θα επιλέξετε, υπάρχουν σχεδόν αμέτρητοι τρόποι για να τις απολαύσετε.
Μη φοβάστε να πειραματιστείτε. Η προσθήκη πιπεριών στο αγαπημένο σας πρωινό, μεσημεριανό και δείπνο μπορεί να δημιουργήσει θρεπτικά, πολύχρωμα και νόστιμα αποτελέσματα.
Συνοπτικά
Οι πράσινες γλυκές πιπεριές είναι άγουρες πιπεριές. Έχουν ελαφρώς πιο πικρή γεύση από τις κόκκινες, πορτοκαλί και κίτρινες εκδοχές.
Περιέχουν μια ποικιλία θρεπτικών συστατικών και είναι ιδιαίτερα πλούσιες σε βιταμίνη C. Επιπλέον, είναι μια συμπυκνωμένη πηγή ισχυρών φυτικών ενώσεων όπως τα καροτενοειδή και τα φαινολικά οξέα.
Η προσθήκη πράσινων γλυκών πιπεριών στη διατροφή σας είναι ένας έξυπνος τρόπος για να αυξήσετε την πρόσληψη θρεπτικών συστατικών ενώ παράλληλα προστατεύετε την υγεία της καρδιάς, των ματιών και του εντέρου σας.
Leave a comment