Υγιεινή διατροφή: Γιατί έχει σημασία.

Η καλή διατροφή είναι ένα σημαντικό κομμάτι της υγιεινής ζωής. Σε συνδυασμό με τη σωματική δραστηριότητα, η διατροφή σας μπορεί να σας βοηθήσει να φτάσετε και να διατηρήσετε ένα υγιές βάρος, να μειώσετε τον κίνδυνο εμφάνισης χρόνιων παθήσεων (όπως καρδιακές παθήσεις και καρκίνος) και να ενισχύσετε τη γενική υγεία σας.

Ο αντίκτυπος της διατροφής στην υγεία σας

Οι ανθυγιεινές διατροφικές συνήθειες έχουν συμβάλει στην παχυσαρκία. Ακόμη και για άτομα με υγιές βάρος, μια κακή διατροφή σχετίζεται με μείζονες κινδύνους για την υγεία που μπορούν να προκαλέσουν ασθένεια και ακόμη και θάνατο. Αυτές περιλαμβάνουν καρδιακές παθήσεις, υπέρταση (υψηλή αρτηριακή πίεση), διαβήτη τύπου 2, οστεοπόρωση και ορισμένους τύπους καρκίνου. Κάνοντας έξυπνες επιλογές φαγητού, μπορείτε να προστατευτείτε από αυτά τα προβλήματα υγείας.

Οι παράγοντες κινδύνου για χρόνιες παθήσεις ενηλίκων, όπως η υπέρταση και ο διαβήτης τύπου 2, παρατηρούνται όλο και περισσότερο στις νεότερες ηλικίες, συχνά αποτέλεσμα ανθυγιεινών διατροφικών συνηθειών και αυξημένης αύξησης βάρους. Οι διατροφικές συνήθειες που καθιερώθηκαν στην παιδική ηλικία συχνά μεταφέρονται μέχρι την ενηλικίωση. Συνεπώς, είναι σημαντικό τα παιδιά να μάθουν πώς να τρώνε υγιεινά σε νεαρή ηλικία καθώς αυτό θα τα βοηθήσει να τρώνε σωστά και μετά.

Η σχέση μεταξύ καλής διατροφής και υγιούς βάρους, μειωμένου κινδύνου χρόνιας νόσου και γενικής υγείας είναι πολύ σημαντική για να αγνοηθεί. Όταν τρώτε υγιεινά, είστε στον σωστό δρόμο για να πάρετε τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται το σώμα σας για να παραμείνει υγιές, ενεργό και ισχυρό.

 

Γιατί είναι σημαντικό το φαγητό;

Η υγιεινή διατροφή έχει πολλά άλλα οφέλη. Όταν τρώμε καλά κοιμόμαστε καλύτερα, έχουμε περισσότερη ενέργεια και καλύτερη συγκέντρωση - και όλα αυτά προσθέτουν σε πιο υγιείς και  ευτυχισμένες ζωές! Η υγιεινή διατροφή πρέπει να είναι μια ευχάριστη κοινωνική εμπειρία. Όταν τα παιδιά και οι νέοι τρώνε και πίνουν καλά, παίρνουν όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται για τη σωστή ανάπτυξη και αναπτύσσουν μια καλή σχέση με τα τρόφιμα και άλλες κοινωνικές δεξιότητες.

Τα ενεργά παιδιά και οι νέοι των οποίων η κατανάλωση είναι ισορροπημένη τείνουν:

  • Να έχουν υγιές σωματικό βάρος
  • αισθάνονται καλά για τον εαυτό τους
  • να έχουν αρκετή ενέργεια για να είναι δραστήριοι
  • έχουν ισχυρότερους μύες και οστά
  • απολαμβάνουν καλύτερη σωματική και ψυχική υγεία

Τα παιδιά και οι νέοι που τρώνε λίγο ή τρέφονται κακά (π.χ. καταναλώνουν υψηλότερες ποσότητες τροφών και ποτών με υψηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες, λιπαρά, ζάχαρη ή / και αλάτι που συχνά ονομάζονται «junk food» όπως πατατάκια, γλυκά και αναψυκτικά) μπορεί:

  • να είναι ευερέθιστοι, ευμετάβλητοι ή επιθετικοί
  • έχουν αδυναμία συγκέντρωσης και εστίασης σε εργασίες
  • εξοικονομούν λιγότερη ενέργεια για καθημερινές δραστηριότητες
  • να μην ενδιαφέρονται για μαθησιακές καταστάσεις και να τα πάνε λιγότερο καλά στο σχολείο
  • διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης παθήσεων όπως προβλήματα υγείας των δοντιών, καρδιακές παθήσεις, διαβήτη τύπου 2, υψηλή αρτηριακή πίεση, ορισμένους τύπους καρκίνου, κατάθλιψη, υπερβολικό βάρος και παχυσαρκία

 

Τι είναι η υγιεινή διατροφή;

Η υγιεινή διατροφή δεν έχει να κάνει με την αποκοπή τροφίμων αλλά αφορά την κατανάλωση μιας μεγάλης ποικιλίας τροφίμων στις σωστές ποσότητες ώστε να δώσει στο σώμα σας αυτό που χρειάζεται. Δεν υπάρχουν μόνο τρόφιμα που πρέπει να τρώτε ή μενού που πρέπει να ακολουθήσετε για να τρώτε υγιεινά. Απλά πρέπει να βεβαιωθείτε ότι έχετε τη σωστή ισορροπία διαφορετικών τροφίμων. Η υγιεινή διατροφή για παιδιά και νέους πρέπει πάντα να περιλαμβάνει μια σειρά από ενδιαφέροντα και νόστιμα τρόφιμα που μπορούν να αποτελέσουν μια υγιεινή, και  ισορροπημένη διατροφή με ποικιλία, αντί να τους απαγορευθούν ορισμένα τρόφιμα και ποτά. Αν και όλα τα τρόφιμα μπορούν να συμπεριληφθούν σε μια υγιεινή διατροφή, αυτό δεν θα ισχύει για άτομα με ειδική / ιατρική δίαιτα.

Τρώτε υγιεινά

Τώρα που γνωρίζετε τα οφέλη, ήρθε η ώρα να ξεκινήσετε να τρώτε υγιεινά.

Η καλή διατροφή είναι θεμελιώδης για την καλή υγεία και ευεξία. Η υγιεινή διατροφή μας βοηθά να διατηρήσουμε ένα υγιές βάρος και μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2, υψηλής αρτηριακής πίεσης, υψηλής χοληστερόλης και τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων και ορισμένων καρκίνων.

Πηγές: https://www.hhs.gov/ http://www.foodincare.org.uk/


Leave a comment

Please note, comments must be approved before they are published

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.


You may also like

View all
Example blog post
Example blog post
Example blog post