arrow-right cart chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up close menu minus play plus search share user email pinterest facebook instagram snapchat tumblr twitter vimeo youtube subscribe dogecoin dwolla forbrugsforeningen litecoin amazon_payments american_express bitcoin cirrus discover fancy interac jcb master paypal stripe visa diners_club dankort maestro trash

Wellness

Πόσο πρέπει να βασίζεστε στον Γλυκαιμικό Δείκτη των τροφίμων;


Οι υδατάνθρακες μπορεί να προκαλέσουν σύγχυση. Υπάρχουν «απλοί υδατάνθρακες» και «σύνθετοι υδατάνθρακες», «καλοί υδατάνθρακες» και «κακοί υδατάνθρακες» (και φυσικά πολλές δίαιτες που σας λένε απλά να τους κόψετε).
Πόσο πρέπει να βασίζεστε στον Γλυκαιμικό Δείκτη των τροφίμων;

Wellness

Πόσο πρέπει να βασίζεστε στον Γλυκαιμικό Δείκτη των τροφίμων;


Πόσο πρέπει να βασίζεστε στον Γλυκαιμικό Δείκτη των τροφίμων;

Αλλά υπάρχει ένα άλλο μέτρο της ποιότητας των υδατανθράκων που μπορεί να έχετε ακούσει, ειδικά εάν προσπαθείτε να αποτρέψετε ή να ελέγξετε τον διαβήτη: ο γλυκαιμικός δείκτη. Αναρωτιέστε αν αξίζει να τον χρησιμοποιήσετε; Δείτε εδώ συνοπτικά μια απάντηση σύμφωνα με το WebMD.

Ο γλυκαιμικός δείκτης είναι μια κατάταξη των τροφίμων υδατανθράκων σε κλίμακα 0-100 ως προς τον τρόπο με τον οποίο επηρεάζουν το σάκχαρο στο αίμα σας αφού τα φάτε. Υπολογίζεται τροφοδοτώντας μια συγκεκριμένη ποσότητα της συγκεκριμένης τροφής σε υγιείς ανθρώπους και, στη συνέχεια γίνεται μέτρηση πώς αντιδρά το σάκχαρο στο αίμα τους τις επόμενες δύο ώρες.

Τα τρόφιμα με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη (κατατάσσονται 55 ή λιγότερο) χωνεύονται και απορροφώνται πιο αργά από το σώμα σας και έτσι αυξάνουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας πιο αργά. Τα μήλα, τα καρότα, οι ξηροί καρποί, αλλά και τα ζυμαρικά και το καστανό ρύζι θεωρούνται χαμηλού GI. Τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε γαστρεντερικές ουσίες (άνω των 55) μεταβολίζονται ταχύτερα και αυξάνουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα (και της ινσουλίνης) ταχύτερα. Οι τροφές με υψηλή περιεκτικότητα περιλαμβάνουν άσπρο ψωμί και γλυκά, αλλά και καρπούζι και πλιγούρι βρώμης.

Η ιδέα είναι ότι επιλέγοντας τρόφιμα χαμηλής περιεκτικότητας σε GI πιο συχνά, θα αποφύγετε τις αυξήσεις στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και στην ινσουλίνη, τα οποία μπορεί να βοηθήσουν στην πρόληψη του διαβήτη τύπου 2 ή στη διατήρηση του σακχάρου στο αίμα σας σε καλύτερο έλεγχο εάν έχετε διαβήτη.

Σύμφωνα με δήλωση της Αμερικανικής Ένωσης Διαβήτη ότι η αντικατάσταση των τροφίμων υψηλής περιεκτικότητας σε GI σε χαμηλής, μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα. Υπάρχει επίσης κάποια έρευνα που υποδηλώνει ότι μια διατροφή χαμηλής περιεκτικότητας GI μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των επιπέδων χοληστερίνης και είναι καλύτερη για τη διαχείριση του βάρους μακροπρόθεσμα.

Αλλά η αλήθεια είναι ότι ο γλυκαιμικός δείκτης δεν είναι ένα τέλειο σύστημα - και όχι τόσο απλός όσο φαίνεται. Πιο απλά, οι αποκρίσεις σακχάρου στο αίμα σε τρόφιμα υδατανθράκων μπορεί να ποικίλλουν πολύ μεταξύ των ανθρώπων και ακόμη και να διαφέρουν στο ίδιο άτομο υπό διαφορετικές συνθήκες. Για να γίνει η επίσημη κατάταξη GI ενός φαγητού απαιτούνται μόνο δέκα άτομα. Αυτός είναι ένας πολύ μικρός αριθμός που μπορεί να επηρεάσει εάν αυτό το φαγητό θεωρείται «καλό» ή «κακό» για άλλους. Η κατάταξη εξαρτάται επίσης από πολλούς παράγοντες, όπως η ωριμότητα, η θερμοκρασία και η ποσότητα της επεξεργασίας (για παράδειγμα, τα βρασμένα καρότα σε κύβους έχουν υψηλότερο GI από τα ακατέργαστα).

Αυτό που φαντάζει ακόμα πιο ανησυχητικό για τη διαιτολόγο του WebMD είναι ότι η κατάταξη μπορεί να κάνει μερικά τρόφιμα να φαίνονται ανθυγιεινά, όταν είναι πραγματικά αρκετά θρεπτικά. Για παράδειγμα, το GI των πατατών είναι υψηλότερο από τα πατατάκια. Το ίδιο συμβαίνει για άλλες υγιεινές τροφές υψηλότερης περιεκτικότητας σε GI όπως ποπ κορν και βρώμη.

Από την άλλη πλευρά, μπορεί να κάνει μερικά τρόφιμα να φαίνονται πιο υγιεινά από ό, τι είναι. Παράδειγμα: Η ζάχαρη καρύδας θεωρείται από ορισμένους ως ένα υγιεινό γλυκαντικό λόγω της κατάταξής του στο GI, παρόλο που είναι μια ζάχαρη όπως η επιτραπέζια ζάχαρη και δεν έχει σημαντική θρεπτική αξία στην ποσότητα που θα χρησιμοποιούσαν οι περισσότεροι άνθρωποι.

Συνοπτικά: Ο γλυκαιμικός δείκτης μπορεί να είναι ένα χρήσιμο εργαλείο, ειδικά αν προσπαθείτε να ελέγξετε το σάκχαρο στο αίμα σας, αλλά πρέπει επίσης να χρησιμοποιήσετε την κοινή λογική. Ακριβώς επειδή ένα φαγητό έχει χαμηλό GI δεν σημαίνει ότι πρέπει να είναι βασικό. Και μόνο επειδή ένα φαγητό έχει υψηλότερο GI δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να το φάτε. Στα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε γαστρεντερικές ουσίες, η παρακολούθηση του μεγέθους της μερίδας και η λήψη τους με άλλα τρόφιμα (ειδικά τρόφιμα με πρωτεΐνες) μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη των αιχμών του σακχάρου στο αίμα.

Πηγή: https://blogs.webmd.com/

0 σχόλια


Αφήστε το σχόλιό σας

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι τα σχόλια θα πρέπει πρώτα να εγκριθούν πριν δημοσιευτούν.