#Garden - Τα must-have φυτά της κουζίνας μας

ΡΙΓΑΝΗ: Ίσως το διασημότερο αρωματικό, αφού χρησιμοποιείται σε κρέατα, ψάρια, πουλερικά, λαχανικά, ψητά ή βραστά, όσπρια ή ζυμαρικά, κι έχει την τιμιτική της στη χωριάτικη σαλάτα μας.

Τι μας προσφέρει: Είναι αντιοξειδωτικό, βοηθάει στην υπέρταση, τη διαχείριση του διαβήτη τύπου 2 και την αρτηριοσκλήρυνση, είναι αντιδιαρροϊκή, αντιφλεγμονώδης, βακτηριοκτόνα και, το αφέψημά της, χρησιμοποιείται ως αποχρεμπτικό.

 

ΒΑΣΙΛΙΚΟΣ: “Βασιλιάς” των αρωματικών και βασικό συστατικό της μεσογειακής κουζίνας.

Τι μας προσφέρει: Θεωρείται καλό διουρητικό, αναχαιτίζει πολλά παθογόνα βακτήρια, βοηθά στην μνήμη, καταπολεμά το άγχος και την αϋπνία. Μια γλάστρα βασιλικού “κρατά” κουνούπια και μύγες μακριά από την κουζίνα μας.

 

ΜΑΙΝΤΑΝΟΣ: Πάει παντού, γι’αυτό είναι συνώνυμο οποιουδήποτε...υπερεκτίθεται!

Τι μας προσφέρει: Είναι μια σούπερ τροφή και η σκόνη του επιταχύνει την επούλωση ελκών δέρματος.

 

ΔΥΟΣΜΟΣ: Εκτός από τα μαμαδίστικα κεφτεδάκια και τα γεμιστά, πρωτοστατεί στην ιταλική, την ασιατική αλλά και την αφρικάνικη κουζίνα. Ανήκει στην οικογένεια της εξίσου αγαπημένης ΜΕΝΤΑΣ και χρησιμοποιούνται και τα δύο για να αρωματίζουν σούπες, σάλτσες, σαλάτες και σε φρουτοχυμούς, παγωτά, κοκτέιλ, γρανίτες.

Τι μας προσφέρουν: Είναι αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτικά, ιδανικά αφεψήματα σε λοιμώξεις του αναπνευστικού και καταστάσεις έντονου στρες και προσφέρουν φυσική αντιμικροβιακή δράση, λόγω της μενθόλης.

 

ΔΕΝΔΡΟΛΙΒΑΝΟ: Αρωματίζει κρέατα, ψάρια, θαλασσινά, ομελέτες, σούπες, σάλτσες, λαχανικά, ψωμιά και σίγουρα, τις πατάτες μας αλλά, σε μεγάλες ποσότητες, μπορεί και να “πικρίσει”.

Τι μας προσφέρει: Διεγείρει την κυκλοφορία του αίματος προς την καρδιά και τον εγκέφαλο, είναι αντιβακτηριδιακό, αντιμυκητιακό, αντιρρευματικό, είναι αποχρεμπτικό και αντικαταθλιπτικό.

 

ΣΧΟΙΝΟΠΡΑΣΟ: Το μικρότερο είδος κρεμμυδιού καλλιεργείται όχι για το βολβό, αλλά για τα φύλλα του, που είναι πολύ πιο εύπεπτα κι έχουν πιο εκλεπτυσμένη γεύση.

Τι μας προσφέρει: Δρα προληπτικά έναντι του καρκίνου του στομάχου, του προστάτη και του παχέως εντέρου, είναι ιδιαίτερα ωφέλιμο για τις εγκεφαλικές λειτουργίες, βοηθά στην αναιμία και “ρίχνει” την πίεση.

 

ΑΝΗΘΟΣ: Το “αντίπαλον δέος” του μαϊντανού ταιριάζει ιδανικά με ψάρι, αλλά δίνει έντονη, χαρακτηριστική γέυση και στο φρικασέ και σε ντιπ και σαλάτες.

Τι μας προφέρει: Είναι αντιοξειδωτικός, αντικαρκινικός και αντιθρομβωτικός, προλαμβάνει την οστεοπόρωση, βοηθά τη λειτουργία του νευρικού συστήματος και είναι κατάλληλος για τους κολικούς των παιδιών.

 

ΕΣΤΡΑΓΚΟΝ: Το φυτό με το φινετσάτο, ξεχωριστό άρωμα, εμείς επιμένουμε να το ζητάμε με την ελληνική ονομασία, Αρτεμισία ή Αψινθιά από τα χρόνια του Ιπποκράτη ακόμα, το χρησιμοποιούσαν για την αντιμετώπιση των επιδημιών. Έχει πολλές εφαρμογές στη μαγειρική αλλά και την ζαχαροπλαστική, αλλά δε συνδυάζεται εύκολα με άλλο μυρωδικό.

Τι μας προσφέρει: Περιέχει ιώδιο, βιταμίνες Α και C και είναι πολύ καλή πηγή καλίου, δυναμώνει τις αρθρώσεις και λειτουργεί ως χαλαρωτικό. Επίσης, είναι δραστικό εντομοαπωθητικό.

 

Πηγή: CookMagazineGr


Leave a comment

Please note, comments must be approved before they are published

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.


You may also like

View all
Example blog post
Example blog post
Example blog post