Food Waste: Τι σημαίνει και πως μπορούμε να μειώσουμε το παγκόσμιο ποσοστό

Food waste, σπατάλη τροφίμων, είναι το φαγητό που δεν τρώγεται. Οι αιτίες που συμβαίνει αυτό είναι πολλές και παρατηρούνται κατά την παραγωγή τροφίμων, την επεξεργασία, τη διανομή, την πώληση και την κατανάλωση. Περίπου το 1/3 των φαγητών παγκοσμίως, πετάγονται στα σκουπίδια.

Το 2021, το Ινστιτούτο Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών πραγματοποίησε μια έρευνα, με δείγμα 1.000 καταναλωτών από όλη την Ελλάδα και παρατήρησε πως η σπατάλη φαγητού στα ελληνικά νοικοκυριά, ανέρχεται στο 6%. Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, η μεγαλύτερη σπατάλη παρατηρείται στα φρούτα και λαχανικά και συνολικά η οικιακή σπατάλη τροφίμων ξεπερνά τους 300.000 τόνους τροφίμων ετησίως.

Τι να κάνετε για να βοηθήσετε στη μείωση ποσοστού του Food Waste.

  1. ΛΙΣΤΑ ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ

Πόσες φορές έχουμε μπει στο σούπερ μάρκετ χωρίς να γνωρίζουμε τι θέλουμε να ψωνίσουμε ή να έχουμε προγραμματίσει τι θα φάμε μέσα στην εβδομάδα; Πόσες φορές έχουμε ψωνίσει παραπάνω πράγματα που δεν συντηρούνται και έχουμε αναγκαστεί να τα πετάξουμ; Μια λίστα θα μας σώσει! Μπορούμε να προγραμματίσουμε τα γεύματα της εβδομάδας με συνταγές που μας αρέσουν και να ψωνίσουμε με βάση τα υλικά των συνταγών.

  1. ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΩΣΗ

Όλοι μας έχουμε πάρει ένα μπρόκολο, ένα μαρούλι, γιατί μας αρέσει και έχουμε χίλιες συνταγές που αγαπάμε αλλά όταν έρθει η ώρα βαριόμαστε να το πλύνουμε. Υπάρχει λύση και για αυτό. Αν αφιερώσουμε 1 ώρα κατά την επιστροφή μας από το σούπερ μάρκετ ή την λαϊκή αγορά για να πλύνουμε, να καθαρίσουμε και να αποθηκεύσουμε σωστά τα φρούτα και τα λαχανικά μας, διατηρούνται στο ψυγείο, έτοιμα για κατανάλωση.

  1. ΚΑΤΑΨΥΞΗ

Ο αγαπημένος ψυγειοκαταψύκτης μας είναι ίσως η πρώτη συσκευή που χρησμιποιούμε όταν μπαίνουμε σε μια καινούρια κουζίνα. Το ψυγείο έχει πάντα την τιμιτική του, αλλά ο καταψύκτης είναι συνήθως η “αδικιμένη” συσκευή που χρησιμοποιείται συνήθως για πάγο ή κατεψυγμένα φρούτα και λαχανικά. Έχουμε όμως ποτέ αναρωτηθεί πόσο χρήσιμος μπορεί να φανεί στη φύλαξη του φαγητού που μας έχει απομείνει; Αν έχουμε φτιάξει μεγαλύτερη ποσότητα φαγητού μπορούμε να αποθηκεύσουμε το φαγητό σε τάπερ, στην κατάψυξη για αρκετό καιρό. Με αυτόν τον τρόπο, δεν αυξάνουμε το ποσοστό σπατάλης τροφίμων, και επίσης έχουμε έτοιμη μαγειρεμένη μερίδα για το μέλλον.

  1. ZERO FOOD WASTE ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Υπάρχουνε πολλές συνταγές που βασίζονται στη μείωση του ποσοστού της σπατάλης τροφίμων. Είναι συνταγές που συνδυάζουν διάφορες κατηγορίες υλικών και μπορούν να προσαρμοστούν ανάλογα με τα τρόφιμα που έχουμε σπίτι μας. Είναι επίσης ιδανικές για τις μέρες πριν το σούπερ μάρκετ που έχουμε ξεμείνει από προμήθειες ή όταν θέλουμε να εκμεταλλευτούμε ό,τι περρίσεψε από τα φαγητά της εδβομάδας.


Leave a comment

Please note, comments must be approved before they are published

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.


You may also like

View all
Example blog post
Example blog post
Example blog post