Πώς μπορούν τα fitness trackers να βελτιώσουν την υγεία σας

Εάν έχετε αποφασίσει να κάνετε περισσότερη άσκηση, να χάσετε βάρος ή να κοιμάστε περισσότερο, τότε μια σειρά από φορητές ηλεκτρονικές συσκευές και εφαρμογές είναι διαθέσιμες για να σας βοηθήσουν να το πετύχετε. Θα σας παρακινήσουν απαλά να εργαστείτε προς τον στόχο σας, θα σας ενθαρρύνουν κατά τη διάρκεια της διαδρομής και θα σας επαινέσουν όταν φτάσετε εκεί. Τα gadgets καταγράφουν τη δραστηριότητά σας, ενώ οι εφαρμογές ερμηνεύουν τα αποτελέσματα και σας στέλνουν συχνά μηνύματα για να σας ενημερώσουν σχετικά με το πόσο καλά προχωράτε.

Τι κάνουν τα fitness trackers;

Τα fitness trackers, που φοριούνται ως ζώνη ή στον καρπό, βασίζονται σε συσκευές που ανιχνεύουν την κίνηση του σώματος και την μετατρέπουν σε δεδομένα. Τα δεδομένα αποστέλλονται σε μια εφαρμογή σε smartphone, tablet ή υπολογιστή, όπου το λογισμικό υπολογίζει τον αριθμό των βημάτων που πραγματοποιήθηκαν, την απόσταση που διανύθηκε ή τις θερμίδες που κάψατε. Μερικά έχουν ειδοποιήσεις για να σας υπενθυμίσουν να σηκωθείτε και να μετακινηθείτε όταν κάθεστε για πολύ ώρα. Μερικοί καταγράφουν επίσης τα λεπτά που περνάτε στον ύπνο, το πετώντας και το γύρισμα και ξυπνάτε κατά τη διάρκεια της νύχτας. Πρόσθετες λειτουργίες, όπως οθόνες καρδιακού ρυθμού και υψόμετρα - που μετρούν την ανύψωση - διατίθενται σε μερικές από τις πιο ακριβές συσκευές.

Ενώ οι ίδιες οι συσκευές σας δίνουν λίγες πληροφορίες σχετικά με την προπόνησή σας - ενδέχεται να εμφανίζουν μια ψηφιακή ανάγνωση του καρδιακού σας ρυθμού, του αριθμού βημάτων ή των μιλίων που έχουν καταγραφεί - οι εφαρμογές προσφέρουν πληθώρα πρόσθετων δεδομένων. Για παράδειγμα, τα περισσότερα δημιουργούν γραφήματα με λεπτομερή δεδομένα σχετικά με τα βήματα, την ένταση της άσκησης και τη συμπεριφορά ύπνου. Μπορούν να σας δώσουν μια ιδέα για το ποια είναι η στιγμή της ημέρας που ασκείστε περισσότερο ή τις ώρες κατά τη διάρκεια της νύχτας που ήσασταν ανήσυχοι ή ξύπνιοι. Σας επιτρέπουν επίσης να συγκρίνετε την απόδοσή σας από μέρα σε μέρα και από εβδομάδα σε εβδομάδα.

Πώς μπορούν να βοηθήσουν στην απώλεια βάρους

Πολλές συσκευές μπορούν να αντικαταστήσουν τα ημερολόγια θερμίδων και τα ημερολόγια δραστηριότητας που διατηρούν πολλοί διαιτολόγοι. Για παράδειγμα, μπορείτε να εισάγετε το τρέχον βάρος και το βάρος-στόχο σας και η εφαρμογή θα υπολογίσει ένα ημερήσιο ποσοστό θερμίδων για την επίτευξη αυτού του στόχου. Εάν πληκτρολογείτε το φαγητό που τρώτε όλη την ημέρα, η εφαρμογή θα υπολογίσει τις θερμίδες που έχετε καταναλώσει, θα υπολογίσει τις θερμίδες που έχετε κάψει και θα σας πει πόσες θερμίδες έχουν απομείνει στην ημερήσια «αποζημίωση».

Κοινή χρήση δεδομένων

Εάν θέλετε περισσότερα από τα ηλεκτρονικά σχόλια σχετικά με την πρόοδό σας, μπορείτε να μοιραστείτε τα δεδομένα σας με τους φίλους, την οικογένεια και τους γιατρούς σας. Αν θέλετε ένα σημείο αναφοράς, μπορείτε να βρείτε μια διαδικτυακή κοινότητα ατόμων που φορούν τους ιχνηλάτες και έχετε παρόμοια ηλικία ή στόχους.  

Τα γραφήματα από τις εφαρμογές ενδέχεται να είναι χρήσιμα εάν ο πάροχος υγειονομικής περίθαλψης σας έχει προτείνει να διατηρήσετε ένα αρχείο καταγραφής της δραστηριότητας, της διατροφής ή του ύπνου σας. Ο γιατρός σας μπορεί να εκτιμήσει ότι διαθέτει τις πληροφορίες σε συμπαγή μορφή.

Πηγή: https://www.health.harvard.edu/


Leave a comment

Please note, comments must be approved before they are published

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.


You may also like

View all
Example blog post
Example blog post
Example blog post