Γιατί το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο είναι το πιο υγιεινό λίπος στον κόσμο;

Για αυτό το λόγο, οι περισσότεροι συμφωνούν ότι το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο είναι εξαιρετικά υγιεινό.

Αυτό το παραδοσιακό λάδι είναι μέρος της μεσογειακής διατροφής και αποτελεί ένα βασικό συστατικό για μερικούς από τους πιο υγιείς πληθυσμούς του κόσμου.

Μελέτες δείχνουν ότι τα λιπαρά οξέα και τα αντιοξειδωτικά στο ελαιόλαδο μπορούν να προσφέρουν κάποια ισχυρά οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένου του μειωμένου κινδύνου καρδιακών παθήσεων.

 

Τι είναι το ελαιόλαδο και πώς γίνεται;

Το ελαιόλαδο είναι λάδι που έχει εξαχθεί από ελιές, τους καρπούς της ελιάς.

Η παραγωγική διαδικασία είναι απίστευτα απλή. Οι ελιές μπορούν να πιεστούν για να εξαγάγουν το λάδι τους, αλλά οι σύγχρονες μέθοδοι περιλαμβάνουν τη σύνθλιψη των ελιών, την ανάμιξή τους και στη συνέχεια το διαχωρισμό του λαδιού από τον πολτό σε μια φυγόκεντρο.

Μετά τη φυγοκέντρηση, μικρές ποσότητες ελαίου παραμένουν στο πυρήνα. Το παραμένον έλαιο μπορεί να εκχυλισθεί χρησιμοποιώντας χημικούς διαλύτες και είναι γνωστό ως πυρηνέλαιο.

Το ελαιόκαρπο είναι γενικά φθηνότερο από το κανονικό ελαιόλαδο και έχει κακή φήμη.

Η αγορά του σωστού τύπου ελαιόλαδου είναι ζωτικής σημασίας. Υπάρχουν τρεις κύριες ποιότητες ελαιόλαδου - εκλεπτυσμένο, παρθένο και εξαιρετικά παρθένο. Το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο είναι ο λιγότερο επεξεργασμένος ή εξευγενισμένος τύπος.

Το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο θεωρείται ο πιο υγιεινός τύπος ελαιόλαδου. Εξάγεται με φυσικές μεθόδους και τυποποιείται για καθαρότητα και ορισμένες αισθητικές ιδιότητες όπως γεύση και οσμή.

Το ελαιόλαδο που είναι πραγματικά εξαιρετικά παρθένο έχει μια ξεχωριστή γεύση και είναι υψηλό σε φαινολικά αντιοξειδωτικά, που είναι ο κύριος λόγος για τον οποίο είναι τόσο ευεργετικό.

Νομικά, τα φυτικά έλαια που φέρουν ετικέτα ως ελαιόλαδο δεν μπορούν να αραιωθούν με άλλους τύπους λαδιών.

 

Διατροφική σύσταση

Το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο είναι αρκετά θρεπτικό.

Περιέχει μέτριες ποσότητες βιταμινών Ε και Κ και πολλά ευεργετικά λιπαρά οξέα.

Μια κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο (13,5 γραμμάρια) περιέχει τα εξής:

  • Κορεσμένα λιπαρά: 14%
  • Μονοκορεσμένο λίπος: 73% (κυρίως ελαϊκό οξύ)
  • Βιταμίνη Ε: 13% της ημερήσιας αξίας (DV)
  • Βιταμίνη Κ: 7% του ΒΜ

Ειδικότερα, το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο έχει ισχυρό αντιοξειδωτικό περιεχόμενο.

Τα αντιοξειδωτικά είναι βιολογικά δραστικά και μερικά από αυτά μπορούν να βοηθήσουν στην καταπολέμηση σοβαρών ασθενειών.

Τα κύρια αντιοξειδωτικά του λαδιού περιλαμβάνουν την αντιφλεγμονώδη ελεοκανθάνη, καθώς και την oleuropein, μια ουσία που προστατεύει την LDL (κακή) χοληστερόλη από την οξείδωση.

Μερικοί άνθρωποι έχουν επικρίνει το ελαιόλαδο επειδή έχει υψηλό ωμέγα-6 προς ωμέγα-3 (πάνω από 10: 1). Ωστόσο, η συνολική ποσότητα πολυακόρεστων λιπαρών ουσιών εξακολουθεί να είναι σχετικά χαμηλή, οπότε αυτό δεν πρέπει να αποτελεί λόγο ανησυχίας.

 

Το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο περιέχει αντιφλεγμονώδεις ουσίες

Η χρόνια φλεγμονή πιστεύεται ότι είναι από τις κορυφαίες αιτίες πολλών ασθενειών, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών παθήσεων, του καρκίνου, του μεταβολικού συνδρόμου, του διαβήτη και της αρθρίτιδας.

Ορισμένοι πιστεύουν ότι η ικανότητα του ελαιόλαδου να καταπολεμά τη φλεγμονή κρύβεται πίσω από τα πολλά οφέλη για την υγεία του.

Το ελαϊκό οξύ, το πιο εμφανές λιπαρό οξύ στο ελαιόλαδο, έχει βρεθεί ότι μειώνει φλεγμονώδεις δείκτες όπως την C-αντιδρώσα πρωτεΐνη.

Ωστόσο, τα κύρια αντιφλεγμονώδη φαινόμενα του λαδιού φαίνεται να οφείλονται στα αντιοξειδωτικά του, κυρίως στο ελαιοκάνθημα, το οποίο έχει αποδειχθεί ότι λειτουργεί όπως η ιβουπροφαίνη, ένα δημοφιλές αντιφλεγμονώδες φάρμακο.

 

Εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο και καρδιαγγειακή νόσος

Οι καρδιαγγειακές παθήσεις, όπως οι καρδιακές παθήσεις και το εγκεφαλικό επεισόδιο, συγκαταλέγονται στις πιο κοινές αιτίες θανάτου στον κόσμο.

Πολλές μελέτες παρατήρησης δείχνουν ότι ο θάνατος από αυτές τις ασθένειες είναι χαμηλός σε ορισμένες περιοχές του κόσμου, ειδικά σε χώρες γύρω από τη Μεσόγειο Θάλασσα.

Αυτή η παρατήρηση αρχικά ώθησε το ενδιαφέρον για τη μεσογειακή διατροφή, η οποία υποτίθεται ότι μιμείται τον τρόπο που οι άνθρωποι στις χώρες αυτές τρώνε.

Μελέτες στη μεσογειακή διατροφή δείχνουν ότι μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη καρδιακών παθήσεων. Σε μία μεγάλη μελέτη φάνηκε ότι μείωσε τις καρδιακές προσβολές, τα εγκεφαλικά επεισόδια και το θάνατο κατά 30%.

Το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο προστατεύει από τις καρδιακές παθήσεις μέσω πολλών μηχανισμών:

  • Μείωση της φλεγμονής. Το ελαιόλαδο προστατεύει από τη φλεγμονή, βασικό παράγοντα της καρδιακής νόσου.
  • Μειώνει την οξείδωση της LDL (κακής) χοληστερόλης. Το λάδι προστατεύει τα σωματίδια LDL από την οξειδωτική βλάβη, έναν βασικό παράγοντα στην ανάπτυξη καρδιακών παθήσεων.
  • Βελτιώνει την υγεία των αιμοφόρων αγγείων. Το ελαιόλαδο βελτιώνει τη λειτουργία του ενδοθηλίου, το οποίο είναι η επένδυση των αιμοφόρων αγγείων.
  • Βοηθά στη διαχείριση της πήξης του αίματος. Ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι το ελαιόλαδο μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη ανεπιθύμητης πήξης του αίματος, βασικό χαρακτηριστικό των καρδιακών προσβολών και των εγκεφαλικών επεισοδίων.
  • Μειώνει την αρτηριακή πίεση. Μία μελέτη σε ασθενείς με αυξημένη αρτηριακή πίεση έδειξε ότι το ελαιόλαδο μείωσε σημαντικά την αρτηριακή πίεση και μείωσε την ανάγκη για φαρμακευτική αγωγή πίεσης του αίματος κατά 48%.

Δεδομένων των βιολογικών επιδράσεων του ελαιολάδου, δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι οι άνθρωποι που καταναλώνουν τα μεγαλύτερα ποσά του είναι πολύ λιγότερο πιθανό να πεθάνουν από καρδιακές προσβολές και εγκεφαλικά επεισόδια.

Στην πραγματικότητα, τα αποδεικτικά στοιχεία είναι αρκετά ισχυρά ώστε να προτείνουν ότι οι άνθρωποι που έχουν ή κινδυνεύουν να αναπτύξουν καρδιακές παθήσεις είναι σημαντικό να περιλαμβάνουν άφθονο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο στη διατροφή τους.

Άλλα οφέλη για την υγεία

Αν και το ελαιόλαδο έχει μελετηθεί ως επί το πλείστον για τις επιδράσεις του στην υγεία της καρδιάς, η κατανάλωσή του έχει συνδεθεί και με άλλα οφέλη για την υγεία.

Ελαιόλαδο και καρκίνος

Ο καρκίνος είναι μια κοινή αιτία θανάτου και χαρακτηρίζεται από την ανεξέλεγκτη ανάπτυξη των κυττάρων.

Μελέτες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι που ζουν στις μεσογειακές χώρες έχουν αρκετά χαμηλό κίνδυνο καρκίνου και ορισμένοι έχουν υποθέσει ότι το ελαιόλαδο παίζει ρόλο σε αυτό

Ελαιόλαδο και ασθένεια Alzheimer

Η νόσος του Alzheimer είναι η πιο κοινή νευροεκφυλιστική ασθένεια στον κόσμο και η κύρια αιτία της άνοιας.

Ένα χαρακτηριστικό της νόσου του Αλτσχάιμερ είναι μια συσσώρευση πρωτεϊνικών κροσσών που ονομάζονται πλάκες β-αμυλοειδούς σε ορισμένους νευρώνες του εγκεφάλου.

Επιπρόσθετα, μια ελεγχόμενη μελέτη σε ανθρώπους έδειξε ότι μια μεσογειακή διατροφή εμπλουτισμένη με ελαιόλαδο βελτίωσε τη λειτουργία του εγκεφάλου και μείωσε τον κίνδυνο της νοητικής εξασθένησης.

 

Μπορείτε να μαγειρέψετε με αυτό;

Κατά το μαγείρεμα, τα λιπαρά οξέα μπορούν να οξειδωθούν, πράγμα που σημαίνει ότι αντιδρούν με οξυγόνο και καταστρέφονται.

Οι διπλοί δεσμοί στα μόρια λιπαρών οξέων είναι κυρίως υπεύθυνοι γι 'αυτό.

Για το λόγο αυτό, τα κορεσμένα λίπη, τα οποία δεν έχουν διπλούς δεσμούς, είναι ανθεκτικά σε υψηλή θερμότητα. Εν τω μεταξύ, τα πολυακόρεστα λίπη, τα οποία έχουν πολλούς διπλούς δεσμούς, είναι ευαίσθητα και καταστρέφονται.

Το ελαιόλαδο περιέχει ως επί το πλείστον μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, τα οποία έχουν μόνο ένα διπλό δεσμό και είναι αρκετά ανθεκτικά σε υψηλή θερμότητα.

Σε μια μελέτη, οι ερευνητές ζέσταναν εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο στους 180 ° C για 36 ώρες. Το λάδι ήταν ιδιαίτερα ανθεκτικό σε ζημιές.

Μια άλλη μελέτη χρησιμοποίησε το ελαιόλαδο για βαθύ τηγάνισμα και χρειάστηκε 24-27 ώρες για να φτάσει σε ζημιές που θεωρήθηκαν επιβλαβής.

Συνολικά, το ελαιόλαδο φαίνεται να είναι πολύ ασφαλές - ακόμη και για το μαγείρεμα σε αρκετά υψηλή θερμότητα.

Συνοπτικά

Το ελαιόλαδο είναι εξαιρετικά υγιές.

Για όσους έχουν καρδιακή νόσο ή κινδυνεύουν να αναπτύξουν, το ελαιόλαδο είναι σίγουρα μια σούπερ τροφή.

Τα οφέλη από αυτό το υπέροχο λιιπαρό είναι από τα λίγα πράγματα που οι περισσότεροι άνθρωποι στον επιστημονικό κόσμο της διατροφής, συμφωνούν.

Πηγή: https://www.healthline.com/

 


Leave a comment

Please note, comments must be approved before they are published

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.


You may also like

View all
Example blog post
Example blog post
Example blog post