Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τον άνηθο

Ως βότανο και μπαχαρικό, ο άνηθος χρησιμοποιείται συνήθως για την αύξηση της γεύσης διαφόρων πιάτων. Συχνά συνδυάζεται με σολομό, πατάτες και σάλτσες με βάση το γιαούρτι.

Εκτός από τις μαγειρικές χρήσεις, ο άνηθος είναι πλούσιος σε πολλά θρεπτικά συστατικά και παραδοσιακά έχει χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία διαφόρων παθήσεων, όπως πεπτικά προβλήματα, κολικοί στα βρέφη και κακή αναπνοή.

Αυτό το άρθρο εξετάζει τα οφέλη που αποκομίζει κανείς από τον άνηθο καθώς και τους τρόπους χρήσης του στο μαγείρεμα.

Διατροφικό προφίλ

Ένα φλιτζάνι (9 γραμμάρια) φρέσκα κλαδάκια άνηθου παρέχει περίπου:

  • Θερμίδες: 4
  • Βιταμίνη C: 8% της ημερήσιας αξίας (DV)
  • Μαγγάνιο: 5% του DV
  • Βιταμίνη Α: 4% του DV
  • Φολικό: 3% του DV
  • Σίδερο: 3% του DV

Ο φρέσκος άνηθος έχει πολύ χαμηλές θερμίδες, αλλά μια εκπληκτικά καλή πηγή αρκετών βασικών βιταμινών και μετάλλων, όπως η βιταμίνη C, το μαγγάνιο και η βιταμίνη Α.

Η βιταμίνη Α είναι ένα βασικό θρεπτικό συστατικό που είναι σημαντικό για τη διατήρηση της όρασης και την υποστήριξη ενός υγιούς ανοσοποιητικού συστήματος.

Ομοίως, η βιταμίνη C είναι ζωτικής σημασίας για το ανοσοποιητικό σας σύστημα και βοηθά στη δημιουργία οστών, την επούλωση πληγών και το μεταβολισμό.

Επιπλέον, έχει αποδειχθεί ότι είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που βοηθά στην προστασία των κυττάρων σας από βλάβες που προκαλούνται από ασταθή μόρια γνωστά ως ελεύθερες ρίζες.

Ο άνηθος είναι επίσης μια καλή πηγή μαγγανίου. Ενώ χρειάζεται σε πολύ μικρές ποσότητες, είναι ένα βασικό μέταλλο που υποστηρίζει την κανονική λειτουργία του εγκεφάλου, του νευρικού συστήματος και του μεταβολισμού της ζάχαρης και του λίπους.

Επιπλέον, ο φρέσκος άνηθος παρέχει 1-2% του DV για ασβέστιο, χαλκό, μαγνήσιο, κάλιο, ριβοφλαβίνη και ψευδάργυρο.

Ωστόσο, δεδομένου ότι ο φρέσκος άνηθος καταναλώνεται συνήθως σε μικρότερες ποσότητες από 1 φλιτζάνι (9 γραμμάρια), η ποσότητα των θρεπτικών συστατικών που παίρνετε θα είναι σημαντικά μικρότερη.

Όσο για τους σπόρους άνηθου, έχουν πολλά παρόμοια θρεπτικά οφέλη. Μία κουταλιά της σούπας (6,6 γραμμάρια) σπόρων παρέχει 8% του DV για ασβέστιο, 6% του DV για σίδηρο και 1-5% του DV για μαγνήσιο, μαγγάνιο, φώσφορο και κάλιο.

Πιθανά οφέλη για την υγεία

Με το όνομά του που προέρχεται από την παλιά Νορβηγική λέξη «dilla», που σημαίνει να καταπραΰνει, ο άνηθος χρησιμοποιείται από την αρχαιότητα για τη θεραπεία κολικών σε βρέφη και πεπτικές ασθένειες, καθώς και για να βοηθήσει στον θηλασμό.

Ενώ αυτές οι πιο παραδοσιακές χρήσεις δεν έχουν υποστηριχθεί από έρευνα, ο άνηθος έχει αποδειχθεί ότι έχει άλλα πιθανά οφέλη για την υγεία.

Πλούσιο σε αντιοξειδωτικά

Τα αντιοξειδωτικά είναι φυσικά συστατικά που βοηθούν στην προστασία των κυττάρων από βλάβες που προκαλούνται από ασταθή μόρια γνωστά ως ελεύθερες ρίζες.

Ως αποτέλεσμα, η έρευνα δείχνει ότι η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε αντιοξειδωτικά μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της χρόνιας φλεγμονής και στην πρόληψη ή ακόμη και στη θεραπεία ορισμένων παθήσεων, όπως καρδιακές παθήσεις, Αλτσχάιμερ, ρευματοειδής αρθρίτιδα και ορισμένες μορφές καρκίνου.

Τόσο οι σπόροι όσο και τα φύλλα του άνηθου βρέθηκε ότι είναι πλούσιοι σε πολλές φυτικές ενώσεις με αντιοξειδωτικές ιδιότητες.

Επιπλέον, ο άνηθος είναι μια καλή πηγή βιταμίνης C, η οποία έχει επίσης αποδειχθεί ότι έχει ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες.

Μπορεί να ωφελήσει την υγεία της καρδιάς

Οι καρδιακές παθήσεις είναι η κύρια αιτία θανάτου παγκοσμίως. Ωστόσο, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκτιμά ότι σχεδόν το 75% των περιπτώσεων καρδιακών παθήσεων θα μπορούσε να προληφθεί μειώνοντας παράγοντες κινδύνου όπως κακή διατροφή, κάπνισμα και έλλειψη άσκησης.

Πρόσθετοι παράγοντες κινδύνου για καρδιακές παθήσεις περιλαμβάνουν αυξημένα επίπεδα αρτηριακής πίεσης, τριγλυκερίδια και LDL (κακή) χοληστερόλη, καθώς και χρόνια φλεγμονή.

Τα φλαβονοειδή, όπως αυτά που βρίσκονται στον άνηθο, έχει αποδειχθεί ότι προστατεύουν την υγεία της καρδιάς λόγω των ισχυρών αντιοξειδωτικών και αντιφλεγμονωδών ιδιοτήτων τους.

Μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα

Το να έχετε χρόνια υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα είναι ανησυχητικό καθώς μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο παθήσεων όπως αντίσταση στην ινσουλίνη, μεταβολικό σύνδρομο και διαβήτη τύπου 2.

Μπορεί να έχει αντικαρκινικές ιδιότητες

Τα μονοτερπένια είναι μια κατηγορία τερπενίων, τα οποία είναι φυσικές φυτικές ενώσεις που συνδέονται με αντικαρκινικές, αντιιικές, αντιμυκητιακές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

Βρίσκονται συνήθως σε αιθέρια έλαια φυτών όπως ο άνηθος και έχουν συσχετιστεί με αντικαρκινικές ιδιότητες.

Πιο συγκεκριμένα, το d-limonene είναι ένας τύπος μονοτερπενίου που μελέτες έχουν δείξει ότι μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη και τη θεραπεία του καρκίνου του πνεύμονα, του μαστού και του παχέος εντέρου.

Καθώς ο άνηθος έχει υψηλή περιεκτικότητα σε μονοτερπένια, ιδιαίτερα d-λιμονένιο, μπορεί να έχει αντικαρκινικές ιδιότητες. Ωστόσο, προς το παρόν δεν υπάρχει έρευνα σχετικά με την αποτελεσματικότητα του εκχυλίσματος άνηθου σχετικά με τον κίνδυνο ή τη θεραπεία του καρκίνου.

Άλλα πιθανά οφέλη

Ο άνηθος μπορεί να ωφελήσει την υγεία σας και με τους ακόλουθους τρόπους:

  • Αντιβακτηριακές ιδιότητες
  • Υγεία των οστών
  • Κράμπες εμμηνόρροιας

 

Πιθανές παρενέργειες

Ο άνηθος είναι γενικά ασφαλής για κατανάλωση. Ωστόσο, σε σπάνιες περιπτώσεις έχει αποδειχθεί ότι προκαλεί αλλεργικές αντιδράσεις, έμετο, διάρροια, φαγούρα στο στόμα, πρησμένα κόκκινα εξογκώματα στη γλώσσα και πρήξιμο στο λαιμό.

Επιπλέον, συνιστάται να αποφεύγετε χάπια άνηθου ή εκχυλίσματα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού, καθώς υπάρχει περιορισμένη έρευνα για την ασφάλειά τους.

Χρήσεις για άνηθο

Ο άνηθος είναι ένα γευστικό συστατικό που μπορείτε εύκολα να προσθέσετε στο φαγητό σας.

Ακολουθούν ορισμένοι τρόποι για να προσθέσετε φρέσκο ​​άνηθο στα γεύματά σας:

  • Χρησιμοποιήστε τον ως γαρνιτούρα για σούπες ή ψητά λαχανικά.
  • Πασπαλίστε τον πάνω από κρύες σαλάτες αγγουριού.
  • Χρησιμοποιήστε τον σε σαλάτες πατάτας ή σε ψητές πατάτες.
  • Ανακατέψτε τον σε γιαούρτι με βάση το τζατζίκι.
  • Κόψτε και προσθέστε τον σε σαλάτες.
  • Χρησιμοποιήστε τον για γεύση σε πιάτα με ψάρι ή αυγό.
  • Προσθέστε τον σε ψημένα ψωμιά.
  • Ενσωματώστε τον σε σάλτσες, μαρινάδες ή σάλτσες σαλάτας.

Ο ξηρός άνηθος μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για να προσθέσει γεύση σε dips, μαρινάδες και σαλάτες πατάτας ή τόνου.

Όσο για τους σπόρους, οι σπόροι άνηθου μπορούν να χρησιμοποιηθούν ολόκληροι ή θρυμματισμένοι και να προστεθούν σε ψωμί, σούπες ή πιάτα λαχανικών. Μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για την παραγωγή τουρσιών άνηθου.

 

Πηγή: https://www.healthline.com/


Leave a comment

Please note, comments must be approved before they are published

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.


You may also like

View all
Example blog post
Example blog post
Example blog post