#Health -Αίθερια έλαια και αλλεργίες: όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε!

Τα θετικά τους είναι μεταξύ άλλων: η ανακούφιση του άγχους, η καταπολέμηση λοιμώξεων, η ελάφρυνση των πονοκεφάλων και πολλά άλλα.

Φυσικά, αν δεν χρησιμοποιηθούν σωστά, τα αιθέρια έλαια μπορούν να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις, μεταξύ άλλων ανεπιθύμητων ενεργειών.

Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε πώς να εντοπίζετε τα συμπτώματα των αλλεργικών αντιδράσεων στα αιθέρια έλαια καθώς και συμβουλές για την ασφαλή χρήση αυτής της εναλλακτικής θεραπείας.

Τι είναι τα αιθέρια έλαια;

Τα αιθέρια έλαια είναι αρωματικές φυτικές ενώσεις. Παίζουν κεντρικό ρόλο στην αρωματοθεραπεία, η οποία αποτελεί ένα είδος ολιστικής θεραπείας υγείας που στόχο έχει την υγεία και την ευημερία.

Το κεντρικό σημείο διαφήμισης των αιθέριων ελαίων είναι πως προέρχονται από φυσικά προϊόντα.

Αυτό όμως δεν σημαίνει απαραίτητα ότι τα αιθέρια έλαια είναι απολύτως ασφαλή. Αυτές οι περίπλοκες ουσίες δεν ρυθμίζονται από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων και κάποια από τα οφέλη για την υγεία τους είναι υπερεκτιμημένα.

Υπάρχουν κίνδυνοι που σχετίζονται με τη χρήση αρωματοθεραπείας γύρω από έγκυες γυναίκες, παιδιά και κατοικίδια ζώα. Παράλληλα, υπάρχουν κίνδυνοι που σχετίζονται με εσφαλμένη χρήση. Τέλος, είναι πιθανό να είστε αλλεργικοί σε αιθέρια έλαια.

Τι είναι οι αλλεργικές αντιδράσεις;

Οι αλλεργικές αντιδράσεις είναι αρκετά συχνές. Εμφανίζονται όταν το ανοσοποιητικό σας σύστημα προκαλεί υπερβολική αντίδραση σε μια αλλεργιογόνο ουσία που είναι συνήθως αβλαβής.

Οι αλλεργικές αντιδράσεις κυμαίνονται από ήπια έως απειλητικά για τη ζωή επίπεδα και οδηγούν σε συμπτώματα που συνήθως επηρεάζουν τη μύτη, τους πνεύμονες, το λαιμό, το δέρμα, το στομάχι, τους κόλπους ή τα αυτιά.

Ποια είναι τα συμπτώματα των αλλεργικών αντιδράσεων στα αιθέρια έλαια;

Στην αρωματοθεραπεία, τα αιθέρια έλαια συνήθως διαχέονται στον αέρα και εισπνέονται ή αραιώνονται με λάδι και εφαρμόζονται στο δέρμα. Τα αιθέρια έλαια δεν πρέπει να απορροφόνται.

Τα συμπτώματα μιας αλλεργικής αντίδρασης στα αιθέρια έλαια μπορούν να διαφέρουν ανάλογα με το άτομο και τον τρόπο χρήσης των ελαίων. Εδώ είναι οι πιο συνηθισμένοι τύποι αλλεργικών αντιδράσεων και τα συμπτώματα του καθενός:

Δερματίτιδα εξ’ επαφής

Η δερματίτιδα εξ’ επαφής προκαλεί έντονη φαγούρα ή κόκκινα εξανθήματα που αναπτύσσονται όταν ορισμένες ουσίες αγγίζουν το δέρμα σας άμεσα.

Υπάρχουν δύο τύποι: ερεθιστική δερματίτιδα εξ επαφής και αλλεργική δερματίτιδα εξ επαφής.

Εκτός από τη φαγούρα και το κόκκινο εξάνθημα, και οι δύο τύποι δερματίτιδας εξ’ επαφής μοιράζονται άλλα συμπτώματα:

  • ξηρό ή ραγισμένο δέρμα
  • εμφάνιση φουσκάλων ή εξογκωμάτων
  • αίσθημα καψίματος και τσούξιμο

Η αλλεργική δερματίτιδα εξ επαφής είναι η πιο κοινή αλλεργική αντίδραση στα αιθέρια έλαια.

Μπορεί να έχει καθυστερημένη εκδήλωση, που σημαίνει ότι ίσως να μην παρατηρήσετε συμπτώματα μέχρι 12 έως 72 ώρες μετά την έκθεση.

Η ερεθιστική δερματίτιδα εξ επαφής δεν είναι μια πραγματική αλλεργική αντίδραση. Εμφανίζεται όταν το δέρμα σας εκτίθεται σε μια τοξική ή ερεθιστική ουσία. Το εξάνθημά της είναι συνήθως πιο επώδυνο από την φαγούρα και χειροτερεύει όσο περισσότερο εκτίθεστε στην ουσία.

Εάν έχετε δερματίτιδα που σχετίζεται με αιθέριο έλαιο, το λάδι μπορεί να μην έχει αραιωθεί αρκετά. Διακόψτε τη χρήση του αιθέριου ελαίου και αφήστε την περιοχή να θεραπευτεί πριν δοκιμάσετε κάποιο διαφορετικό αιθέριο έλαιο.

Κνίδωση

Η κνίδωση έχει πολλές πιθανές αιτίες, όπως το φαγητό, τα φάρμακα, τα τσιμπήματα εντόμων, τις μολύνσεις και πολλά άλλα. Μπορεί να εμφανιστεί σε οποιοδήποτε μέρος του σώματός σας και χαρακτηρίζεται από:

  • ανυψωμένα κόκκινα εξογκώματα που συχνά προκαλούν φαγούρα
  • Σημάδια που μπορούν να ποικίλουν σε μέγεθος και συχνά εμφανίζονται και ξεθωριάζουν

Φωτοτοξική αντίδραση

Ορισμένα αιθέρια έλαια είναι φωτοευαίσθητα ή φωτοτοξικά, πράγμα που σημαίνει ότι μπορούν να προκαλέσουν μια σοβαρή αντίδραση αν τα εφαρμόσετε τοπικά και στη συνέχεια να εκθέσετε το δέρμα σας στις ακτίνες UV του ήλιου.

Τα αιθέρια έλαια από εσπεριδοειδή, όπως το λεμόνι, το ασβέστιο, το πορτοκάλι και το περγαμόντο, είναι γνωστό ότι προκαλούν φωτοευαίσθητες αντιδράσεις.

Τα συμπτώματα τέτοιων αντιδράσεων είναι:

  • ερυθρότητα ή αποχρωματισμός του δέρματος
  • κάψιμο ή φαγούρα
  • φλύκταινες

Αν επιλέξετε να χρησιμοποιήσετε ένα φωτοευαίσθητο αιθέριο έλαιο, αποφύγετε την έκθεση του δέρματός σας σε ακτίνες UV για τουλάχιστον 12 ώρες.

Ρινικός ερεθισμός

Μπορεί να εμφανίσετε ρινικά συμπτώματα όπως:

  • φτάρνισμα
  • ρινική καταρροή
  • συμφόρηση

Εάν έχετε άσθμα, συμβουλευτείτε το γιατρό σας προτού έρθετε σε επαφή με αιθέρια έλαια.

Ερεθισμός των ματιών

Η τοποθέτηση αιθέριων ελαίων στα μάτια σας ή η ακούσια επαφή με τα μάτια σας μετά από χειρισμό αιθέριων ελαίων μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα:

  • ερυθρότητα των ματιών
  • ερεθισμός
  • κάψιμο

 

Μπορώ να θεραπεύσω τις αλλεργικές αντιδράσεις στο σπίτι;

Οι περισσότερες αντιδράσεις στα αιθέρια έλαια είναι ήπιες και μπορούν να αντιμετωπιστούν στο σπίτι.

Αν εφαρμόσατε το λάδι τοπικά, πρέπει να πλύνετε προσεκτικά το δέρμα που έχει προσβληθεί με απαλό σαπούνι και δροσερό νερό.

Εφαρμόζοντας μια κρύα, υγρή κομπρέσα στο δέρμα σας μπορεί να είναι καταπραϋντική. Μπορείτε επίσης να εφαρμόσετε μια ήπια κρέμα υδροκορτιζόνης στο εξάνθημα για να ανακουφίσετε τον κνησμό.

Εάν μπει αιθέριο έλαιο στα μάτια σας, ξεπλύνετε τα μάτια σας με δροσερό νερό και ζητήστε ιατρική συμβουλή.

Πότε πρέπει να καλέσω για ιατρική βοήθεια;

Καλέστε τον γιατρό σας αν τα συμπτώματά σας δεν υποχωρούν ή χειροτερεύουν. Κάποιες από τις περιπτώσεις που χρειάζονται άμεση ιατρική παρέμβαση είναι:

Η κατάπωση των αιθέρεων ελαίων

Η αναφύλαξη

Πως μπορώ να αποφύγω μια αλλεργική αντίδραση;

Όταν χρησιμοποιείται αιθέριά έλαια, είναι σημαντικό να προφυλάσσεστε από κάποιες αντιδράσεις. Για αυτό το λόγο χρειάζεται να ακολουθείτε σωστά τις οδηγίες ενώ είναι χρήσιμο να εφαρμόζετε μια μικρή δοκιμαστική ποσότητα στο δέρμα σας.

 

Χρησιμοποιήστε φρέσκα έλαια

Η σύνθεση των αιθέριων ελαίων μπορεί να αλλάξει με την πάροδο του χρόνου λόγω της ηλικίας τους και των συνθηκών αποθήκευσης. Μπορούν να οξειδωθούν, γεγονός που αυξάνει τις πιθανότητες να προκαλέσουν αλλεργική αντίδραση ή άλλο πρόβλημα.

Όλα τα αιθέρια έλαια αλλάζουν με την πάροδο του χρόνου, αλλά η αποθήκευση τους σε δροσερό μέρος μακριά από το άμεσο φως μπορεί να βοηθήσει στην επιβράδυνση της διαδικασίας. Βεβαιωθείτε ότι τα καλύψετε σφιχτά για να αποτρέψετε την οξείδωση.

Αν παρατηρήσετε ότι ένα λάδι έχει αλλάξει χρώμα, οσμή ή υφή, είναι καλύτερο να το πετάξετε και να αγοράσετε ένα φρέσκο μπουκάλι.

Παιδιά και εγκυμοσύνη

Η χρήση αιθερίων ελαίων γύρω από τα παιδιά και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι εξαιρετικά αμφιλεγόμενη και πρέπει να γίνεται μόνο υπό την καθοδήγηση ενός επαγγελματία της υγείας.

Τα παιδιά έχουν λεπτότερο, πιο ευαίσθητο δέρμα που τα κάνει πιο ευάλωτα στις ανεπιθύμητες ενέργειες. Μπορούν επίσης να αντιδράσουν μετά από την εισπνοή αρωματοθεραπείας. Επομένως, είναι σημαντικό να διατηρείτε τα αιθέρια έλαια αποθηκευμένα με ασφάλεια μακριά από τα μωρά και τα παιδιά.

Υπάρχουν ανησυχίες ότι η χρήση αιθέριων ελαίων κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να βλάψει το έμβρυό σας εάν τα λάδια διασχίσουν τον πλακούντα. Είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε έναν ειδικό ιατρό για τη χρήση των αιθέριων ελαίων όταν είστε έγκυος ή θηλάζετε.

Συνοπτικά

Τα αιθέρια έλαια είναι φυσικά προϊόντα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν περιέχουν κινδύνους για την υγεία. Για παράδειγμα, είναι πιθανό να αντιμετωπίσετε μια αλλεργική αντίδραση από τη χρήση τους,.

Τα αιθέρια έλαια μπορούν να χρησιμεύσουν ευεργετικά κατά τη διάρκεια της δικιάς σας περιποίησης ευεξίας, αρκεί να τα χρησιμοποιήσετε σωστά.

Συζητήστε και συμβουλευτείτε τον γιατρό σας, πριν προχωρήσετε στη χρήση τους.

Πηγή: https://www.healthline.com


Leave a comment

Please note, comments must be approved before they are published

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.


You may also like

View all
Example blog post
Example blog post
Example blog post