Κατανάλωση ψαριών: 5 οφέλη για την υγεία

Είναι γεμάτα με σημαντικά θρεπτικά συστατικά, όπως πρωτεΐνες και βιταμίνη D.

Το ψάρι είναι επίσης μια εξαιρετική πηγή λιπαρών οξέων ωμέγα-3, τα οποία είναι εξαιρετικά σημαντικά για το σώμα και τον εγκέφαλό σας.

Ακολουθούν 5 οφέλη για την υγεία που προέρχονται από την κατανάλωση ψαριών και στηρίζονται από την επιστημονική έρευνα.

  1. Περιέχει σημαντικά θρεπτικά συστατικά

Τα ψάρια είναι γεμάτα με πολλά θρεπτικά συστατικά που λείπουν από τους περισσότερους ανθρώπους.

Αυτό περιλαμβάνει πρωτεΐνες υψηλής ποιότητας, ιώδιο και διάφορες βιταμίνες και μέταλλα.

Τα λιπαρά είδη μερικές φορές θεωρούνται τα πιο υγιεινά. Αυτό συμβαίνει επειδή τα λιπαρά ψάρια, όπως ο σολομός, η πέστροφα, οι σαρδέλες, ο τόνος και το σκουμπρί, έχουν υψηλότερη περιεκτικότητα σε λιπαρά.

Αυτό περιλαμβάνει τη βιταμίνη D, μια λιποδιαλυτή θρεπτική ουσία που λείπει από πολλούς ανθρώπους.

Τα λιπαρά ψάρια διαθέτουν επίσης ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τα οποία είναι ζωτικής σημασίας για τη βέλτιστη λειτουργία του σώματος και του εγκεφάλου και συνδέονται στενά με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης πολλών ασθενειών.

Προτείνεται η κατανάλωση λιπαρών ψαριών τουλάχιστον μία ή δύο φορές την εβδομάδα.

 

  1. Μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών προσβολών και εγκεφαλικών επεισοδίων

Οι καρδιακές προσβολές και τα εγκεφαλικά επεισόδια είναι οι δύο πιο συχνές αιτίες πρόωρου θανάτου στον κόσμο.

Το ψάρι θεωρείται ένα από τα πιο υγιεινά τρόφιμα που μπορείτε να φάτε.

Δεν προκαλεί έκπληξη, πολλές μεγάλες μελέτες παρατήρησης δείχνουν ότι οι άνθρωποι που τρώνε ψάρια έχουν συνήθως μικρότερο κίνδυνο καρδιακών προσβολών, εγκεφαλικών επεισοδίων και θανάτου από καρδιακές παθήσεις.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι τα λιπαρά είδη ψαριών είναι ακόμη πιο ευεργετικά για την υγεία της καρδιάς λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε λιπαρά οξέα σε ωμέγα-3.

 

  1. Μπορεί να ενισχύσει την υγεία του εγκεφάλου

Η εγκεφαλική σας λειτουργία μειώνεται συχνά με τη γήρανση.

Ενώ η ήπια πνευματική μείωση είναι φυσιολογική, υπάρχουν επίσης σοβαρές νευροεκφυλιστικές ασθένειες όπως η νόσος του Alzheimer

Πολλές μελέτες παρατήρησης δείχνουν ότι οι άνθρωποι που τρώνε περισσότερα ψάρια έχουν χαμηλότερα ποσοστά αυτής της μείωσης.

Μελέτες αποκαλύπτουν επίσης ότι τα άτομα που τρώνε ψάρια κάθε εβδομάδα έχουν πιο γκρίζα ύλη - τον κύριο λειτουργικό ιστό του εγκεφάλου σας - στα μέρη του εγκεφάλου που ρυθμίζουν το συναίσθημα και τη μνήμη.

 

  1. Καλές διατροφικές πηγές βιταμίνης D

Η βιταμίνη D λειτουργεί σαν μια στεροειδής ορμόνη στο σώμα σας.

Τα ψάρια και τα προϊόντα ψαριών είναι από τις καλύτερες διατροφικές πηγές βιταμίνης D. Τα λιπαρά ψάρια όπως ο σολομός και η ρέγγα περιέχουν τις υψηλότερες ποσότητες.

Μερικά ιχθυέλαια, όπως το λάδι συκωτιού γάδου, έχουν επίσης πολύ υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη D, παρέχοντας περισσότερο από 200% της ημερήσιας τιμής (DV) σε μία κουταλιά της σούπας (15 ml).

Εάν δεν παίρνετε πολύ ήλιο και δεν τρώτε λιπαρά ψάρια τακτικά, ίσως θελήσετε να εξετάσετε μαζί με τον γιατρό σας το ενδεχόμενο λήψης συμπληρώματος βιταμίνης D.

 

  1. Μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο αυτοάνοσων ασθενειών

Αυτοάνοσες ασθένειες όπως ο διαβήτης τύπου 1 εμφανίζονται όταν το ανοσοποιητικό σας σύστημα επιτίθεται κατά λάθος και καταστρέφει υγιείς ιστούς του σώματος.

Αρκετές μελέτες συνδέουν την πρόσληψη ωμέγα-3 ή ιχθυελαίου με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 1 στα παιδιά, καθώς και μια μορφή αυτοάνοσου διαβήτη σε ενήλικες.

Ορισμένοι ειδικοί πιστεύουν ότι η πρόσληψη ψαριών μπορεί επίσης να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης ρευματοειδούς αρθρίτιδας και σκλήρυνσης κατά πλάκας, αλλά τα σημερινά στοιχεία είναι στην καλύτερη περίπτωση αδύναμα.

Πηγή: https://www.healthline.com/


Leave a comment

Please note, comments must be approved before they are published

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.


You may also like

View all
Example blog post
Example blog post
Example blog post