Τρώτε αργά το βράδυ; Μάθετε πώς αυτό επηρεάζει το βάρος σας.
Μια κοινή πρόταση είναι να μην τρώτε μετά τις 8 μ.μ., αλλά αυτές οι συμβουλές μπορεί να είναι παραπλανητικές.
Στην πραγματικότητα, είναι πιο σημαντικό το τι τρώτε από την ώρα που το τρώτε.
Το φαγητό και ο κιρκαδικός ρυθμός σας
Μερικοί ερευνητές υποθέτουν ότι το φαγητό τη νύχτα έρχεται σε αντίθεση με τον κιρκαδικό ρυθμό σας, ο οποίος είναι ο 24ωρος κύκλος που λέει στο σώμα σας πότε να κοιμηθεί, να φάει και να ξυπνήσει.
Σύμφωνα με τον κιρκαδικό σας ρυθμό, η νύχτα είναι για ξεκούραση και όχι για φαγητό.
Ωστόσο, αυτό δεν υποστηρίζεται από όλες τις μελέτες.
Στην πραγματικότητα, οι μελέτες δείχνουν ότι δεν είναι απαραίτητα η ώρα που τρώτε, αλλά το πόσο τρώτε που έχει σημασία.
Για παράδειγμα, μια μελέτη σε περισσότερα από 1600 παιδιά δεν βρήκε καμία σχέση μεταξύ του φαγητού μετά τις 8 μ.μ. και του υπερβολικού βάρους. Σε αυτήν τη μελέτη, οι συμμετέχοντες δεν φάνηκαν να καταναλώνουν περισσότερες συνολικές θερμίδες.
Ωστόσο, όταν οι ερευνητές παρακολούθησαν τις διατροφικές συνήθειες 52 ενηλίκων, διαπίστωσαν ότι εκείνοι που έτρωγαν μετά τις 8 μ.μ. κατανάλωσαν περισσότερες συνολικές θερμίδες από ό, τι οι προηγούμενοι. Οι επιπλέον θερμίδες που καταναλώνονται από όσους τρώνε αργά θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αύξηση βάρους με την πάροδο του χρόνου.
Συνολικά, όταν η συνολική πρόσληψη θερμίδων εμπίπτει στις καθημερινές σας ανάγκες, η αύξηση βάρους δεν φαίνεται να συμβαίνει απλώς ως αποτέλεσμα του φαγητού τη νύχτα.
Όσοι τρώνε αργά, τείνουν να τρώνε περισσότερα
Μία εξήγηση για τη σχέση μεταξύ του φαγητού τη νύχτα και της αύξησης του βάρους είναι η τάση για όσους τρώνε αργότερα να τρώνε περισσότερες θερμίδες συνολικά.
Ανεξάρτητα από το χρονοδιάγραμμα, η κατανάλωση περισσότερων θερμίδων από όσον χρειάζεστε θα οδηγήσει σε αύξηση βάρους.
Έτσι, το φαγητό τη νύχτα μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση βάρους μόνο εάν τρώτε περισσότερες θερμίδων.
Η ώρα που τρώτε μπορεί να επηρεάσει τις επιλογές τροφίμων
Όσοι τρώνε αργά, συχνά κάνουν χειρότερες επιλογές φαγητού.
Τη νύχτα, ενδέχεται να έχετε περισσότερες πιθανότητες να επιλέξετε ανθυγιεινά, πλούσια σε θερμίδες τρόφιμα. Πρόκειται για τρόφιμα με λίγη θρεπτική αξία, όπως τσιπς, αναψυκτικά και παγωτό.
Υπάρχουν πολλοί πιθανοί λόγοι για αυτό. Αρχικά όσοι τρώνε αργά το βράδυ έχουν λιγότερη πρόσβαση σε υγιεινά φαγητά.
Οι άνθρωποι που εργάζονται νυχτερινές βάρδιες είναι ένα καλό παράδειγμα. Πολλές μελέτες δείχνουν ότι οι εργαζόμενοι τη νύχτα τείνουν να τρώνε ανθυγιεινά σνακ για ευκολία, καθώς μπορεί να υπάρχει έλλειψη υγιεινών επιλογών στο χώρο εργασίας τη νύχτα.
Η συναισθηματική διατροφή είναι ένας άλλος παράγοντας που οδηγεί σε φτωχότερες επιλογές φαγητού τη νύχτα. Είναι σημαντικό να διακρίνετε ανάμεσα στην αληθινή πείνα και το φαγητό λόγω άγχους, πλήξης ή στεναχώριας.
Επιπλέον, η κόπωση έχει συνδεθεί με την αυξημένη πρόσληψη τροφής και την επιθυμία για τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε ορμονικές αλλαγές που επηρεάζουν την όρεξη κατά την έλλειψη ύπνου.
Και πάλι, όταν πρόκειται για αύξηση βάρους, αυτό που τρώτε έχει μεγαλύτερη σημασία από ό, τι όταν τρώτε. Εάν τρώτε εντός των ημερήσιων αναγκών σας σε θερμίδες, δεν θα κερδίσετε βάρος απλά τρώγοντας τη νύχτα.
Εάν είστε πραγματικά πεινασμένοι μετά το δείπνο, σκεφτείτε να επιλέξετε τροφές και ποτά με θρεπτικά συστατικά.
Χρόνος και συχνότητα γεύματος
Αν και ο συνολικός αριθμός θερμίδων που τρώτε είναι αυτό που τελικά επηρεάζει το βάρος σας, η έρευνα δείχνει ότι μπορεί να υπάρχουν τρόποι για να ρυθμίσετε την όρεξή σας μέσω του χρόνου και της συχνότητας των γευμάτων.
Για παράδειγμα, πολλές μελέτες δείχνουν ότι η κατανάλωση πρωινού με υψηλότερες θερμίδες μπορεί να σας κρατήσει πιο γεμάτο περισσότερο και πιθανώς να αποτρέψει την υπερκατανάλωση τροφής τη νύχτα.
Λάβετε υπόψη ότι το πρωινό μπορεί να μην είναι απαραίτητο εάν τρώτε αργά το βράδυ - τουλάχιστον όχι την παραδοσιακή ώρα. Ακολουθήστε τις υποδείξεις της πείνας σας και ίσως βρεθείτε να τρώτε το πρώτο σας γεύμα αργότερα από το συνηθισμένο.
Μπορεί επίσης να θέλετε να εξετάζετε συχνότερα την κατανάλωση μικρότερων γευμάτων. Ορισμένες, αλλά όχι όλες, μελέτες δείχνουν ότι αυτό μπορεί να σας βοηθήσει να διαχειριστείτε την όρεξή σας και να μειώσετε τα αισθήματα της πείνας καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.
Επομένως, η αλλαγή του χρόνου και της συχνότητας των γευμάτων σας μπορεί να είναι μια στρατηγική για τη μείωση της συνολικής πρόσληψης θερμίδων με τη διαχείριση της πείνας.
Leave a comment