Αποξηραμένα φρούτα: πόσο υγιεινά είναι;

Είναι σημαντικό να τρώτε περισσότερα φρούτα και λαχανικά. Το ακούτε όλη την ώρα - από διατροφολόγους, και μάλλον από τη μαμά σας. Ωστόσο, πολλοί άνθρωποι εξακολουθούν να μην εφαρμόζουν τις συμβουλές

Τα αποξηραμένα φρούτα διαρκούν περισσότερο από τις φρέσκες ποικιλίες και μπορεί να είναι ευκολότερο να βρεθούν, να συσκευαστούν και να μεταφερθούν ως σνακ. Αλλά είναι υγιεινά; Να τι λένε οι διαιτολόγοι - ίσως να εκπλαγείτε.

Αποξηραμένα φρούτα vs φρέσκων φρούτων

Στην πιο βασική τους μορφή, τα αποξηραμένα φρούτα - κοινές επιλογές περιλαμβάνουν τα cranberries, τα κεράσια, τα βερίκοκα και τους χουρμάδες - είναι απλά φρέσκα φρούτα που έχουν στεγνώσει, είτε στον ήλιο, σε έναν αφυγραντήρα ή με κάποια άλλη διαδικασία. Όταν αφαιρείται το νερό από τα φρέσκα φρούτα, τα φρούτα συρρικνώνονται φυσικά, οπότε σας μένει κάτι περίπου το ένα τέταρτο του μεγέθους της αρχικής έκδοσης.

Είναι τα αποξηραμένα φρούτα υγιεινά;

Τα αποξηραμένα φρούτα μπορούν να είναι ένας οικονομικά αποδοτικός τρόπος για να καλύψετε τις ανάγκες των φρούτων σας για την ημέρα και επίσης μια υγιεινή εναλλακτική λύση όταν δεν υπάρχουν διαθέσιμα φρέσκα φρούτα. Αρχικά, τα αποξηραμένα φρούτα είναι γεμάτα με θρεπτικά συστατικά, καθώς περιέχουν όλα τα διατροφικά στοιχεία των φρέσκων φρούτων αλλά σε συμπαγή μορφή.

Ενώ όλα τα φρούτα έχουν κάποια θρεπτική αξία, όπως ίνες, βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά, μερικά κερδίζουν χρυσά μετάλλια. Σταφύλια (επομένως, σταφίδες), κεράσια, εσπεριδοειδή και ρόδια είναι από αυτές τις κορυφαίες επιλογές. Οι ίνες είναι ένας από τους σημαντικότερους λόγους για να τρώτε αποξηραμένα φρούτα. Παίρνετε όλα τα ισχυρά οφέλη των ινών από τα φρέσκα φρούτα, αλλά ενοποιημένα - που σημαίνει ότι τα αποξηραμένα φρούτα είναι πιο θρεπτικά.

Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι παίρνετε περισσότερα θρεπτικά συστατικά σε μικρότερη μορφή, κάτι που μπορεί να είναι ευεργετικό για όσους αγωνίζονται να τρώνε αρκετά φρούτα στην καθημερινή τους διατροφή. Είναι σημαντικό επίσης να λάβετε υπόψιν σας τους μακροθρεπτικούς στόχους και τους στόχους βάρους. Εάν ο στόχος σας είναι να αυξήσετε τους υδατάνθρακες ή να αυξήσετε ενδεχομένως το βάρος σας, ο συνδυασμός θρεπτικών σνακ με αποξηραμένα φρούτα μπορεί να σας βοηθήσει. Από την άλλη πλευρά, εάν ρίξετε μια πιο προσεκτική ματιά στις θερμίδες ή στα μεγέθη των μερίδων, τα αποξηραμένα φρούτα δεν είναι η καλύτερη επιλογή, καθώς τα φρέσκα φρούτα θα σας γέμιζαν περισσότερο σε μικρότερη ποσότητα.

Όταν τα αποξηραμένα φρούτα δεν είναι τόσο υγιεινά

Είναι μια κοινή υπόθεση ότι τα αποξηραμένα φρούτα είναι γεμάτα ζάχαρη, αλλά αυτό δεν ισχύει πάντα. Στην πραγματικότητα, πολλές μάρκες προϊόντων αποξηραμένων φρούτων περιέχουν μόνο φρούτα και τίποτα άλλο. Είναι σημαντικό να αναζητήσετε κοινά γλυκαντικά που χρησιμοποιούνται σε αποξηραμένα φρούτα - σακχαρόζη, γλυκόζη, σιρόπι γλυκόζης, δεξτρόζη και ζάχαρη από ζαχαροκάλαμο. Οι πιο υγιεινές ποικιλίες αποξηραμένων φρούτων δεν θα περιέχουν κανένα από αυτά τα πρόσθετα σάκχαρα.

Θα πρέπει επίσης να προσέχετε τυχόν αποξηραμένα φρούτα που φέρουν την ένδειξη "ζαχαρωμένα" ή "κρυσταλλωμένα" - σημαίνει απλά ότι έχει προστεθεί ζάχαρη. Και αυτά τα αποξηραμένα φρούτα που καλύπτονται από σοκολάτα και μεταμφιέζονται ως υγιεινά σνακ; Είναι βασικά γλυκά με επίκεντρο τα φρούτα. Επίσης, δεν είναι καθόλου υγιεινά.

Και επειδή τα αποξηραμένα φρούτα είναι επίσης γεμάτα με φυτικές ίνες (η περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες ενός φρούτου δεν θα αλλάξει από τη φρέσκια σε ξηρή μορφή, btw), αυτό επιβραδύνει το πόσο γρήγορα η φυσική ζάχαρη στα φρούτα αυξάνει το σάκχαρο στο αίμα σας.

Ένα εκπληκτικό πράγμα για τα αποξηραμένα φρούτα είναι ότι μερικές φορές, είναι επικαλυμμένα με θειώδη άλατα για να διατηρήσουν το χρώμα τους - ναι, τα ίδια ενοχλητικά συντηρητικά που έχουν βρεθεί και στο κρασί.

Αν και τα θειώδη άλατα θεωρούνται γενικά ασφαλή από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων, το FDA απαιτεί τα θειώδη να αναφέρονται ως συστατικό όταν υπάρχουν σε οποιοδήποτε φαγητό, οπότε ένας απλός έλεγχος ετικέτας θα αποκαλύψει εάν η σακούλα σας περιέχει. Οι ποικιλίες χωρίς θειικό άλας μπορεί να είναι λιγότερο έντονες στα χρώματα, αλλά έχουν και την ίδια γεύση.

Αν και είναι ασυνήθιστο, τα άτομα που είναι ευαίσθητα στα θειώδη άλατα, όπως εκείνα με άσθμα, μπορεί να εμφανίσουν παρενέργειες όπως κοιλιακό άλγος, διάρροια, δερματικά εξανθήματα ή κάτι πιο σοβαρό όπως η αναφυλαξία, εάν καταναλώνονται.

Για άλλους, τα θειικά άλατα μπορεί απλά να προκαλέσουν φούσκωμα και κράμπες στο στομάχι - όχι επικίνδυνο, αλλά σίγουρα άβολα.

Επομένως, είναι τα αποξηραμένα φρούτα υγιεινά ή όχι; Εξαρτάται πραγματικά από τους προσωπικούς σας στόχους και την υγεία σας. Εάν δεν είστε ευαίσθητοι στα θειώδη και προσπαθείτε να φάτε αρκετά φρέσκα φρούτα, μια ελεγχόμενη μερίδα αποξηραμένων φρούτων μπορεί να είναι ένα υγιεινό σνακ. Τα αποξηραμένα φρούτα υπολογίζονται στη συνολική ημερήσια πρόταση φρούτων. Θυμηθείτε, ωστόσο: Το να έχετε φρέσκα φρούτα συμβάλλει επίσης στην καθημερινή σας ενυδάτωση λόγω της φυσικής του περιεκτικότητας σε νερό, ενώ τα αποξηραμένα φρούτα δεν το κάνουν.

Πηγή: https://www.shape.com/


Leave a comment

Please note, comments must be approved before they are published

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.


You may also like

View all
Example blog post
Example blog post
Example blog post