Ποια είναι η διαφορά μεταξύ γλυκοπατάτας και πατάτας;

Προέρχονται από ξεχωριστές οικογένειες φυτών, προσφέρουν διαφορετικά θρεπτικά συστατικά και επηρεάζουν το σάκχαρο του αίματός σας διαφορετικά.

Αυτό το άρθρο περιγράφει τις κυριότερες διαφορές μεταξύ των γλυκοπατατών και των απλών πατατών, καθώς και το πώς μπορείτε να τις απολαύσετε με υγιεινό τρόπο.

Διαφορετικές οικογένειες φυτών

Οι γλυκοπατάτες αλλά και οι κανονικές πατάτες αν και θεωρούνται παρόμοια, έχουν πολύ μακρινή συσχέτιση.

Οι γλυκοπατάτες έχουν συνήθως καφέ δέρμα και πορτοκαλί εσωτερικό αλλά τις βρίσκετε και σε πορφυρές, κίτρινες και κόκκινες ποικιλίες. Οι απλές πατάτες έχουν πιο συχνά καφέ, κίτρινες και κόκκινες αποχρώσεις ενώ έχουν λευκό ή κίτρινο εσωτερικό.

 

Και οι δύο είναι θρεπτικές

Ενώ οι συνηθισμένες πατάτες και οι γλυκοπατάτες είναι συγκρίσιμες στην περιεκτικότητα σε θερμίδες, πρωτεΐνες και υδατάνθρακες, οι απλές πατάτες παρέχουν περισσότερο κάλιο, ενώ οι γλυκοπατάτες είναι εξαιρετικά υψηλές σε βιταμίνη Α.

Και οι δύο τύποι πατάτας περιέχουν επίσης άλλες ωφέλιμες φυτικές ενώσεις.

Οι γλυκοπατάτες, συμπεριλαμβανομένων των κόκκινων και πορφυρών ποικιλιών, είναι πλούσιες σε αντιοξειδωτικά που βοηθούν στην καταπολέμηση κυτταρικών βλαβών στο σώμα σας που προκαλούνται από ελεύθερες ρίζες.

Οι συνηθισμένες πατάτες περιέχουν ενώσεις που ονομάζονται γλυκοαλκαλοειδή, οι οποίες έχει φανεί πως έχουν αντικαρκινικές και άλλες ευεργετικές επιδράσεις.

Διαφορετικοί γλυκαιμικοί δείκτες

Οι διαφορετικοί τύποι πατάτας διαφέρουν επίσης στον γλυκαιμικό δείκτη τους (GI). Ο γλυκαιμικός δείκτης είναι ένα μέτρο για το πώς ένα συγκεκριμένο τρόφιμο επηρεάζει το σάκχαρό σας στο αίμα.

Τα τρόφιμα με GI 70 ή υψηλότερο προκαλούν μια ταχύτερη αύξηση του σακχάρου στο αίμα σε σύγκριση με τα τρόφιμα με μέσο GI 56-69 ή χαμηλό GI 55 ή λιγότερο.

Ανάλογα με τον τύπο και τη διαδικασία μαγειρέματος, οι γλυκοπατάτες μπορεί να έχουν GI 44-94. Οι ψημένες γλυκοπατάτες τείνουν να έχουν πολύ υψηλότερο GI από ό, τι οι βραστές, λόγω του τρόπου της ζελατινοποίησης του αμύλου κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος.

Το GI των απλών πατατών επίσης ποικίλλει. Για παράδειγμα, οι βραστές κόκκινες πατάτες έχουν GI 89, ενώ οι ψητές πατάτες Russet έχουν GI 111.

Τα άτομα που πάσχουν από διαβήτη ή άλλα θέματα σακχάρου μπορεί να ωφεληθούν από τον περιορισμό των τροφίμων υψηλής περιεκτικότητας σε γαστρεντερικό οξύ. Έτσι, συχνά συνιστάται η επιλογή γλυκοπατατών σε σχέση με τις απλές καθώς έχουν χαμηλότερο GI.

Ωστόσο ο τρόπος κατανάλωσης των πατατών επηρεάζει το σάκχαρό σας καθώς παίζει ρόλο ο τύπος πατάτες, το μέγεθος της μερίδας αλλά και η μέθοδος μαγειρέματος. Την ώρα που ορισμένες ποικιλίες γλυκοπατάτας μπορεί να έχουν χαμηλότερο GI από τις συνηθισμένες πατάτες, άλλες δεν έχουν.

Και οι δύο μπορούν να συμπεριληφθούν σε μια ισορροπημένη διατροφή

Και τα δύο είδη πατάτες περιέχουν ίνες, βιταμίνες, ανόργανα συστατικά και ενεργοποιούν υδατάνθρακες. Για αυτό το λόγο μπορούν να είναι μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής που περιλαμβάνει μια ποικιλία άλλων υγιεινών τροφών.

Πως να τις μαγειρέψετε με υγιεινούς τρόπους

Αν και οι πατάτες είναι ιδιαίτερα θρεπτικές, συχνά παρασκευάζονται με ανθυγιεινούς τρόπους.

Για παράδειγμα, τις απλές πατάτες μπορούμε να τις συναντήσουμε τηγανητές, βουτυρωμένες, γεμάτες κρέμα γάλακτος ή γεμισμένες με συστατικά υψηλής θερμιδικής αξίας.

Επιπλέον, οι γλυκοπατάτες μπορούν να συνδυαστούν με ζάχαρη, marshmallows, ή άλλα λιγότερο υγιή συστατικά.

Για να προετοιμάσετε όποιο από τα δύο είδη πατάτας με υγιεινό τρόπο, δοκιμάστε να τα βράσετε ή να τα ψήσετε, διατηρώντας δέρμα για περισσότερες ίνες. Επιπλέον είναι σημαντικό να τα σερβίρετε με φρέσκα βότανα ή μπαχαρικά αντί για τυρί, βούτυρο και αλάτι.

Εάν ανησυχείτε για τις επιπτώσεις τους στο σάκχαρο του αίματος, τότε επιλέξτε τις βραστές και όχι τις ψητές πατάτες.

Ο συνδυασμός τους με τρόφιμα που έχουν λιγότερους υδατάνθρακες, όπως πρωτεΐνες και μη αμυλούχα λαχανικά, μπορεί επίσης να περιορίσει την επίδρασή τους στο σάκχαρο του αίματος.

Με πληροφορίες από το Healthline


Leave a comment

Please note, comments must be approved before they are published

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.


You may also like

View all
Example blog post
Example blog post
Example blog post