Ποια τρόφιμα να αποφεύγετε αν έχετε αρθρίτιδα

Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι αρθρίτιδας, όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα, η οστεοαρθρίτιδα και η ψωριασική αρθρίτιδα.

Σύμφωνα με έρευνα, είναι σημαντικό να περιορίζονται τα τρόφιμα που μπορεί να προκαλέσουν  πόνο στις αρθρώσεις.

Τηγανιτά και επεξεργασμένες τροφές

Οι ερευνητές στη Σχολή Ιατρικής του Mount Sinai εξέτασαν την πρόληψη των ασθενειών μέσω της διατροφής. Σε μελέτη του 2009, διαπίστωσαν ότι η μείωση της ποσότητας των τηγανητών και των επεξεργασμένων τροφών που καταναλώνονται μπορεί να "μειώσει τη φλεγμονή και να συμβάλει στην αποκατάσταση της φυσικής άμυνας του σώματος".

Τι μπορείτε να κάνετε: Μειώστε το ποσό των τηγανητών και επεξεργασμένων τροφών που τρώτε, όπως τα τηγανητά κρέατα και τα κατεψυγμένα γεύματα. Συμπεριλάβετε περισσότερα λαχανικά και φρούτα στη διατροφή σας.

Ζάχαρη και επεξεργασμένοι υδατάνθρακες

Οι υψηλές ποσότητες ζάχαρης στη διατροφή σας μπορούν να ενισχύσουν τις φλεγμονές.

Τι μπορείτε να κάνετε: Κόψτε τα γλυκά, τα επεξεργασμένα τρόφιμα, τα «λευκά» προϊόντα που δεν είναι ολικής άλεσης και τα αναψυκτικά για να μειώσετε τον πόνο της αρθρίτιδας.

Γαλακτοκομικά προϊόντα

Τα γαλακτοκομικά προϊόντα μπορούν να συμβάλλουν στον πόνο της αρθρίτιδας λόγω του είδους της πρωτεΐνης που περιέχουν. Για μερικούς ανθρώπους, αυτή η πρωτεΐνη μπορεί να ερεθίσει τον ιστό γύρω από τις αρθρώσεις τους. Άλλοι που ζουν με αρθρίτιδα βλέπουν θετικά αποτελέσματα ακολουθώντας μια διατροφή που δεν περιέχει ζωικά προϊόντα.

Τι μπορείτε να κάνετε: Αντί να παίρνετε πρωτεΐνες από κρέας και γαλακτοκομικά, δοκιμάστε να πάρετε το μεγαλύτερο μέρος της πρωτεΐνης σας από λαχανικά όπως σπανάκι, καρύδια, tofu, φασόλια, φακές και quinoa για να δείτε εάν τα συμπτώματά σας βελτιώνονται.

Τσιγάρο και αλκοόλ

Το τσιγάρο και το αλκοόλ μπορούν να οδηγήσουν σε πολλά προβλήματα υγείας, συμπεριλαμβανομένων και ορισμένων που μπορεί να επηρεάσουν τις αρθρώσεις σας. Εάν καπνίζετε, κινδυνεύετε να αναπτύξετε ρευματοειδή αρθρίτιδα. Εάν καταναλώνετε αλκοόλ, έχετε μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης ουρικής αρθρίτιδας.

Τι μπορείτε να κάνετε: Οι υγιείς αρθρώσεις απαιτούν ισορροπημένη διατροφή, σωματική άσκηση και επαρκή ανάπαυση - τα οποία μπορούν να διαταραχθούν από το αλκοόλ και τη χρήση καπνού.

Εξετάστε το ενδεχόμενο να κόψετε το τσιγάρο καθώς αυτό θα σας βοηθήσει σε καθημερινές δραστηριότητες που περιλαμβάνουν υγιεινή διατροφή, τακτική άσκηση και ποιοτικό ύπνο.

Αλάτι και συντηρητικά

Μάθετε τι υπάρχει στο φαγητό σας. Πολλά τρόφιμα περιέχουν υπερβολικό αλάτι και άλλα συντηρητικά για να διατηρήσουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής. Η υπερβολική κατανάλωση αλατιού μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή των αρθρώσεων σας. Η μείωση της πρόσληψης αλατιού σας σε τόσο μικρό ποσό, σε λογικό πλαίσιο, μπορεί να σας βοηθήσει.

Τι μπορείτε να κάνετε: Διαβάστε τις ετικέτες για να αποφύγετε τα συντηρητικά και τα πρόσθετα. Η μείωση του αλατιού μπορεί να σας βοηθήσει να διαχειριστείτε την αρθρίτιδα σας. Επιπλέον, αποφύγετε τα έτοιμα γευμάτων. Παρόλο που είναι βολικά, τα προπαρασκευασμένα γεύματα είναι συχνά πολύ υψηλά σε νάτριο.

Καλαμποκέλαιο

Πολλά προϊόντα περιέχουν καλαμπόκι ή άλλα έλαια υψηλής περιεκτικότητας σε ωμέγα-6 λιπαρά οξέα, τα οποία μπορεί να προκαλέσουν φλεγμονή. Σύμφωνα με την κλινική Mayo, μερικές μελέτες δείχμουν ότι το ιχθυέλαιο, το οποίο περιέχει ωμέγα-3s, μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση του πόνου στις αρθρώσεις.

Τι μπορείτε να κάνετε: Αντικαταστήστε τα τρόφιμα που περιέχουν ωμέγα-6 λιπαρά οξέα με υγιείς, αντιφλεγμονώδεις ωμέγα-3 εναλλακτικές λύσεις όπως το ελαιόλαδο, τα καρύδια, τους λιναρόσπορους και τους κολοκυθόσπορους.

 

Συνοπτικά

Δεν υπάρχει ένα σίγουρο πρόγραμμα διατροφής για άτομα που έχουν αρθρίτιδα. Κάτι που λειτουργεί για ένα άτομο μπορεί να μην λειτουργεί για κάποιον άλλο. Η δοκιμή θα σας βοηθήσει να προσδιορίσετε ποια τρόφιμα θα πρέπει να αφαιρέσετε από τη διατροφή σας.

Σε γενικές γραμμές, οι ειδικοί συμβουλεύουν τα άτομα με αρθρίτιδα να διατηρούν ένα υγιές σωματικό βάρος και να έχουν μια ισορροπημένη διατροφή.

 

Πηγή: https://www.healthline.com


Leave a comment

Please note, comments must be approved before they are published

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.


You may also like

View all
Example blog post
Example blog post
Example blog post