Μπορείτε να τρώτε πατάτες εάν έχετε διαβήτη;

Είναι πλούσιες σε βιταμίνες καλίου και Β ενώ είναι και μια εξαιρετική πηγή ινών.

Ωστόσο, εάν έχετε διαβήτη, μπορεί να έχετε ακούσει ότι πρέπει να περιορίσετε ή να αποφύγετε τις πατάτες.

Στην πραγματικότητα, υπάρχουν πολλού μύθοι σχετικά με το τι πρέπει και τι δεν πρέπει να τρώνε τα άτομα με διαβήτη. Πολλοί άνθρωποι υποθέτουν ότι επειδή οι πατάτες έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες, είναι εκτός ορίων.

Η αλήθεια είναι ότι τα άτομα με διαβήτη μπορούν να τρώνε πατάτες σε πολλές μορφές, αλλά είναι σημαντικό να κατανοήσουμε την επίδρασή τους στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και το μέγεθος της μερίδας που είναι κατάλληλο.

Αυτό το άρθρο σας λέει όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τις πατάτες και τον διαβήτη.

 

Πώς επηρεάζουν οι πατάτες τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα;

Όπως κάθε άλλη τροφή που περιέχει υδατάνθρακες, οι πατάτες αυξάνουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Όταν τις τρώτε, το σώμα σας διασπά τους υδατάνθρακες σε απλά σάκχαρα που μετακινούνται στο αίμα σας. Αυτό ονομάζεται συχνά αύξηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.

Η ορμόνη ινσουλίνη στη συνέχεια απελευθερώνεται στο αίμα σας για να βοηθήσει στη μεταφορά των σακχάρων στα κύτταρα σας, ώστε να μπορούν να χρησιμοποιηθούν για ενέργεια.

Σε άτομα με διαβήτη, αυτή η διαδικασία δεν είναι τόσο αποτελεσματική. Επομένως, η κατανάλωση τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες και / ή μεγάλων μερίδων μπορεί να είναι επιζήμια για τα άτομα με διαβήτη.

Στην πραγματικότητα, ο κακός διαβήτης συνδέεται με καρδιακή ανεπάρκεια, εγκεφαλικό επεισόδιο, νεφρική νόσο, νευρική βλάβη, ακρωτηριασμό και απώλεια όρασης.

Επομένως, συνήθως συνιστάται στα άτομα με διαβήτη να περιορίζουν την πρόσληψη εύπεπτων υδατανθράκων. Αυτό μπορεί να κυμαίνεται από πολύ χαμηλή πρόσληψη υδατανθράκων 20-50 γραμμάρια την ημέρα έως μέτριο περιορισμό 100-150 γραμμάρια την ημέρα.

Το ακριβές ποσό ποικίλλει ανάλογα με τις διατροφικές σας προτιμήσεις και τους ιατρικούς στόχους σας.

 

Πόσοι υδατάνθρακες είναι σε πατάτες;

Οι πατάτες είναι τροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες. Ωστόσο, η περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες μπορεί να διαφέρει ανάλογα με τη μέθοδο μαγειρέματος.

Ακολουθεί ο αριθμός των υδατανθράκων 1/2 φλιτζανιών (75-80 γραμμάρια) πατάτας που παρασκευάζονται με διαφορετικούς τρόπους:

  • Ωμές: 11,8 γραμμάρια
  • Βρασμένες: 15,7 γραμμάρια
  • Ψημένες: 13,1 γραμμάρια
  • Μικροκύματα: 18,2 γραμμάρια
  • Πατάτες φούρνου (κατεψυγμένες 10 μπριζόλες): 17,8 γραμμάρια
  • Τηγανιτές: 36,5 γραμμάρια

Λάβετε υπόψη ότι μια μικρή πατάτα (βάρους 170 γραμμάρια) περιέχει περίπου 30 γραμμάρια υδατανθράκων και μια μεγάλη πατάτα (βάρους 369 γραμμαρίων) περίπου 65 γραμμάρια. Έτσι, μπορείτε να τρώτε περισσότερο από το διπλάσιο του αριθμού των υδατανθράκων που αναφέρονται παραπάνω σε ένα μόνο γεύμα.

 

Οι πατάτες έχουν υψηλό GI;

Η δίαιτα με χαμηλή πρόςληψη GI μπορεί να είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για τα άτομα με διαβήτη να διαχειριστούν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Ο γλυκαιμικός δείκτης (GI) είναι ένα μέτρο που μετράει το κατά πόσο ένα τρόφιμο αυξάνει το σάκχαρο του αίματος.

Τα τρόφιμα που έχουν GI μεγαλύτερο από 70 θεωρούνται υψηλά GI, πράγμα που σημαίνει ότι αυξάνουν το σάκχαρο στο αίμα πιο γρήγορα. Από την άλλη πλευρά, τα τρόφιμα με GI μικρότερο από 55 ταξινομούνται χαμηλά.

Γενικά, οι πατάτες έχουν μεσαίο έως υψηλό GI.

Ωστόσο, το GI από μόνο του δεν είναι η καλύτερη αναπαράσταση της επίδρασης ενός φαγητού στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, καθώς δεν λαμβάνει υπόψη το μέγεθος της μερίδας ή τη μέθοδο μαγειρέματος. Αντί για αυτό, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το γλυκαιμικό φορτίο (GL).

Αυτό είναι το GI πολλαπλασιασμένο επί τον πραγματικό αριθμό υδατανθράκων σε ένα τμήμα, διαιρούμενο με 100. Ένα GL μικρότερο από 10 είναι χαμηλό, ενώ ένα GL μεγαλύτερο από 20 θεωρείται υψηλό. Γενικά, μια δίαιτα χαμηλής GI στοχεύει να διατηρήσει το ημερήσιο GL κάτω από 100.

 

Πώς να μειώσετε το GI και το GL μιας πατάτας

Ο τρόπος παρασκευής μιας πατάτας επηρεάζει το GI και το GL. Αυτό συμβαίνει επειδή το μαγείρεμα αλλάζει τη δομή των αμύλων και συνεπώς το πόσο γρήγορα απορροφώνται στην κυκλοφορία του αίματος σας.

Γενικά, όσο περισσότερο μαγειρεύεται μια πατάτα, τόσο υψηλότερο είναι το GI. Επομένως, το βράσιμο ή το ψήσιμο για μεγάλα χρονικά διαστήματα τείνει να αυξάνει το GI.

Ωστόσο, η ψύξη των πατατών μετά το μαγείρεμα μπορεί να αυξήσει την ποσότητα του ανθεκτικού αμύλου, η οποία είναι μια λιγότερο εύπεπτη μορφή υδατανθράκων. Αυτό βοηθά στη μείωση του GI κατά 25-28%.

Αυτό σημαίνει ένα συνοδευτικό από σαλάτα πατάτας μπορεί να είναι ελαφρώς καλύτερο από τηγανιτές πατάτες ή ψητές πατάτες αν έχετε διαβήτη. Οι τηγανιτές πατάτες περιέχουν επίσης περισσότερες θερμίδες και λίπος λόγω της μεθόδου μαγειρέματος.

Επιπλέον, μπορείτε να μειώσετε το GI και το GL ενός γεύματος αφήνοντας τη φλούδα για επιπλέον φυτικές ίνες, προσθέτοντας χυμό λεμονιού ή ξύδι ή τρώγοντας μικτά γεύματα με πρωτεΐνες και λίπη - καθώς αυτό βοηθά στην επιβράδυνση της πέψης των υδατανθράκων και της αύξησης του σακχάρου στο αίμα.

 

Κίνδυνοι κατανάλωσης πατάτας

Αν και είναι ασφαλές για τα περισσότερα άτομα με διαβήτη να τρώνε πατάτες, είναι σημαντικό να λάβετε υπόψη την ποσότητα και τους τύπους που καταναλώνετε.

Η κατανάλωση πατάτας αυξάνει τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2 και μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις σε άτομα με υπάρχοντα διαβήτη.

Επιπλέον, οι τηγανητές πατάτες και τα πατατάκια περιέχουν υψηλές ποσότητες ανθυγιεινών λιπών που μπορεί να αυξήσουν την αρτηριακή πίεση, να μειώσουν την HDL (καλή) χοληστερόλη και να οδηγήσουν σε αύξηση βάρους και παχυσαρκία - όλα αυτά σχετίζονται με καρδιακές παθήσεις.

Αυτό είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο για άτομα με διαβήτη, τα οποία συχνά έχουν αυξημένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

Οι τηγανητές πατάτες είναι επίσης υψηλότερες σε θερμίδες, γεγονός που μπορεί να συμβάλει στην ανεπιθύμητη αύξηση βάρους.

Τα άτομα με διαβήτη τύπου 2 συχνά ενθαρρύνονται να διατηρήσουν ένα υγιές βάρος ή να χάσουν βάρος για να βοηθήσουν στη διαχείριση του σακχάρου στο αίμα και να μειώσουν τον κίνδυνο επιπλοκών.

Επομένως, είναι καλό να αποφεύγονται οι τηγανητές πατάτες, τα πατατάκια και άλλα πιάτα πατάτας που χρησιμοποιούν μεγάλες ποσότητες λιπών.

Εάν αντιμετωπίζετε προβλήματα με τη διαχείριση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα και της διατροφής σας, μιλήστε με έναν πάροχο υγειονομικής περίθαλψης, έναν διαιτολόγο ή έναν ειδικό για τον διαβήτη.

 

Καλά υποκατάστατα

Αν και μπορείτε να φάτε πατάτες εάν έχετε διαβήτη, ίσως να θέλετε να τις περιορίσετε ή να τις αντικαταστήσετε με πιο υγιεινές επιλογές.

Αναζητήστε τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, χαμηλότερους υδατάνθρακες και χαμηλά επίπεδα GI και GL, όπως τα ακόλουθα:

  • Καρότα και παστινάκια
  • Κουνουπίδι
  • Κολοκύθα και σκουός
  • Γλυκοπατάτα
  • Όσπρια και φακές

Ένας άλλος καλός τρόπος για να αποφύγετε μεγάλες μερίδες τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες είναι να γεμίσετε τουλάχιστον το μισό πιάτο σας με μη αμυλούχα λαχανικά, όπως μπρόκολο, φυλλώδη χόρτα, κουνουπίδι, πιπεριές, πράσινα φασόλια, ντομάτες, σπαράγγια, λάχανο, λαχανάκια Βρυξελλών, αγγούρια και μαρούλι.

 

Συνοπτικά

Οι πατάτες είναι ένα ευέλικτο και νόστιμο λαχανικό που μπορούν να το απολαύσουν όλοι, συμπεριλαμβανομένων των ατόμων με διαβήτη.

Ωστόσο, λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε υδατάνθρακες, θα πρέπει να περιορίσετε τα μεγέθη των μερίδων, να τρώτε πάντα τη φλούδα και να επιλέξετε ποικιλίες χαμηλού GI.

Επιπλέον, είναι καλύτερο να επιλέξετε βράσιμο, ψήσιμο ή στον ατμό και να αποφύγετε τηγανητές πατάτες ή πατατάκια, τα οποία έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες και ανθυγιεινά λίπη.

Εάν αγωνίζεστε να κάνετε υγιεινές επιλογές για τη διαχείριση του διαβήτη σας, συμβουλευτείτε έναν ειδικό.

Πηγή: https://www.healthline.com/


Leave a comment

Please note, comments must be approved before they are published

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.


You may also like

View all
Example blog post
Example blog post
Example blog post