Διατροφή και αποτοξίνωση: τι πραγματικά ισχύει;

Αποκλείουν ολόκληρες ομάδες τροφίμων ή συστατικών (π.χ. ζάχαρη) ή επιτρέπουν την κατανάλωση συγκεκριμένων μόνο τροφίμων (π.χ. σταφύλι), όπως φανερώνει η   Δρ. Ειρήνη Δημίδη, διαιτολόγος - διατροφολόγος Μάλιστα, όσοι προωθούν «αποτοξινώσεις», συνιστούν συχνά και συμπληρώματα διατροφής με τον ισχυρισμό ότι «αποτοξινώνουν».

Tι ισχύει;

Διαφορετικές τοξίνες εξουδετερώνονται και με διαφορετικούς τρόπους! Ο ανθρώπινος οργανισμός έχει εξαιρετικά εξελιγμένους μηχανισμούς για την εξάλειψή τους. Το συκώτι, τα νεφρά, το έντερο, το δέρμα και οι πνεύμονες είναι υπεύθυνοι γι’ αυτό.

Για παράδειγμα, ο οργανισμός μας μετατρέπει ορισμένες τοξίνες σε μορφές λιγότερο τοξικές. Μεταβολίζει άλλες τοξίνες καθιστώντας τις υδατοδιαλυτές, επιτρέποντας έτσι την αποβολή τους από τον οργανισμό μέσω των νεφρών. Άλλες τοξίνες «ζευγαρώνουν» με γλουταθειόνη και αποβάλλονται από το έντερο.

Με την ούρηση, τις κενώσεις, την αναπνοή κ.τλ. ο οργανισμός μας αποβάλλει ουσίες (π.χ. τοξίνες) που δεν θέλει ή έχει ανάγκη.

Και η διατροφή;

Κάποιες μελέτες έχουν προτείνει ότι ορισμένα μικροθρεπτικά συστατικά (π.χ. σελήνιο) συμβάλλουν στην εξουδετέρωση ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΩΝ τοξινών, ενώ δεν υπάρχει ΕΝΑ συστατικό που να εξουδετερώνει ΟΛΕΣ τις τοξίνες-επομένως οι πρακτικές μονοφαγίας είναι άσκοπες.

Δεν υπάρχει καμία έρευνα που να δείχνει ότι δίαιτες «αποτοξίνωσης» οδηγούν σε επιτυχή αποβολή τοξινών από τον ανθρώπινο οργανισμό ή σε μακροπρόθεσμη απώλεια βάρους.

Αντιθέτως, πρακτικές «αποτοξίνωσης» προάγουν συμπεριφορές διατροφικών διαταραχών και στερούν τον οργανισμό από πολύτιμα θρεπτικά συστατικά βάζοντας την υγεία σε κίνδυνο.

Αντ’ αυτού, μια ισορροπημένη διατροφή, πλούσια σε προϊόντα φυτικής προέλευσης (φρούτα, λαχανικά, ξηροί καρποί, σπόροι κ.λπ.), που περιλαμβάνει όλες τις διατροφικές ομάδες, παρέχει στον οργανισμό όλα τα κατάλληλα εφόδια για τη σωστή λειτουργία του.

Εν κατακλείδι:

  • Οι δίαιτες/σκευάσματα «αποτοξίνωσης/detox» δεν είναι επιστημονικά τεκμηριωμένα και ενδέχεται να προκαλέσουν προβλήματα υγείας.
  • Η καλύτερη διατροφή είναι εκείνη που είναι ισορροπημένη χωρίς άσκοπες στερήσεις ολόκληρων διατροφικών ομάδων.

 Άρθρο από την Δρ. Ειρήνη Δημίδη, διαιτολόγο - διατροφολόγο


Leave a comment

Please note, comments must be approved before they are published

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.


You may also like

View all
Example blog post
Example blog post
Example blog post