Η αλήθεια για τα detox: Αναλύοντας τα 3 πιο δημοφιλή detox trends

Οι υπερασπιστές ισχυρίζονται ότι βοηθούν στην απομάκρυνση των τοξινών από το σώμα και αλλά και στο πεπτικό σύστημα. Ο στόχος τους είναι να αισθάνεστε αισθητά νεότεροι, πιο υγιείς και πιο ενεργοί.

Τα detox συνήθως υπάγονται σε μία από τις τρεις κατηγορίες:

  • εκείνα που αντικαθιστούν τα τρόφιμα με υγρά
  • εκείνα που ισχυρίζονται ότι υποστηρίζουν τη φυσική διαδικασία αποτοξίνωσης του σώματός σας
  • εκείνα που "καθαρίζουν" το πεπτικό σας σύστημα μέσω του παχέος εντέρου

Η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι αυτές οι αποτοξινώσεις, καθαρισμοί ή επαναρυθμίσεις μπορούν πραγματικά να βελτιώσουν την υγεία σας - και επειδή ορισμένες από αυτές τις τεχνικές είναι τόσο περιοριστικές, μπορεί στην πραγματικότητα να κάνουν περισσότερο κακό παρά καλό.

  1. Detox χυμός ή smoothie

Αυτά τα detox που στηρίζονται μόνο στα υγρά, είναι αναμφισβήτητα και τα πιο δημοφιλή. Ουσιαστικά αντικαθιστούν τη στερεή τροφή με μια ποικιλία από χυμούς ή smoothies με βάση τα φρούτα και τα λαχανικά. Συγκεκριμένα, οι αποτοξινώσεις με χυμό και smoothies, κρατάνε περίπου 3 με 21 ημέρες αν και μερικοί άνθρωποι το κρατάνε περισσότερο.

Υπάρχουν διάφορες εταιρίες που πουλάνε τέτοιου είδους σκευάσματα ενώ μπορείτε να τα φτιάξετε και μόνοι σας στο σπίτι.

Από την μια, η κατανάλωση χυμών με φρούτα και λαχανικά σίγουρα αποτελεί μια υγιεινή και θρεπτική συνήθεια. Από την άλλη όμως, όταν αυτά αντικαθιστούν την κανονική διατροφή, η κατάσταση γίνεται ανθυγιεινή.

 

  1. Αποτοξίνωση του ήπατος

Μια ακόμη τάση στο χώρο του detox είναι η αποτοξίνωση του ήπατος. Ο σκοπός της αποτοξίνωσης του ήπατος είναι να δώσει ώθηση στο αποτοξινωτικό σύστημα του σώματος βελτιώνοντας τη λειτουργία του ήπατος.

Ενώ αυτό ακούγεται σαν μια καλή ιδέα - δεν είναι ποτέ κακή ιδέα να ακολουθούμε μια διατροφή που να υποστηρίζει υγιή ηπατική λειτουργία - δεν χρειάζεστε επίσημη «αποτοξίνωση» για να το κάνετε αυτό.

 Το ήπαρ είναι καλά εξοπλισμένο για να χειριστεί τις τοξίνες στις οποίες είμαστε πιο συχνά εκτεθειμένοι. Σύμφωνα με τους ειδικούς, αντί για μια «αποτοξίνωση» οι άνθρωποι πρέπει να επικεντρωθούν στην κατανάλωση μιας δίαιτας πλούσιας τόσο σε ωμά όσο και μαγειρεμένα φρούτα και λαχανικά. Αυτή η δίαιτα θα πρέπει να περιλαμβάνει διαλυτές ίνες όπως τα φασόλια, τους ξηρούς καρπούς και τους κόκκους. Επίσης σημαντικός είναι και ο περιορισμός του αλκοόλ.  

  1. Περιορισμός τροφίμων

Μια άλλη μορφή αποτοξίνωσης είναι αυτή που περιορίζει ορισμένα τρόφιμα ή ομάδες τροφίμων καθώς με αυτόν τον τρόπο επιλέγει να καθαρίσει τον οργανισμό από τοξίνες.

Ο περιορισμός ή η εξάλειψη ορισμένων τροφίμων στη διατροφή σας μπορεί να σας βοηθήσει υπό ορισμένες συνθήκες και αυτό μόνο αν το κάνετε σωστά.

Φυσικά όμως, το κλειδί είναι να είναι στρατηγικός ο περιορισμός των τροφών. Για παράδειγμα, είναι πιο εύκολο να αφαιρούμε κάθε φορά ένα είδος τροφής για μια εβδομάδα.

Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι αν εξαλείψει κανείς πολλά τρόφιμα ή διατροφικές ομάδες ταυτόχρονα θα αισθανθεί περιορισμό ενώ ταυτόχρονα δε θα αντιληφθεί καθαρά πιο τρόφιμο επηρεάζει αρνητικά την υγεία του.

Συμπερασματικά, οι αποτοξινώσεις ενώ ακούγονται ως μια καλή ιδέα, ουσιαστικά δεν είναι χρήσιμες καθώς το σώμα έχει δικούς του μηχανισμούς αποτοξίνωσης.

Αφού το detox δεν είναι χρήσιμο, τότε γιατί ο κόσμος συνεχίζει να το κάνει;

Επειδή έχει κάποια αρχικά θετικά αποτελέσματα όπως την απώλεια βάρους. Αυτό όμως δεν είναι κάτι σταθερό καθώς η απώλεια έρχεται από τον αποκλεισμό των τροφών και όταν κάποιος επιστρέψει στις κανονικές του διατροφικές συνήθειες, τα κιλά θα επανέλθουν.

Πηγή: https://www.healthline.com


Leave a comment

Please note, comments must be approved before they are published

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.


You may also like

View all
Example blog post
Example blog post
Example blog post