Χουρμάδες: 6 αποδεδειγμένα πλεονεκτήματα για την υγεία

Οι χουρμάδες έχουν γίνει αρκετά δημοφιλείς τα τελευταία χρόνια.

Οι χουρμάδες έχουν φυσική γλυκιά γεύση. Έχουν επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε ορισμένα σημαντικά θρεπτικά συστατικά και έχουν ποικίλα πλεονεκτήματα και χρήσεις.

Αυτό το άρθρο αναδεικνύει 4 οφέλη για την υγεία που προσφέρουν οι χουρμάδες και το πώς να τους ενσωματώσετε στη διατροφή σας.

 1. Πολύ θρεπτικοί

Οι χουρμάδες έχουν εξαιρετικό διατροφικό προφίλ.

Δεδομένου ότι είναι αποξηραμένοι, η περιεκτικότητά τους σε θερμίδες είναι υψηλότερη από τα περισσότερα φρέσκα φρούτα. Το περιεχόμενο θερμίδων των χουρμάδων είναι παρόμοιο με αυτό των άλλων αποξηραμένων φρούτων, όπως οι σταφίδες και τα σύκα.

Οι περισσότερες από τις θερμίδες των χουρμάδων προέρχονται από υδατάνθρακες. Τα υπόλοιπα προέρχονται από μια πολύ μικρή ποσότητα πρωτεΐνης. Παρά τις θερμίδες τους, οι χουρμάδες περιέχουν μερικές σημαντικές βιταμίνες και μέταλλα εκτός από μια σημαντική ποσότητα ινών.

Μια μερίδα 100 γραμμαρίων παρέχει τα ακόλουθα θρεπτικά συστατικά:

 • Θερμίδες: 277
 • Υδατάνθρακες: 75 γραμμάρια
 • Ίνες: 7 γραμμάρια
 • Πρωτεΐνη: 2 γραμμάρια
 • Κάλιο: 20% της ΕΑΚ
 • Μαγνήσιο: 14% της ΕΑΚ
 • Χαλκός: 18% της ΕΑΚ
 • Μαγγάνιο: 15% της ΕΑΚ
 • Σίδερο: 5% της ΕΑΚ
 • Βιταμίνη Β6: 12% της ΕΑΚ

Οι χουρμάδες έχουν επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά, τα οποία μπορεί να συμβάλλουν σε πολλά από τα οφέλη για την υγεία τους.

 

 1. Υψηλή περιεκτικότητα σε ίνες

Η λήψη αρκετών ινών είναι σημαντική για τη γενική υγεία σας.

Αποτελούν πολύ καλό τρόπο για να ενσωματώσετε περισσότερες ίνες στη διατροφή σας.

Οι ίνες μπορούν να ωφελήσουν την πεπτική σας υγεία, εμποδίζοντας τη δυσκοιλιότητα. Ενισχύουν την τακτική κίνηση του εντέρου συμβάλλοντας στη δημιουργία σκαμνιού.

Σε μια μελέτη, 21 άτομα που κατανάλωσαν 7 χουρμάδες ημερησίως για 21 ημέρες εμφάνισαν σημαντική αύξηση στις κινήσεις του εντέρου σε σύγκριση με πριν που δεν κατανάλωναν χουρμάδες.

Επιπλέον, οι ίνες που βρίσκονται στους χουρμάδες μπορεί να είναι ωφέλιμες για τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα. Οι ίνες επιβραδύνουν την πέψη και μπορεί να βοηθήσουν στην αποτροπή υπερβολικών επιπέδων σακχάρου στο αίμα μετά το φαγητό.

Για το λόγο αυτό, οι χουρμάδες έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη (GI), ο οποίος μετράει πόσο γρήγορα αυξάνεται το σάκχαρο του αίματός σας μετά την κατανάλωση συγκεκριμένου φαγητού.

 

 1. Υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά

Οι χουρμάδες παρέχουν διάφορα αντιοξειδωτικά που έχουν πολλά οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένου του μειωμένου κινδύνου εμφάνισης πολλών ασθενειών.

Τα αντιοξειδωτικά προστατεύουν τα κύτταρα σας από τις ελεύθερες ρίζες, οι οποίες είναι ασταθή μόρια που μπορεί να προκαλέσουν επιβλαβείς αντιδράσεις στο σώμα σας και να οδηγήσουν σε ασθένειες.

Σε σύγκριση με παρόμοια είδη φρούτων, όπως τα σύκα και τα αποξηραμένα δαμάσκηνα, οι χουρμάδες εμφανίζονται να έχουν το υψηλότερο περιεχόμενο αντιοξειδωτικών.

 

 1. Εξαιρετικό φυσικό γλυκαντικό

Οι χουρμάδες είναι μια πηγή φρουκτόζης, η οποία είναι ένας φυσικός τύπος ζάχαρης που βρίσκεται στα φρούτα.

Για το λόγο αυτό, είναι πολύ γλυκοί και έχουν επίσης μια λεπτή καραμελωμένη γεύση. Αποτελούν ένα τέλειο υποκατάστατο της λευκής ζάχαρης σε συνταγές λόγω των θρεπτικών ουσιών, των ινών και των αντιοξειδωτικών που παρέχουν.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι, αν και οι χουρμάδες είναι υψηλοί σε φυτικές ίνες και θρεπτικά συστατικά, εξακολουθούν να είναι αρκετά υψηλοί σε θερμίδες οπότε καλό είναι να καταναλώνονται με μέτρο.

 

Πηγή: https://www.healthline.com/

 


Leave a comment

Please note, comments must be approved before they are published

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.


You may also like

View all
Example blog post
Example blog post
Example blog post