#Book -Αυτόν τον μήνα: «Confiteor»

Παραδόξως, όταν μου το πρότειναν στο βιβλιοπωλείο που πήγα να πάρω τα βιβλία του προπέρσινου καλοκαιριού, δεν είχα ακούσει τίποτα για εκείνο και παρά τις αρκετές του σελίδες (περίπου 700) αποφάσισα να το ξεκινήσω στις διακοπές μου.

Στις πρώτες 50 σελίδες έπιασα τον εαυτό μου να απορεί αφού ο τρόπος αφήγησης του συγγραφέα δεν έμοιαζε με τίποτα άλλο σε σχέση με αυτά που είχα διαβάσει μέχρι τότε. Η αφήγηση άλλαζε πρόσωπο, χρόνο και τοποθεσία ακόμα και στην ίδια φράση (!) και όλο αυτό ήταν τόσο περίεργα καινούργιο που μου κακοφάνηκε και ήθελα να το σταματήσω. Μπήκα λοιπόν στο Goodreads, για να δω αν ταυτίζονταν κι άλλοι με εμένα και να επιβεβαιώσω ότι πράγματι θα έπρεπε να συνεχίσω με άλλο βιβλίο. Εκεί διαπίστωσα ότι η ιστορία του Αντριά, ενός παιδιού που μεγάλωσε τη δεκαετία του 50 στη Βαρκελώνη, ανάμεσα σε έναν καταπιεστικό πατέρα και σε μια μάνα που τον προόριζε για δεξιοτέχνη βιολονίστα, είχε αγγίξει βαθιά πολύ κόσμο. Οι περισσότεροι μιλούσαν για ένα αριστουργηματικό έργο και για έναν μεγάλο συγγραφέα, κάτι που ευτυχώς με έκανε να δώσω μια δεύτερη ευκαιρία σε εμένα και στην ανάγνωση του.

confiteor

Και ευτυχώς που το έκανα. Γιατί μόλις άφησα τον εαυτό μου ελεύθερο και «μπήκα» στην ιστορία χωρίς δεύτερες σκέψεις, ανακάλυψα τον μαγικό κόσμο της γραφής του Καμπρέ. Δεν έχω εντυπωσιαστεί περισσότερο από την τεχνική ενός σύγχρονου συγγραφέα που καταφέρνει να σε παρασύρει με ευκολία σε διαφορετικά σημεία της Ιστορίας, όπως η Ιερά Εξέταση, η δικτατορία του Φράνκο και το Άουσβιτς.

Είναι ένα βιβλίο που απαιτεί χρόνο για να το επεξεργαστείς και συγκέντρωση λόγω του τρόπου γραφής του, οπότε ίσως θα χρειαστείτε χρόνο για να το διαβάσετε και μετά τις ώρες της παραλίας. (εμένα μου πήρε περίπου 2 μήνες να το τελειώσω)

Παρ’όλα αυτά, είναι ένα βιβλίο που σας προτείνω ανεπιφύλακτα να το προσπαθήσετε και ένα από αυτά που θα κατακτήσουν μια πολύ ιδιαίτερη θέση στη βιβλιοθήκη σας.

Καλές διακοπές!

nadia

 

Ζάουμε Καμπρέ - Confiteor

Εκδόσεις ΠΟΛΙΣ


Leave a comment

Please note, comments must be approved before they are published

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.


You may also like

View all
Example blog post
Example blog post
Example blog post