Καφές ή τσάι; Ποιο από τα δύο είναι πιο υγιεινό;

Ενώ και τα δύο παρέχουν παρόμοια οφέλη για την υγεία, έχουν κάποιες διαφορές.

Αυτό το άρθρο συγκρίνει τον καφέ με το μαύρο τσάι για να σας βοηθήσει να αποφασίσετε τι θα επιλέξετε.

 

Περιεκτικότητα σε καφεΐνη

Η καφεΐνη είναι το πιο μελετημένο και καταναλωμένο διεγερτικό στον κόσμο.

Βρίσκεται σε διάφορα κοινά ποτά, συμπεριλαμβανομένου του καφέ και του τσαγιού, είναι γνωστή για τις ευεργετικές αλλά και για τις δυσμενείς επιδράσεις της στην ανθρώπινη υγεία.

Ενώ η περιεκτικότητα σε καφεΐνη μπορεί να ποικίλλει ανάλογα με το χρόνο παρασκευής, το μέγεθος της μερίδας ή τη μέθοδο παρασκευής, ο καφές μπορεί εύκολα να συσκευάσει δύο φορές περισσότερη καφεΐνη από το τσάι.  

Η ποσότητα της καφεΐνης που θεωρείται ασφαλής για ανθρώπινη κατανάλωση είναι 400 mg την ημέρα. Ένα φλιτζάνι (240 ml) φλιτζανιού καφέ περιέχει κατά μέσο όρο 95 mg καφεΐνης, σε σύγκριση με 47 mg που βρίσκονται στην ίδια μερίδα μαύρου τσαγιού.

Αν και οι επιστήμονες έχουν επικεντρωθεί κυρίως στον καφέ όταν ερευνούν τις θετικές επιδράσεις της καφεΐνης, και τα δύο ποτά - παρόλο που περιέχουν διαφορετικές ποσότητες αυτής της ουσίας - μπορούν να παρέχουν τα σχετικά οφέλη για την υγεία.

Η πρόσληψη καφεΐνης μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο ορισμένων χρόνιων παθήσεων και να βελτιώσει την αθλητική απόδοση, τη διάθεση και την πνευματική εγρήγορση.

Η καφεΐνη λειτουργεί ως ένα ισχυρό διεγερτικό για το κεντρικό νευρικό σας σύστημα, γι’ αυτό θεωρείται ουσία που βελτιώνει την απόδοση στον αθλητισμό.

Μια ανασκόπηση σε 40 μελέτες κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η πρόσληψη καφεΐνης βελτίωσε τα αποτελέσματα αντοχής στην άσκηση κατά 12%, σε σύγκριση με ένα εικονικό φάρμακο.

Όσον αφορά την επίδραση της καφεΐνης στην πνευματική εγρήγορση, η έρευνα δείχνει ότι βελτιώνει την απόδοση τόσο σε απλά όσο και σε σύνθετα καθήκοντα.

Μια μελέτη σε 48 άτομα που έλαβαν ένα ποτό που περιείχε είτε 75 ή 150 mg καφεΐνης αποκάλυψε βελτιώσεις στους χρόνους αντίδρασης, στη μνήμη και στην επεξεργασία πληροφοριών.

Άλλες μελέτες δείχνουν ότι η καφεΐνη μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2 βελτιώνοντας την ευαισθησία στην ινσουλίνη.

Μια ανασκόπηση 9 μελετών σε 193.473 άτομα έδειξε ότι η τακτική κατανάλωση καφέ μείωσε σημαντικά τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2.

Επιπλέον, η μέτρια πρόσληψη καφεΐνης έχει συσχετιστεί με προστατευτικά αποτελέσματα κατά της άνοιας, της νόσου του Alzheimer, του μεταβολικού συνδρόμου και της μη αλκοολικής λιπαρής ηπατικής νόσου.

 

Πλούσια σε αντιοξειδωτικά

Τα αντιοξειδωτικά προστατεύουν το σώμα σας από τη βλάβη των ελεύθερων ριζών, γεγονός που μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της ανάπτυξης ορισμένων χρόνιων ασθενειών.

Τόσο το τσάι όσο και ο καφές είναι γεμάτα με αντιοξειδωτικά, κυρίως πολυφαινόλες, που συμβάλλουν στη χαρακτηριστική τους γεύση αλλά και στις ιδιότητες που προάγουν την υγεία.

Πολλές ομάδες πολυφαινολών υπάρχουν στο τσάι και στον καφέ.

Μακροπρόθεσμες μελέτες σε ανθρώπους και περαιτέρω έρευνες, δείχνουν ότι ο καφές και το τσάι μπορούν επίσης να προστατεύσουν από είδη καρκίνων, όπως ο καρκίνος του μαστού, του παχέος εντέρου, της ουροδόχου κύστης και του ορθού.

Εκτός από τις αντιοξειδωτικές τους δραστηριότητες, οι πολυφαινόλες έχουν συνδεθεί με μειωμένο βαθμό καρδιακών παθήσεων.

Αυτό, γιατί συμβάλλουν στην υγεία της καρδιάς μέσω διαφόρων μηχανισμών προστασίας των αιμοφόρων αγγείων.

Μια δεκαετής μελέτη σε 74.961 υγιείς ανθρώπους διαπίστωσε ότι η κατανάλωση 4 φλυτζανιών (960 ml) ή περισσότερου, μαύρου τσαγιού την ημέρα συνδέεται με ένα 21% χαμηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, σε σύγκριση με εκείνους που δεν πίνουν καθόλου.

Μια άλλη 10χρονη μελέτη σε 34.670 υγιείς γυναίκες έδειξε ότι κατανάλωση 5 φλιτζανιών (1,2 λίτρα) ή περισσότερου καφέ ανά ημέρα μείωσε τον κίνδυνο εμφάνισης εγκεφαλικού επεισοδίου κατά 23%, σε σύγκριση με εκείνες που δεν πίνουν.

 

Μπορούν να αυξήσουν τα επίπεδα ενέργειας

Τόσο ο καφές όσο και το τσάι μπορούν να δώσουν μια ώθηση στην ενέργεια σας - αλλά με διαφορετικούς τρόπους.

Ενεργειακή επίδραση του καφέ

Η καφεΐνη στον καφέ αυξάνει τα ενεργειακά σας επίπεδα.

Η καφεΐνη αυξάνει την εγρήγορση και μειώνει την κόπωση αυξάνοντας τα επίπεδα ντοπαμίνης και εμποδίζοντας την αδενοσίνη.

Η ντοπαμίνη είναι χημικός αγγελιοφόρος, υπεύθυνος για την επίδραση του καφέ, καθώς αυξάνει τον καρδιακό σας ρυθμό. Επηρεάζει επίσης το «σύστημα ανταμοιβής» του εγκεφάλου σας, κάτι το οποίο προσθέτει και στην αίσθηση εθισμού στον καφέ.

Από την άλλη πλευρά, η αδενοσίνη επηρεάζει τον ύπνο. Έτσι, εμποδίζοντας την, η καφεΐνη μειώνει τα συναισθήματα της κούρασης.

Επιπλέον, η επίδραση του καφέ στα ενεργειακά σας επίπεδα συμβαίνει σχεδόν αμέσως.

Μόλις πιείτε καφέ, το σώμα σας απορροφά το 99% της καφεΐνης μέσα σε 45 λεπτά, αλλά οι μέγιστες συγκεντρώσεις αίματος εμφανίζονται ήδη 15 λεπτά μετά την κατάποση.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πολλοί άνθρωποι προτιμούν ένα φλιτζάνι καφέ όταν χρειάζονται άμεση ενίσχυση της ενέργειας.

 

Η επίδραση του τσαγιού στην ενέργεια

Αν και το τσάι έχει χαμηλότερη περιεκτικότητα καφεΐνης, είναι πλούσιο σε L-theanine, ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που διεγείρει επίσης τον εγκέφαλό σας.

Σε αντίθεση με την καφεΐνη, η L-theanine μπορεί να προσφέρει αντί-στρες αποτελέσματα αυξάνοντας τα άλφα κύματα του εγκεφάλου σας, τα οποία σας βοηθούν να ηρεμήσετε και να χαλαρώσετε.

Αυτό εξουδετερώνει την αιφνιδιαστική επίδραση της καφεΐνης και σας δίνει μια χαλαρή αλλά σε επαγρύπνηση διανοητική κατάσταση χωρίς να αισθάνεστε υπνηλία.

Μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι η κατανάλωση L-theanine μαζί με καφεΐνη - όπως υπάρχει στο τσάι - μπορεί να σας βοηθήσει να διατηρήσετε την εγρήγορση, την εστίαση, την προσοχή και την οξύτητα σας.

Αυτός ο συνδυασμός μπορεί να είναι ο λόγος για τον οποίο το τσάι σας δίνει μια πιο χαλαρωτική και πιο ομαλή αύξηση ενέργειας από τον καφέ.

 tea

 

Πιθανή επιρροή στην απώλεια βάρους

Λόγω της υψηλής συγκέντρωσης καφεΐνης, ο καφές μπορεί να σας βοηθήσει να χάσετε βάρος.

Η καφεΐνη μπορεί να αυξήσει τον αριθμό των θερμίδων που καίτε κατά 3-13% και να διατηρήσετε αυτό το αποτέλεσμα για 3 ώρες μετά την πρόσληψη.

Ο καφές έχει επίσης συσχετιστεί με τις ιδιότητες καύσης λίπους εμποδίζοντας την παραγωγή λιπωδών κυττάρων. Ορισμένες μελέτες έχουν αποδώσει αυτή την επίδραση στην περιεκτικότητα σε χλωρογενικό οξύ.

Από την άλλη πλευρά, οι πολυφαινόλες τσαγιού όπως η θεαφλαβίνη φαίνεται να συμβάλλουν στην απώλεια βάρους.

Οι θεαφλαβίνες επηρεάζουν ένα ένζυμο που παίζει βασικό ρόλο στο μεταβολισμό του λίπους.

Ωστόσο, απαιτείται περαιτέρω έρευνα για την επιβεβαίωση αυτών των αποτελεσμάτων.

 

Είναι το ένα καλύτερα από το άλλο;

Αν και ο καφές έχει συσχετιστεί με πολλαπλές παρενέργειες, όπως η καρδιακή ανεπάρκεια, ο αυξημένος καρδιακός ρυθμός και η υψηλή αρτηριακή πίεση, η έρευνα δείχνει ότι η ισορροπημένη κατανάλωση καφέ είναι ασφαλής.

Αν και οι αντιοξειδωτικές συνθέσεις τους διαφέρουν, ο καφές και το μαύρο τσάι είναι και οι δύο εξαιρετικές πηγές αυτών των σημαντικών ενώσεων, οι οποίες μπορούν να προστατεύσουν από διάφορες παθήσεις, όπως καρδιοπάθειες και κάποιες μορφές καρκίνου.

Άλλοι ισχυρισμοί στον χώρο της υγείας, αποδίδουν στον καφέ αυξημένη προστασία από τη νόσο του Πάρκινσον και μειωμένο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2 αλλά και κίρρωσης του ήπατος. Από την άλλη πλευρά, το τσάι μπορεί να σας προστατεύσει από τις κοιλότητες, τις πέτρες στα νεφρά και την αρθρίτιδα.

Ο καφές έχει υψηλότερη περιεκτικότητα σε καφεΐνη από το τσάι, κάτι που μπορεί να είναι καλό για όσους αναζητούν στιγμιαία ενέργεια. Ωστόσο, μπορεί να προκαλέσει άγχος και μειωμένο ύπνο σε ευαίσθητους ανθρώπους.

Επίσης, λόγω της επίδρασης της καφεΐνης στον εγκέφαλό σας, η υψηλή πρόσληψη καφέ μπορεί να οδηγήσει σε εξάρτηση ή εθισμό.

Αν είστε ιδιαίτερα ευαίσθητοι στην καφεΐνη, το τσάι μπορεί να είναι μια καλύτερη επιλογή. Περιέχει L-theanine, ένα αμινοξύ με ιδιότητες ηρεμίας που μπορούν να σας χαλαρώσουν ενώ σας κρατούν σε εγρήγορση.

Επιπλέον, μπορείτε να επιλέξετε έναν καφέ χωρίς καφεΐνη είτε τσάι από βότανα. Ενώ δεν θα παρέχουν ακριβώς τα ίδια οφέλη, μπορεί να προσφέρουν άλλες θετικές ιδιότητες που έχουν.

 

Συνοπτικά

Ο καφές και το μαύρο τσάι μπορούν να βοηθήσουν στην απώλεια βάρους και να προστατεύσουν από ορισμένες χρόνιες ασθένειες μέσω διαφόρων μεταβολικών διαδικασιών

Επιπλέον, η υψηλή περιεκτικότητα σε καφεΐνη που υπάρχει στον καφέ μπορεί να σας δώσει μια γρήγορη ενδυνάμωση ενέργειας, ενώ ο συνδυασμός καφεΐνης και L-theanine στο μαύρο τσάι προσφέρει μια σταδιακή αύξηση της ενέργειας.

Και τα δύο ποτά είναι υγιή και ασφαλή όταν καταναλώνονται με μέτρο, οπότε μπορείτε να τα προσαρμόσετε στις δικές σας συνήθειες αλλά και ευαισθησίες στο περιεχόμενό τους.

Πηγή: https://www.healthline.com


Leave a comment

Please note, comments must be approved before they are published

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.


You may also like

View all
Example blog post
Example blog post
Example blog post