Παιδικός ύπνος: πως επηρεάζει το βάρος και την υγεία των παιδιών;

Σύμφωνα με το National Sleep Foundation, τα περισσότερα παιδιά κοιμούνται λιγότερο από ότι οι γονείς τους αντιλαμβάνονται. Και σχεδόν το 70 τοις εκατό των παιδιών έχει κάποιο πρόβλημα ύπνου, όπως για παράδειγμα το να ξυπνάει κατά τη διάρκεια της νύχτας, να κοιμάται πολύ λίγο ή να έχει δυσκολία να κοιμηθεί τουλάχιστον μερικές νύχτες κάθε εβδομάδα.

 

Αναδυόμενες έρευνες δείχνουν ότι ο ύπνος είναι εξίσου σημαντικός με τη διατροφή και την άσκηση για την υγεία του παιδιού σας - και μιλάμε για κάτι περισσότερο από κρυολογήματα και γρίπη. Οι επιστήμονες δεν είναι σίγουροι γιατί, αλλά ο πολύ μικρός ύπνος συνδέεται τόσο με τα επιπλέον κιλά όσο και με τον διαβήτη τύπου 2.

Οι ερευνητές έχουν παρατηρήσει αυτή την επίδραση στο σωματικό βάρος σε παιδιά όλων των ηλικιών - ακόμη και βρέφη, νήπια και παιδιά προσχολικής ηλικίας. Μια θεωρία για την αύξηση βάρους είναι ότι ο ανεπαρκής ύπνος διαταράσσει τα επίπεδα των ορμονών που ρυθμίζουν την όρεξη και την πρόσληψη τροφής. Έτσι, πολύ λίγος ύπνος σημαίνει μεγαλύτερες μερίδες τροφίμων και περισσότερα σνακ.

Όταν τα παιδιά είναι υπερβολικά απασχολημένα με εκτεταμένες δραστηριότητες, σε συνδυασμό με το βάρος των εργασιών, των διαρκών γραπτών μηνυμάτων ή του Internet, κάτι θα πρέπει να πάει λάθος. Δυστυχώς, αυτό συνήθως είναι 1-2 ώρες έλλειψης ύπνου. Τα παιδιά που νυστάζουν στερούνται την ενέργεια και χάνουν την προσοχή τους για το παιχνίδι σε εξωτερικούς χώρους αλλά και τις εργασίες του σχολείου. Σε αυτήν την περίπτωση είναι πιο πιθανό να κάθονται μπροστά στην τηλεόραση, όπου καίγονται λίγες θερμίδες και δεν προκαλείται ούτε το μυαλό ούτε το σώμα τους.

Κάντε τον ύπνο προτεραιότητα

Εάν οι γονείς δεν έχουν τον ύπνο ως προτεραιότητα για τον εαυτό τους, τα παιδιά τους πιθανότατα δεν θα το κάνουν. Στους έντονους ρυθμούς της εποχής, ο ύπνος δυστυχώς συχνά θεωρείται αρετή. Αυτό συμβαίνει γιατί όλοι προσπαθούν να κάνουν περισσότερα πράγματα.

Εδώ είναι μερικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να βοηθήσετε τα παιδιά να κοιμούνται καλύτερα και περισσότερο:

  • Περιορίστε τις δραστηριότητες και τα αθλήματα μετά το σχολείο σε έναν διαχειρίσιμο αριθμό.
  • Ορίστε και διατηρήστε κανόνες σχετικά με τις ώρες ύπνου.
  • Περιορίστε ή αποκόψτε μη βασικές δραστηριότητες στις σχολικές ημέρες - τηλεόραση, υπολογιστές, βιντεοπαιχνίδια, γραπτά μηνύματα κ.λπ.
  • Κρατήστε τα τηλέφωνα έξω από την κρεβατοκάμαρα.
  • Δημιουργήστε μια ρουτίνα περίπου 30 λεπτά πριν από τον ύπνο, κάνοντας ήσυχες, ήρεμες δραστηριότητες με τα παιδιά σας, όπως ανάγνωση, ακρόαση μουσικής ή να μιλάτε για την ημέρα τους. Με αυτόν τον τρόπο, τα βοηθάτε να χαλαρώσουν και να προετοιμαστούν για ύπνο.
  • Καθορίστε τις προτεραιότητες για τα μικρά παιδιά και βοηθήστε τα μεγαλύτερα παιδιά να δημιουργήσουν τις δικές τους.

 

Πηγή: https://www.eatright.org/


Leave a comment

Please note, comments must be approved before they are published

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.


You may also like

View all
Example blog post
Example blog post
Example blog post