Τι οφέλη έχουν για την υγεία μας τα ρεβίθια;

Aλλά δεν καλλιεργήθηκαν έως και περίπου το 3.000 π.Χ. Μέχρι τον 16ο αιώνα, οι Ισπανοί εξερευνητές διέδωσαν την αγάπη για τη γεύση αυτού του φαγητού και την ελαφρώς κοκκώδη υφή πέρα ​​από τη Ρώμη και την Ελλάδα. Σήμερα, η Ινδία, το Πακιστάν, η Τουρκία και το Μεξικό είναι μερικοί από τους μεγαλύτερους παραγωγούς και καταναλωτές ρεβιθιών.

Μια σημαντική προειδοποίηση για τα ρεβίθια είναι ότι περιέχουν λεκτίνες, οι οποίες είναι φυτικές πρωτεΐνες που δεσμεύουν τη ζάχαρη και συνδέονται με τις κυτταρικές μεμβράνες. Μελέτες δείχνουν ότι η υπερβολική κατανάλωση λεκτίνων οδηγεί σε κακή πέψη, ελλείψεις θρεπτικών ουσιών και εντερική βλάβη, αυξάνοντας τελικά τον κίνδυνο για αυτοάνοσες ασθένειες, γι’ αυτό πρέπει να περιορίσετε την κατανάλωση τροφίμων που περιέχουν λεκτίνη.

Η σωστή προετοιμασία και το μαγείρεμα των ρεβιθιών βοηθά στη μείωση της περιεκτικότητάς τους σε λεκτίνες. Βυθίστε τα ρεβίθια σε νερό για τουλάχιστον 12 ώρες και φροντίστε να αλλάζετε συχνά το νερό. Μπορείτε επίσης να προσθέσετε μαγειρική σόδα για να εξουδετερώσετε περαιτέρω τις λεκτίνες. Απορρίψτε το εμποτισμένο νερό και ξεπλύνετε τα ρεβίθια πριν τα μαγειρέψετε για τουλάχιστον 15 λεπτά σε υψηλή θερμοκρασία.

 

Οφέλη για την υγεία

Τα φασόλια Garbanzo έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά, χοληστερόλη και νάτριο και αποτελούν εξαιρετική πηγή φυλλικού οξέος, μια βιταμίνη που παίζει ρόλο στη σύνθεση αμινοξέων, στον μεταβολισμό της βιταμίνης και στην αντιγραφή του DNA. Περιέχουν επίσης μαγγάνιο, το οποίο μπορεί να βοηθήσει στην προώθηση του υγιούς μεταβολισμού, του σχηματισμού οστών, της αναπαραγωγικής λειτουργίας και της ανοσολογικής απόκρισης. Τα φασόλια Garbanzo είναι μια καλή πηγή διαιτητικών ινών, που μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση της χοληστερόλης LDL και των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.

Σύμφωνα με το περιοδικό Nutrients, τα φασόλια garbanzo είναι πλούσια σε διάφορες βιοδραστικές φυτικές ενώσεις, όπως «στερόλες, τανίνες, καροτενοειδή και άλλες πολυφαινόλες όπως οι ισοφλαβόνες».

Παρά αυτά τα οφέλη, μελέτες δείχνουν ότι τα ρεβίθια περιέχουν επίσης υψηλές ποσότητες διατροφικών παραγόντων όπως το φυτικό οξύ και τα οξαλικά, εκτός από τις λεκτίνες. Σύμφωνα με μια μελέτη του 2018 που δημοσιεύθηκε στο Food Research International, 100 γραμμάρια ρεβιθιών μπορεί να περιέχουν μεταξύ 92,2 και 214 χιλιοστόγραμμα οξαλικού, το οποίο μπορεί να δεσμεύσει ασβέστιο και άλλα μέταλλα και να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης λίθων στο ουροποιητικό σύστημα.

 

Μελέτες για τα ρεβίθια

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στην Ευρωπαϊκή Έρευνα Τροφίμων και Τεχνολογίας αξιολόγησε τις επιδράσεις των διαφόρων μεθόδων προ-μαγειρέματος στην περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες και σε θρεπτικά συστατικά των ρεβιθιών. Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι με το να βουτάτε τα ρεβίθια στο νερό μπορεί να μειώσει της περιεκτικότητάς τους σε υδατάνθρακες κατά 19% έως 20%.

Επιπλέον, στην ίδια μελέτη, οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι η απορρόφηση των ρεβιθιών μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της περιεκτικότητάς τους σε λεκτίνη κατά 0,11% σε 5,18%, καθώς και στη μείωση των συνολικών και διαλυτών επιπέδων οξαλικού.

Όταν παρασκευάζονται σωστά, μια μελέτη δείχνει ότι τα ρεβίθια μπορεί να παρέχουν ευεργετικά αποτελέσματα σε διάφορες ανθρώπινες ασθένειες, όπως καρδιαγγειακές παθήσεις, διαβήτη τύπου 2, πεπτικές διαταραχές και καρκίνο. Για παράδειγμα, μια μελέτη του 2019 που δημοσιεύτηκε στο Clinical Nutrition διαπίστωσε ότι η κατανάλωση ρεβιθιών και άλλων οσπρίων μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου θνησιμότητας από καρκίνο και καρδιαγγειακές παθήσεις.

Πηγή: https://foodfacts.mercola.com/

 


Leave a comment

Please note, comments must be approved before they are published

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.


You may also like

View all
Example blog post
Example blog post
Example blog post