Καψαϊκίνη: Ένα πικάντικο συστατικό που προσφέρει ολοκληρωμένα οφέλη για την υγεία σας

Αυτό που κάνει τις πιπεριές τσίλι μοναδικές είναι η καψαϊκίνη, το συστατικό που τους δίνει την πικάντικη γεύση τους, καθώς και τα μοναδικά οφέλη για την υγεία. Απομονώθηκαν για πρώτη φορά το 1846 από έναν Βρετανό χημικό που ονομάζεται John Clough Thresh, αλλά ήταν μόλις το 1979 όταν η καψαϊκίνη δοκιμάστηκε σε επιστημονικό περιβάλλον για θεραπευτικές χρήσεις.

Ο Tony Yaksh, ερευνητής της κλινικής Mayo, ανακάλυψε ότι οι επανειλημμένες τοπικές εφαρμογές της βοήθησαν στην ανακούφιση του ερεθισμού και της φλεγμονής. Από την ανακάλυψη αυτή και μετά, η καψαϊκίνη έχει γίνει πιο διαδεδομένη.

Οι πιπεριές τσίλι είναι οι καλύτερες φυσικές πηγές καψαϊκίνης

Εάν θέλετε να προσθέσετε καψαϊκίνη στη διατροφή σας, οι πιπεριές τσίλι είναι η καλύτερη πηγή σας. Η μόνη εξαίρεση σε αυτήν την ομάδα τροφίμων είναι η πιπεριά, η οποία δεν έχει καψαϊκίνη. Για να αποκτήσετε τα οφέλη που προσφέρει στην υγεία σας αυτή η ένωσης, πρέπει να αγοράσετε πιπεριές τσίλι που θα δώσουν στο φαγητό σας πικάντικη γεύση.

Ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα για τις πιπεριές τσίλι είναι η ευελιξία τους. Ανάλογα με την ποικιλία που επιλέγετε, μπορούν να αναμιχθούν σε συνταγές ή να προστεθούν σε dips, μαρινάδες και σάλτσας ώστε να προσθέσουν πικάντικη γεύση. Οι πιπεριές τσίλι μπορούν να αποτελέσουν μέρος μιας θρεπτικής διατροφής, αλλά υπάρχουν κάποιες παρενέργειες που πρέπει να γνωρίζετε.. Το βασικό είναι ότι καίνε. Μπορεί επίσης να αντιμετωπίσετε οποιοδήποτε από τα ακόλουθα:

  • Ερεθισμός στομάχου – Μπορεί να νιώσετε καούρα ή να συμβεί μια γαστρίτιδα επειδή οι πιπεριές τσίλι μπορούν να προκαλέσουν φλεγμονή στο στομάχι σας
  • Αναπνευστικά προβλήματα - Όταν καταναλώνεται λανθασμένα (όπως η κατά λάθος εισπνοή σκόνης τσίλι), η μύτη και το στόμα σας μπορεί να αισθανθούν δυσφορία και ερυθρότητα.
  • Αλλεργίες - Οι πιπεριές τσίλι μπορεί να προκαλέσουν διάφορες αλλεργικές αντιδράσεις όπως φαγούρα, ρινική καταρροή, υδαρή μάτια και άλλα σημάδια ερεθισμού.

Η προσθήκη πιπεριών τσίλι στη διατροφή σας είναι ο καλύτερος τρόπος για να εισάγετε τακτικά την καψαϊκίνη στο σώμα σας.

 

Μελέτες σχετικά με τα πιθανά οφέλη για την υγεία

Η καψαϊκίνη, η πηγή του πικάντικου πιπεριού, έχει μελετηθεί διεξοδικά και μπορεί να εκπλαγείτε με το τι μπορεί να κάνει. Τα ακόλουθα είναι εμφανή παραδείγματα:

  • Ανακούφιση από τον πόνο - Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, η καψαϊκίνη μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση του πόνου εξαντλώντας την παροχή ουσίας P από το σώμα σας, μια χημική ουσία που βρίσκεται στα νευρικά σας κύτταρα και παίζει ρόλο στη μετάδοση σημάτων πόνου στον εγκέφαλό σας.
  • Διαχείριση βάρους - Τα πικάντικα τρόφιμα, κυριολεκτικά, μπορούν να βοηθήσουν στην καύση λίπους και να σας βοηθήσουν να χάσετε βάρος.
  • Μείωση της πείνας - Αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι η καψαϊκίνη μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της πείνας, βοηθώντας στην αποτροπή της υπερκατανάλωσης τροφής και της υπερβολικής αύξησης βάρους. Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο European Journal of Nutrition, η καψαϊκίνη δρα μειώνοντας την παραγωγή γκρελίνης, της ορμόνης που ευθύνεται για την πρόκληση της πείνας.
  • Διατήρηση αρτηριακής πίεσης - Η καψαϊκίνη μπορεί να συμβάλει στην ενίσχυση της μακροχρόνιας καρδιακής υγείας.
  • Ενίσχυση της πεπτικής υγείας - Εκτός από τη μείωση της πείνας, η καψαϊκίνη μπορεί να βοηθήσει στην προώθηση μιας εύρυθμης πεπτικής οδού.
  • Μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου - Η καψαϊκίνη μπορεί να έχει την ικανότητα να καταπολεμά τον καρκίνο, προσβάλλοντας οδούς στην ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων.

 

Καψαϊκίνη και πιπεριές τσίλι μπορούν να απολαύσουν σχεδόν όλοι

Οι καυτερές πιπεριές γενικά δεν συνιστώνται για πολύ μικρά παιδιά, επειδή δεν έχουν ακόμη ανεπτυγμένο πεπτικό σύστημα. Κατά γενικό κανόνα, μην χορηγείτε καψαϊκίνη σε παιδιά κάτω των 2 ετών. Μόλις το παιδί σας μεγαλώσει αρκετά, μπορείτε να εισαγάγετε καυτές πιπεριές στη διατροφή του για να αποκτήσετε τα οφέλη της καψαϊκίνης, αλλά να το κάνετε σταδιακά.

Θυμηθείτε να χρησιμοποιήσετε πολύ ήπιες πιπεριές αρχικά και μετά να μετακινηθείτε αργά προς άλλες πιπεριές εάν τους αρέσει η γεύση. Επίσης, αποφύγετε τους σπόρους, καθώς περιέχουν τις υψηλότερες συγκεντρώσεις καψαϊκίνης.

Πηγή: https://articles.mercola.com/


Leave a comment

Please note, comments must be approved before they are published

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.


You may also like

View all
Example blog post
Example blog post
Example blog post