Δυσκολεύεστε να κοιμηθείτε; Μάθετε ποια τρόφιμα θα σας βοηθήσουν.

Είτε παλεύετε να κοιμηθείτε είτε να παραμείνετε κοιμισμένοι, πολλοί παράγοντες παίζουν ρόλο. Ένας είναι το άγχος, άλλος το περιβάλλον και επιπλέον, θα πρέπει να προσέχετε το φαγητό σας.

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ γιατί μερικά τρόφιμα και ποτά σας βοηθύν να κοιμηθείτε, ενώ άλλα σας γεμίζουν ενέργεια; Ισχύει ότι το τυρί σας δίνει εφιάλτες; Μπορεί το ζεστό γάλα να σας βοηθήσει να κοιμηθείτε; Διαχωρίζουμε την πραγματικότητα από τους μύθους και δείχνουμε πως η διατροφή σας μπορεί να σας βοηθήσει να κοιμηθείτε ήσυχα όλη τη νύχτα.

Υδατάνθρακες VS πρωτεΐνες

Πρέπει να καταναλώνουμε υδατάνθρακες ή πρωτεΐνες για έναν καλό ύπνο; Η απάντηση φαίνεται να είναι και τα δύο.

Η τρυπτοφάνη είναι ένα αμινοξύ που πιστεύεται ότι προκαλεί ύπνο. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι είναι μια πρόδρομος ουσία στις χημικές ουσίες που προκαλούν ύπνο, δηλαδή τη σεροτονίνη και τη μελατονίνη στον εγκέφαλο.

Η τρυπτοφάνη είναι παρούσα σε μικρές ποσότητες στις περισσότερες πρωτεϊνικές τροφές και σε υψηλότερες ποσότητες σε τροφές όπως το γιαούρτι, το γάλα, τη βρώμη, τις μπανάνες, τα πουλερικά, τα αυγά και τα φιστίκια.

Για να είναι αποτελεσματική η τρυπτοφάνη, πρέπει να διασχίσει τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό (το σύστημα ασφαλείας του εγκεφάλου). Για να γίνει αυτό πρέπει να ανταγωνιστεί με άλλα αμινοξέα. Οι έρευνες δείχνουν ότι ο συνδυασμός πλούσιων σε τρυπτοφάνη τροφίμων με υδατάνθρακες δίνει το πλεονέκτημα στην τρυπτοφάνη.

Οι υδατάνθρακες διεγείρουν την απελευθέρωση της ινσουλίνης, η οποία βοηθά στην απομάκρυνση άλλων αμινοξέων από την κυκλοφορία του αίματος και βοηθά την τρυπτοφάνη να φτάσει στον εγκέφαλο.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι απαιτείται περαιτέρω έρευνα σχετικά με την ποσότητα της τρυπτοφάνης στα τρόφιμα.

 

Ποια είναι η αλήθεια για τα «ποτά του ύπνου»

 

Ζεστή σοκολάτα

Ο κόσμος συνηθίζει να πίνει ζεστή σοκολάτα πριν τον ύπνο. Συνήθως όμως αυτή περιέχει καφεΐνη, η οποία είναι διεγερτική (φυσικά αυτό διαφέρει από μάρκα σε μάρκα). Εάν δυσκολεύεστε να κοιμηθείτε, σκεφτείτε να προτιμήσετε ένα νόστιμο τσάι ή να πιείτε κάτι με βάση την βύνη.

Ζεστό γάλα

Το γάλα περιέχει μελατονίνη, μια ορμόνη που βοηθά στο να νυστάξει κάποιος και να θελήσεινα κοιμηθεί, αλλά οι έρευνες δεν είναι σίγουρες αν αυτό μπορεί πραγματικά να επηρεάσει τα επίπεδα της μελατονίνης του σώματος. Το γάλα περιέχει επίσης τρυπτοφάνη προκαλεί ύπνο. Για να συνδυάσετε την τρυπτοφάνη με υδατάνθρακες, προτιμήστε να καταναλώσετε το γάλα με δημητριακά.

Τσάι

Σύμφωνα με έρευνες χαμομήλι αυξάνει το επίπεδο γλυκίνης (χαλαρωτικό νεύρο) στο σώμα. Το τσάι της Βαλεριάνας συνταγογραφείται για την αυπνία από την αρχαία Ρώμη και μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα του ύπνοι αλλά και να προκαλέσει υπνηλία.

 

Νερό

Δεν μπορείτε να έχετε έναν καλό ύπνο αν διψάτε μέσα στην μέση της νύχτας. Βεβαιωθείτε ότι πίνετε αρκετό νερό κατά τη διάρκεια της ημέρας για να παραμείνετε ενυδατωμένοι όλη τη νύχτα. Η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων συνιστά στις γυναίκες να πίνουν περίπου 1,6 λίτρα υγρών ημερησίως και άντρες 2 λίτρα.

Πηγή: https://www.bbc.co.uk


Leave a comment

Please note, comments must be approved before they are published

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.


You may also like

View all
Example blog post
Example blog post
Example blog post