Μπορεί η γιόγκα να βοηθήσει στη μείωση της χοληστερίνης;

Η γιόγκα μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του επιπέδου του άγχους καθώς περιλαμβάνει βαθιές αναπνοές, οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν στη χαλάρωση. Η μείωση του στρες μπορεί να βοηθήσει στην υγεία της καρδιάς καθώς και στην ενίσχυση της υγιούς πέψης.

Αλλά τα αποτελέσματα μπορεί να διαφέρουν από άτομο σε άτομο. Το ιατρικό σας ιστορικό, για παράδειγμα, μπορεί να επηρεάσει το κατά πόσο είναι ευεργετική είναι η γιόγκα για εσάς.

Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε περισσότερα σχετικά με τη σύνδεση μεταξύ της γιόγκα και της χοληστερίνης. Επιπλέον μάθετε πόσο ασφαλής είναι η άσκηση yoga.

Η επιστήμη

Υπάρχει ένας περιορισμένος αριθμός μελετών που έχουν εξετάσει τη σχέση μεταξύ των επιπέδων yoga και χοληστερίνης. Αλλά οι μελέτες που υπάρχουν βλέπουν μια συσχέτιση.

Συνολικά, απαιτείται περισσότερη έρευνα σε μεγαλύτερη κλίμακα για να γίνει ένα σημαντικό συμπέρασμα ότι η γιόγκα είναι αποτελεσματική για τη μείωση της χοληστερίνης. Οι μελέτες που υπάρχουν μέχρι στιγμής είναι μικρές, αλλά πολλά υποσχόμενες.

Μια μικρή μελέτη του 2013 εξέτασε 100 άτομα στην Ινδία που ζούσαν με διαβήτη τύπου 2.

Άτομα που συμμετείχαν στη γιόγκα για 3 μήνες, εκτός από τη λήψη από του στόματος υπογλυκαιμικών φαρμάκων, εμφάνισαν μείωση της ολικής χοληστερίνης, των τριγλυκεριδίων και της LDL (λιποπρωτεΐνες χαμηλής πυκνότητας). Έδειξαν επίσης βελτίωση στην HDL (λιποπρωτεΐνες υψηλής πυκνότητας).

Μια μελέτη του 2019 εξέτασε επίσης την επίδραση της γιόγκα στα προφίλ λιπιδίων σε 24 γυναίκες. Όσες συμμετείχαν στη μελέτη έκαναν γιόγκα τρεις φορές την εβδομάδα για 26 εβδομάδες και είδαν μείωση στα επίπεδα της ολικής χοληστερίνης και της LDL. Την ίδια ώρα τα επίπεδα HDL τους δεν επηρεάστηκαν σημαντικά.

Μια ανασκόπηση της μελέτης του 2014 διαπίστωσε ότι η γιόγκα ήταν αποτελεσματική για τη βελτίωση της χοληστερίνης LDL και HDL και της αρτηριακής πίεσης. Όμως οι ερευνητές ήταν περιορισμένοι στο εύρος και το μέγεθος των μελετών που εξέτασαν.

Πότε να δείτε γιατρό

Εάν υποψιάζεστε ή γνωρίζετε ότι έχετε υψηλή χοληστερίνη, πρέπει πάντα να συνεργάζεστε με το γιατρό σας. Μπορούν να προετοιμάσουν ένα πρόγραμμα θεραπείας που είναι ασφαλές για εσάς.

Μπορεί να περιλαμβάνει άσκηση, τροποποιημένη διατροφή ή / και φαρμακευτική αγωγή. Η θεραπεία γιόγκα πρέπει πάντα να γίνεται με την άδεια του γιατρού σας.

Δεν πρέπει να αντικαταστήσετε τα φάρμακα ή άλλες αλλαγές στον τρόπο ζωής για τη γιόγκα. Είναι σημαντικό να ρωτήσετε τον γιατρό σας εάν είναι ασφαλές να κάνετε γιόγκα εκτός από τις άλλες θεραπείες σας.

Συνοπτικά

Αν και απαιτείται περισσότερη έρευνα για να προσδιοριστεί ο ακριβής αντίκτυπος της γιόγκα στα επίπεδα χοληστερίνης, οι μελέτες φαίνονται πολλά υποσχόμενες. Εάν απολαμβάνετε τη γιόγκα, πιθανότατα δε θα υπάρχει πρόβλημα να την εντάξετε στην ρουτίνα σας για την καταπολέμηση της χοληστερίνης - απλώς ζητήστε πρώτα την άδεια του γιατρού σας.

Μαζί με μια υγιεινή φυτική διατροφή και τα συνταγογραφούμενα φάρμακά σας, η θεραπεία γιόγκα μπορεί να είναι ένα εξαιρετικό συμπλήρωμα στη ρουτίνα ευεξίας σας. Συνεργαστείτε με το γιατρό σας για να δημιουργήσετε ένα εξατομικευμένο σχέδιο για την υγεία σας.

Η γιόγκα δεν πρέπει ποτέ να χρησιμοποιείται ως υποκατάστατο των φαρμάκων σας. Θα πρέπει επίσης να συμβουλευτείτε έναν γιατρό πριν ξεκινήσετε ένα νέο πρόγραμμα άσκησης.

Πηγή: https://www.healthline.com/


Leave a comment

Please note, comments must be approved before they are published

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.


You may also like

View all
Example blog post
Example blog post
Example blog post