Είναι ο χυμός σέλερι τόσο αποδοτικός όσο λένε;

Το σέλερι και ο χυμός του, έχουν μια σειρά από πλεονεκτήματα και τώρα θα αναρωτιέστε αν η απώλεια βάρους είναι ένα από αυτά.

Γιατί το πίνουν οι άνθρωποι;

Ο χυμός σέλερι, έχει διαδοθεί πως έχει πολλά οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένης της απώλειας βάρους και της βελτίωσης του εντέρου καθώς και της υγείας του δέρματος. Πλέον αποτελεί μια τάση με στόχο την απώλεια βάρους.

Οι ακόλουθοι της τάσης, πίνουν 475 ml χυμού σέλερι, κάθε πρωί, με άδειο στομάχι.

Αυτό το δημοφιλές λαχανικό είναι πλούσιο σε πολυάριθμα θρεπτικά συστατικά, όπως το φυλλικό οξύ, το κάλιο, το μαγγάνιο και οι βιταμίνες Α, C και Κ. Είναι επίσης μια μεγάλη πηγή ριβοφλαβίνης, βιταμίνης Β6, παντοθενικού οξέος, ασβεστίου, μαγνησίου και φωσφόρου.

Μπορείτε να καταναλώνετε περισσότερα από αυτά τα θρεπτικά συστατικά όταν το σέλερι γίνεται χυμός επειδή έχουν αφαιρεθεί φυτικές ίνες του.

Ενώ είναι πολλοί εκείνοι που υποστηρίζουν αυτήν την τάση, τα οφέλη της δεν υποστηρίζονται από έρευνες.

 

Ως προσθήκη σε άλλα ποτά

Ο χυμός σέλερι μπορεί να καταναλωθεί μόνος του ή να προστεθεί σε άλλα ποτά όπως τα πράσινα ποτά. Αυτά τα ποτά περιέχουν συνήθως μια ποικιλία φρούτων και λαχανικών.

Αυτός ο συνδυασμός μας δίνει ένα διατροφικό ισορροπημένο ποτό το οποίο παρέχει κάποια από τα οφέλη του χυμού από σέλινο.

Επιπλέον, μπορείτε να συμπληρώσετε με πηγές πρωτεΐνης όπως το  γιαούρτι, καθώς και πηγές λίπους όπως το βούτυρο, το καρύδι ή  το αβοκάντο, για καλύτερη υγεία.

 

Μπορεί να σας βοηθήσει να χάσετε βάρος;

Ακούμε συχνά ότι ο χυμός από σέλερι, μπορεί να ενισχύσει την απώλεια βάρους.

Οι υποστηρικτές αυτής της θεωρίας, ισχυρίζονται ότι η κατανάλωση 475 ml χυμού κάθε πρωί, διαλύει τα λιποκύτταρα που αποθηκεύονται στο συκώτι. Ωστόσο, ο ισχυρισμός αυτός στερείται επιστημονικών στοιχείων και απαιτεί περαιτέρω έρευνα.

Συνεπώς, ο χυμός σέλερι μπορεί να ενισχύσει την απώλεια βάρους με άλλους τρόπους.

Το βάρος σας εξαρτάται από τη ποσότητα των θερμίδων που καταναλώνετε καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Ο χυμός σέλινου είναι σχετικά χαμηλός σε θερμίδες, παρέχοντας 85 θερμίδες ανά 475 ml.

Άρα, αν αντικαταστήσετε άλλα ποτά όπως για παράδειγμα ποτά με ζάχαρη, με χυμό από σέλερι, τότε έχετε κάνει μια έξυπνη επιλογή για την απώλεια βάρους.

Επιπλέον, τα ποτά με χαμηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες όπως ο χυμός σέλερι πριν από τα γεύματα μπορεί να σας κάνουν να αισθανθείτε πληρότητα και να σας βοηθήσουν να τρώτε συνολικά λιγότερες θερμίδες.

Αν και ο χυμός σέλερι είναι ένα υγιές ποτό χαμηλών θερμίδων, το κλειδί για τη μακροπρόθεσμη απώλεια βάρους δεν ανήκει σε ένα μόνο τρόφιμο. Αντί για αυτό, συνδυάστε την άσκηση με μια θρεπτική διατροφή βασισμένη σε υγιεινά τρόφιμα.

 

Άλλα σημαντικά οφέλη

Ο χυμός σέλερι προσφέρει μια σειρά από οφέλη για τον ανθρώπινο οργανισμό.

 

Αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες

Ο χυμός σέλερι είναι πλούσιος σε φυτοθρεπτικά συστατικά, τα οποία περιέχουν φυσικές φυτικές ενώσεις με αποδεδειγμένη αντιφλεγμονώδη δραστηριότητα.

Τα φλαβονοειδή από τα βασικότερα είδη φυτοθρεπτικών συστατικών που περιέχει ο χυμός σέλερι. Τροφές πλούσιες σε φλαβονοειδή μειώνουν τον κίνδυνο καρδιοπάθειας, καρκίνου και διαβήτη.

Έλεγχος της πίεσης του αίματος

Ο χυμός σέλερι μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο της υπέρτασης.

Η δράση του χυμού σέλερι οφείλεται στα νιτρικά άλατα τα οποία κρατάνε την πίεση σε χαμηλά επίπεδα και ενισχύουν την καλή λειτουργία της καρδιάς.

Μείωση της χοληστερίνης

Σύμφωνα με μελέτες ο χυμός σέλερι συμβάλει στη σταδιακή μείωση της χοληστερίνης.

Πιθανά μειονεκτήματα

Παρόλο που ο χυμός σέλερι θεωρείται ασφαλής για τον ανθρώπινο οργανισμό, θα πρέπει να γνωρίζετε κάποια μειονεκτήματα που έχει.

Έλλειψη Φυτικών Ινών

Ένα ματσάκι σέλερι — περίπου 9 κοτσάνια — περιέχει 9 γραμμάρια ινών, ενώ 475 ml του χυμού περιέχουν μικρότερο ποσών ινών.

Οι φυτικές ίνες προσφέρουν πολλά οφέλη στην υγεία που ξεκινούν από την απώλεια βάρους έως την καλύτερη υγεία το εντέρου.

Προσθήκη Νατρίου

Ένα ακόμα μειονέκτημα του χυμού σέλερι είναι η υψηλή περιεκτικότητα νατρίου.

Το σέλερι είναι πλούσιο σε νάτριο καθώς ένα κοτσάνι περιέχει 32 mg ενώ 475 ml χυμού περιέχουν περισσότερο από 400mg.  

Εάν καταναλώνετε πολύ αλάτι, ένα ποτήρι χυμού σέλερι  μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες.

Καθώς τα υψηλά επίπεδα νατρίου συνδέονται με υπέρταση, άνθρωποι με υψηλές τιμές πίεσης καλό είναι να αποφύγουν το χυμό σέλερι ή να τον καταναλώσουν με μέτρο. 

 

Συνοπτικά

Ενώ μια ημερήσια δόση χυμού σέλερι είναι η τελευταία τάση, δεν μπορεί να ενισχύει την απώλεια βάρους από μόνη της.

Φυσικά όμως αν αντικαταστήσετε ποτά με μεγάλη περιεκτικότητα θερμίδων με χυμό σέλερι, τότε μπορείτε να χάσετε πιο εύκολα βάρος. Επιπλέον, μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της φλεγμονής και της αρτηριακής πίεσης.

Ωστόσο, αν θέλετε να χάσετε βάρος, είναι προτιμότερο να κάνετε μεγαλύτερες διατροφικές αλλαγές στον τρόπο ζωής – και όχι μόνο να ακολουθήσετε την πιο πρόσφατη τάση.

 

Πηγή: https://www.healthline.com


Leave a comment

Please note, comments must be approved before they are published

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.


You may also like

View all
Example blog post
Example blog post
Example blog post