#AboutFood -Λάχανο: 6 Οφέλη που προσφέρει στην υγεία σας, σύμφωνα με τους διατροφολόγους

Το λάχανο πιθανότατα δεν πρόκειται να κερδίσει κάποιο βραβεία ως το "δημοφιλέστερο λαχανικό", αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δε θα έπρεπε να το προτιμήσετε. Στην πραγματικότητα, μπορεί πραγματικά να αποτελέσει όφελος για την υγεία σας.

Το λαχανικό - το οποίο διατίθεται σε κόκκινο, πράσινο και λευκό σχήμα - είναι μέλος της ίδιας οικογένειας με το μπρόκολο, το κουνουπίδι και τα λαχανάκια των Βρυξελλών, μεταξύ άλλων. Όμως, ενώ συνοδεύεται από πολλά οφέλη για την υγεία (περισσότερα για αυτό πιο κάτω), είναι σημαντικό να το προετοιμάσετε με τον σωστό τρόπο.

Το μαγείρεμα και το βράσιμο μπορούν να καταστρέψουν τα τρόφιμα από τα θρεπτικά συστατικά του. Αντί για αυτό, προτιμήστε να το τρώτε φρέσκο και ωμό σε σαλάτα.  

Είναι πλούσιο σε βιταμίνη C

Τα πορτοκάλια δεν είναι ο μόνος τρόπος για να πάρετε τη βιταμίνη C σας - το λάχανο μπορεί επίσης να παρέχει μια τεράστια ποσότητα θρεπτικών συστατικών εάν πρέπει να προσθέσετε περισσότερα στη διατροφή σας. Το λάχανο έχει υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτική βιταμίνη C, παρέχοντας ειδικά το 70% του RDA.

Η εξασφάλιση αρκετής βιταμίνης C κάθε μέρα είναι σημαντική, καθώς το σώμα μας δεν παράγει τη βιταμίνη φυσικά (έτσι, πρέπει να την πάρουμε από τα τρόφιμα). Η βιταμίνη C βοηθά το σώμα σας να απορροφήσει σίδηρο από τις φυτικές τροφές που τρώτε, κάνει το κολλαγόνο για να βοηθήσει τις πληγές να επουλωθούν και ενισχύει το ανοσοποιητικό σας σύστημα για να σας προστατεύσει από ασθένειες.

Είναι μια καλή πηγή ινών

Εάν θέλετε να έχετε περισσότερες φυτικές ίνες στη διατροφή σας - είτε το συνέστησε ο γιατρός σας, είτε αισθάνεστε ότι χρειάζεστε λίγη βοήθεια στο μπάνιο - το λάχανο μπορεί να βοηθήσει. Σύμφωνα με το USDA, δύο φλιτζάνια ψιλοκομμένο λάχανο περιέχουν σχεδόν 5 γραμμάρια ινών.

Μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της υγείας των οστών

Το λάχανο περιέχει μια θρεπτική ουσία εξαιρετικά σημαντική τόσο για την υγεία των οστών όσο και για τις υγιείς λειτουργίες πήξης του αίματος στο σώμα: βιταμίνη Κ. Υπάρχουν περίπου 68 μικρογραμμάρια βιταμίνης Κ σε ένα μόνο φλιτζάνι μαγειρεμένο λάχανο, σύμφωνα με το USDA.

Ενώ οι ανεπάρκειες της βιταμίνης Κ είναι σπάνιες, ορισμένα άτομα με ορισμένες ιατρικές καταστάσεις - κυστική ίνωση, κοιλιοκάκη, ελκώδης κολίτιδα - μπορεί να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για χαμηλότερα από τα συνηθισμένα επίπεδα βιταμίνης Κ. Η πολύ λίγη βιταμίνη μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένη αντοχή των οστών , αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης οστεοπόρωσης και σε σπάνιες περιπτώσεις, μώλωπες και αιμορραγικά προβλήματα.

Είναι μια εξαιρετική επιλογή χαμηλών θερμίδων

Εάν θέλετε να χάσετε βάρος, ένα πράγμα που μπορεί να βοηθήσει πάρα πολύ είναι να αντικαταστήσετε τρόφιμα με πολλές θερμίδες με αυτά που δεν περιέχουν τόσες.  Το λάχανο είναι μια εξαιρετική επιλογή.

Είναι καλό για την καρδιά σας

Ίσως να μην σκεφτείτε αμέσως το λάχανο ως μια υγιεινή τροφή για την καρδιά, αλλά μπορεί να θέλετε να το προσθέσετε στη διατροφή σας εάν προσπαθείτε να είστε πιο συνειδητοποιημένοι. Το λάχανο είναι ένα λαχανικό και έχει αποδειχθεί ότι έχει αντιφλεγμονώδη οφέλη, συνεπώς συνιστάται σε άτομα που διατρέχουν κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

Μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση του καρκίνου

Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου, τα σταυρανθή λαχανικά, όπως το λάχανο, περιέχουν ενώσεις που ονομάζονται γλυκοσινολάτες, οι οποίες είναι χημικές ουσίες που περιέχουν θείο (είναι υπεύθυνες για την πικρή γεύση που έχουν πολλά σταυρανθή λαχανικά). Κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας των τροφίμων, του μασήματος και της πέψης, αυτά τα γλυκοσινολικά άλατα διασπώνται σε ορισμένες ενώσεις που έχουν εξεταστεί για τα αντικαρκινικά οφέλη τους. Η του λάχανου σε γλυκοσινολάτη του δίνει τη φήμη ότι έχει αντικαρκινικά οφέλη.

Αυτά είναι καλά νέα, φυσικά, αλλά αυτό δεν σημαίνει το να φάτε πολύ λάχανο θα αποτρέψει εντελώς τον καρκίνο. Οι ειδικοί λένε ότι πρέπει να γίνει πολύ περισσότερη έρευνα σχετικά με τα οφέλη για την καταπολέμηση του καρκίνου. Ωστόσο, αυτός ο τύπος λαχανικών εξακολουθεί να είναι μια πολύ υγιεινή προσθήκη σε οποιαδήποτε διατροφή, οπότε η ενσωμάτωσή τους στα γεύματά σας δεν είναι ποτέ κακή ιδέα.

Πηγή: https://www.health.com/


Leave a comment

Please note, comments must be approved before they are published

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.


You may also like

View all
Example blog post
Example blog post
Example blog post