Είναι η καστανή ζάχαρη καλή για τον διαβήτη;

Αν και παράγονται από τις ίδιες πηγές, η καστανή ζάχαρη συχνά παρουσιάζεται ως μια φυσική και υγιεινή εναλλακτική λύση στη λευκή ζάχαρη.

Εάν έχετε διαβήτη, η κατανόηση των διαφορών τους καθώς και των επιπτώσεων στην υγεία είναι ιδιαίτερα σημαντική.

Έχουν παρόμοιο θρεπτικό προφίλ

Επειδή η καστανή και η λευκή ζάχαρη παράγονται είτε από το ζαχαρότευτλα είτε από το εργοστάσιο ζαχαροκάλαμου, θρεπτικά είναι σχεδόν ταυτόσημες.

Η καστανή ζάχαρη γίνεται συνήθως με την προσθήκη μελάσσας σε λευκή ζάχαρη, η οποία δίνει σκούρο χρώμα και παρέχει μια μικρή ποσότητα βιταμινών και μετάλλων.

Γραμμάριο προς γραμμάριο, η καστανή ζάχαρη είναι ελαφρώς χαμηλότερη σε θερμίδες και υδατάνθρακες συγκριτικά με τη λευκή ζάχαρη.

Η καστανή ζάχαρη περιέχει επίσης περισσότερο ασβέστιο, σίδηρο και κάλιο, αν και οι ποσότητες αυτών των θρεπτικών ουσιών που βρίσκονται σε μια τυπική μερίδα είναι ασήμαντες.

Ως εκ τούτου, αυτές οι διαφορές είναι πολύ μικρές και είναι απίθανο να επηρεάσουν την υγεία σας.

Και οι δύο αυξάνουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα

Η καστανή και η λευκή ζάχαρη αποτελούνται κυρίως από σακχαρόζη ή επιτραπέζια ζάχαρη.

Σχετικά με τον γλυκαιμικό δείκτη (GI), ο οποίος μετράει σε ποιο βαθμό ορισμένες τροφές αυξάνουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σε κλίμακα 0-100, τα επίπεδα σακχαρόζης είναι 65.

Αυτό σημαίνει ότι τόσο η καστανή όσο και η λευκή ζάχαρη αυξάνουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα όσο και τρόφιμα όπως πατάτες τηγανητές, γλυκοπατάτες και ποπ κορν.

Η διατήρηση υγιών επιπέδων σακχάρου στο αίμα είναι εξαιρετικά σημαντική για τα άτομα με διαβήτη. Με τον έλεγχο της πρόσληψης τροφών πλούσιων σε υδατάνθρακες και ζάχαρη μπορεί να ενισχυθεί ο έλεγχος του σακχάρου στο αίμα και να ελαχιστοποιηθεί ο μακροπρόθεσμος κίνδυνος επιπλοκών του διαβήτη.

Ποια πρέπει να προτιμήσετε;

Εάν έχετε διαβήτη, η καστανή ζάχαρη δεν αποτελεί πιο υγιεινή επιλογή από τη λευκή.

Λάβετε υπόψη ότι οποιοδήποτε είδος προστιθέμενης ζάχαρης θα πρέπει να περιορίζεται ως μέρος μιας υγιούς, καλά ισορροπημένης διατροφής. Η υπερβολική πρόσληψη ζάχαρης συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο καρδιακής νόσου, διαβήτη τύπου 2, παχυσαρκίας και λιπώδους ηπατικής νόσου.

Ορισμένες έρευνες υποδεικνύουν ότι η υπερβολική ζάχαρη επίσης επηρεάζει την ευαισθησία του οργανισμού στην ινσουλίνη, η οποία σχετίζεται στο πώς ανταποκρίνεται το σώμα σας στην ινσουλίνη. Αυτή η ορμόνη ρυθμίζει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας.

Η προβληματική ευαισθησία στην ινσουλίνη μειώνει την ικανότητα να μεταφέρει ο οργανισμός αποτελεσματικά τη ζάχαρη από το αίμα στα κύτταρα.

Έτσι, τα άτομα με διαβήτη πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικά με την πρόσληψη ζάχαρης.

Η American Heart Association προτείνει περιορισμό των προστιθέμενων σακχάρων σε λιγότερο από 6 κουταλάκια του γλυκού (25 γραμμάρια ή 100 θερμίδες) ημερησίως για τις γυναίκες και κάτω από 9 κουταλάκια του γλυκού (37,5 γραμμάρια ή 150 θερμίδες) ανά ημέρα για τους άνδρες.

Εάν έχετε διαβήτη, η μείωση της πρόσληψης ζάχαρης όσο το δυνατόν περισσότερο μπορεί να βελτιώσει τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα σας ενώ προάγει τη γενική υγεία. Για να αναπτύξετε ένα κατάλληλο πρόγραμμα διατροφής, συμβουλευτείτε έναν επαγγελματία υγείας ή έναν καταχωρημένο διαιτολόγο.

Συμπερασματικά

Παρά τις μικρές διαφορές στη γεύση, η καστανή και η λευκή ζάχαρη έχουν πολύ παρόμοιο θρεπτικό προφίλ καθώς και επίδραση στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Ως εκ τούτου, η καστανή ζάχαρη δεν παρέχει οφέλη σε άτομα με διαβήτη.

Ο καθένας - αλλά ιδιαίτερα τα άτομα με αυτή την πάθηση - θα πρέπει να μετριάζει την πρόσληψη ζάχαρης για βέλτιστη υγεία.

Πηγή: www.healthline.com


Leave a comment

Please note, comments must be approved before they are published

This site is protected by hCaptcha and the hCaptcha Privacy Policy and Terms of Service apply.


You may also like

View all
Example blog post
Example blog post
Example blog post