Πρωινό: είναι το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας;

Tο πρωινό θεωρείται υγιεινό και πιο σημαντικό από τα υπόλοιπα γεύματα της ημέρας. Ακόμα και οι σημερινοί κανόνες διατροφής συνιστούν να τρώμε πρωινό. Υποστηρίζεται ότι το πρωινό μας βοηθά να χάσουμε βάρος και ότι η παράλειψή του μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο παχυσαρκίας.

Ωστόσο, νέες μελέτες έχουν αρχίσει να αμφισβητούν αυτήν την προτροπή. Αυτό το άρθρο αναφέρεται λεπτομερώς στη λήψη πρωινού, και αν η παράλειψη του είναι πιθανόν επιβλαβής για τον ανθρώπινο οργανισμό.

 

Όσοι τρώνε πρωινό τείνουν να έχουν πιο υγιεινές συνήθειες

Είναι αλήθεια ότι πολλές μελέτες δείχνουν ότι όσοι τρώνε πρωινό τείνουν να είναι πιο υγιείς. Για παράδειγμα, είναι λιγότερο πιθανό να είναι υπέρβαροι / παχύσαρκοι και διατρέχουν μικρότερο κίνδυνο από διάφορες χρόνιες ασθένειες.

Ωστόσο, αυτές οι μελέτες είναι οι αποκαλούμενες μελέτες παρατήρησης, καθώς δεν μπορούν να το αποδείξουν ότι οι άνθρωποι που τρώνε πρωινό είναι πιο υγιείς.

Αυτό που συμβαίνει είναι ότι αυτοί οι άνθρωποι έχουν περισσότερες συνήθειες υγιεινού τρόπου ζωής τις οποίες μπορούν να αποδείξουν. Από την μια οι άνθρωποι που τρώνε πρωινό τείνουν επίσης να ακολουθούν μια πιο υγιεινή διατροφή, με περισσότερες ίνες και μικροθρεπτικά συστατικά (βιταμίνες).

Από την άλλη, οι άνθρωποι που παραλείπουν το πρωινό τείνουν να καπνίζουν περισσότερο, να πίνουν περισσότερο αλκοόλ και να ασκούνται λιγότερο. Ίσως αυτοί είναι οι λόγοι για τους οποίους όσοι τρώνε πρωινό είναι κατά μέσο όρο πιο υγιείς. Αυτό δηλαδή μπορεί να μην έχει καμία σχέση με το ίδιο το πρωινό γεύμα.

 

Το πρωινό γεύμα δεν αυξάνει τον μεταβολισμό σας

Μερικοί άνθρωποι υποστηρίζουν ότι η λήψη του πρωινού γεύματος «ξυπνάει» τον μεταβολισμό, αλλά αυτό είναι ένας μύθος.

Οι άνθρωποι αναφέρονται στην θερμική επίδραση των τροφίμων, δηλαδή για την αύξηση των θερμίδων που καίγονται ύστερα από την κατανάλωση.

Ωστόσο, σημαντικός παράγοντας για το μεταβολισμό είναι η συνολική ποσότητα τροφής που καταναλώνεται καθ 'όλη τη διάρκεια της ημέρας. Δεν έχει σημασία ποια στιγμή ή πόσο συχνά τρώτε.

 

Η παράλειψη του πρωινού δεν προκαλεί αύξηση βάρους

Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, οι άνθρωποι που παραλείπουν το πρωινό τείνουν να ζυγίζουν περισσότερο από τους ανθρώπους που τρώνε.

Αυτό μπορεί να φαίνεται παράδοξο: πώς μπορεί η παράλειψη τροφής να οδηγεί σε αύξηση βάρους; Κάποιοι ισχυρίζονται ότι η παράλειψη του πρωινού γεύματος σας κάνει να πεινάτε, με αποτέλεσμα να υπερκαταναλώνετε τροφή μέσα την ημέρα.

Αυτό αν και φαίνεται να έχει νόημα, δεν υποστηρίζεται από στοιχεία.

Είναι αλήθεια ότι η παράλειψη του πρωινού μπορεί να σας κάνει να πεινάσετε και να φάτε περισσότερο στο μεσημεριανό γεύμα, αλλά αυτό δεν αρκεί για να αντισταθμίσει το πρωινό που παραλείφθηκε.

Στην πραγματικότητα, κάποιες μελέτες έχουν δείξει ότι η παράλειψη του πρωινού μπορεί να μειώσει τη συνολική πρόσληψη θερμίδων έως και 400 θερμίδες ημερησίως.

Αυτό φαίνεται λογικό, επειδή παραλείπετε από τη διατροφή σας ένα ολόκληρο γεύμα.

Σε μια μελέτη διάρκειας τεσσάρων μηνών, η οποία συνέκρινε συστάσεις για κατανάλωση ή παράλειψη πρωινού σε 309 υπέρβαρους / παχύσαρκους άνδρες και γυναίκες, μετά από 4 μήνες, έδειξε ότι δεν υπήρχε διαφορά στο βάρος μεταξύ των ομάδων. Δηλαδή, η λήψη του πρωινού δεν είχε καμία σημασία.

Αυτά τα αποτελέσματα υποστηρίζονται από μελέτες σχετικά με τις επιπτώσεις των συνηθειών του πρωινού στην απώλεια βάρους. Η παράλειψη του πρωινού δεν είχε ορατά αποτελέσματα.

 

Η παράλειψη του πρωινού μπορεί να έχει και κάποια οφέλη για την υγεία

Η παράλειψη του πρωινού αποτελεί κοινό μέρος πολλών μεθόδων διαλειμματικής νηστείας.

Περιλαμβάνει τη μέθοδο 16/8, η οποία αποτελείται από μια ολονύκτια νηστεία 16 ωρών που την ακολουθεί ένα διάλειμμα με φαγητό για 8 ώρες.

Αυτό το διάλλειμα διατροφής κυμαίνεται συνήθως από το γεύμα μέχρι το δείπνο, γεγονός που σημαίνει ότι παραλείπεται το πρωινό κάθε μέρα.

Η διαλειμματική νηστεία έχει αποδειχθεί ότι μειώνει αποτελεσματικά την πρόσληψη θερμίδων, αυξάνει την απώλεια βάρους και βελτιώνει την μεταβολική ικανότητα.

Ωστόσο, είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι δεν ταιριάζει σε όλους καθώς τα αποτελέσματα διαφέρουν ανά άτομο.

Μερικοί άνθρωποι μπορεί να έχουν θετικά αποτελέσματα, ενώ άλλοι μπορεί να αναπτύξουν πονοκεφάλους, αύξηση του σακχάρου, λιποθυμία και έλλειψη συγκέντρωσης.

 

 

Το πρωινό είναι προαιρετικό

Τα στοιχεία είναι σαφή, δεν υπάρχει τίποτα "δεδομένο" για το πρωινό.

Πιθανότατα δεν έχει σημασία αν τρώτε ή παραλείπετε το πρωινό, αρκεί να τρώτε υγιεινά για το υπόλοιπο της ημέρας.

Το πρωινό δεν "ξυνπάει" το μεταβολισμό σας και η παράλειψή του δεν σας κάνει αυτόματα υπερκαταναλωτικούς.

Αυτός είναι ένας μύθος, βασισμένος σε μελέτες παρατήρησης που έχουν αποδειχθεί λανθασμένες.

Το τελικό συμπέρασμα είναι ότι πρωινό είναι προαιρετικό και όλα βασίζονται σε προσωπική επιλογή. Εάν αισθάνεστε πεινασμένοι το πρωί και σας αρέσει το πρωινό, φάτε ένα υγιεινό πρωινό. Ένα πρωινό πλούσιο σε πρωτεΐνες είναι ό,τι καλύτερο.

Ωστόσο, εάν δεν αισθάνεστε πεινασμένοι το πρωί και δεν αισθάνεστε ότι χρειάζεστε πρωινό, μην φάτε. Η απόφαση είναι τόσο απλή!

Πηγή: https://www.healthline.com/


Leave a comment

Please note, comments must be approved before they are published

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.


You may also like

View all
Example blog post
Example blog post
Example blog post