Τι συνέπειες έχει στην υγεία του εγκεφάλου η υψηλή αρτηριακή πίεση μετά τα 30;

Σύμφωνα με τα ευρήματα, η διασφάλιση της υγείας του εγκεφάλου συμβαίνει από τα μέσα της ηλικίας των 30 έως τα 50.  

Η έρευνα μελέτησε 500 άτομα που γεννήθηκαν το 1946 και στα οποία παρατηρήθηκε ότι η υψηλότερη αρτηριακή πίεση στις νεότερες ηλικίες, συνδέθηκε με μεταγενέστερες βλάβες στα αιμοφόρα αγγεία και συρρίκνωση του εγκεφάλου.

Οι ειδικοί λένε πως η υψηλή αρτηριακή πίεση κατά την «κρίσιμη περίοδο» των 30 και 40 θα μπορούσε να «επιταχύνει τη βλάβη» στον εγκέφαλο.

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που η αρτηριακή πίεση στη μέση ηλικία έχει συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο άνοιας, αλλά οι επιστήμονες ήθελαν να καταλάβουν περισσότερα για το πότε και πώς μπορεί να συμβεί.

Σε όλη τη διάρκεια αυτής της μελέτης, που δημοσιεύτηκε στο Lancet Neurology, οι συμμετέχοντες μέτρησαν την αρτηριακή πίεση τους και υποβλήθηκαν σε εγκεφαλική εξέταση.

Αυξήσεις της αρτηριακής πίεσης μεταξύ των ηλικιών 36 και 43 φάνηκε πως σχετίζονται με συρρίκνωση του εγκεφάλου.

"Επιτάχυνση της ζημίας"

Ο εγκέφαλος του κάθε ανθρώπου συρρικνώνεται λίγο καθώς μεγαλώνει, αλλά είναι πιο έντονος σε εκείνους με νευροεκφυλιστικές ασθένειες όπως η αγγειακή άνοια.

Και ενώ αυτοί που μελετήθηκαν δεν έδειξαν σημάδια γνωστικής δυσλειτουργίας, οι ερευνητές λένε ότι η συρρίκνωση του εγκεφάλου συνήθως προηγείται - γι’ αυτό θα συνεχίσουν να παρακολουθούν τους ανθρώπους της έρευνας.

Η αυξημένη αρτηριακή πίεση μεταξύ 43 και 53 συνδέθηκε επίσης με περισσότερες ενδείξεις ζημιών στα αιμοφόρα αγγεία ή "μίνι εγκεφαλικά επεισόδια" όταν αυτοί οι άνθρωποι έφταναν τα 70.

Ο καθηγητής Jonathan Schott, κλινικός νευρολόγος στο UCL Queen Square Ινστιτούτο Νευρολογίας, ηγήθηκε της έρευνας.

"Η πίεση του αίματος, ακόμα και στην ηλικία των 30, θα μπορούσε να προκαλέσει ένα πλήγμα για την υγεία του εγκεφάλου ακόμη τέσσερις δεκαετίες αργότερα. Οι έλεγχοι και οι παρεμβάσεις που αποσκοπούν στη μεγιστοποίηση της υγείας του εγκεφάλου αργότερα στη ζωή πρέπει να στοχεύουν τουλάχιστον στα πρώτα χρόνια".

Ο Paul Leeson, καθηγητής καρδιοαγγειακής ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, δήλωσε: «Γνωρίζουμε εδώ και αρκετό καιρό ότι οι άνθρωποι που έχουν υψηλότερη αρτηριακή πίεση τείνουν να έχουν διαφορετική δομή του εγκεφάλου αργότερα.

"Αυτό που συζητούν οι γιατροί είναι κατά πόσο η θεραπεία της υψηλής πίεσης του αίματος στους νέους προλαμβάνει τις αλλαγές αυτές στον εγκέφαλο.

Ο Δρ Carol Routledge, διευθυντής της έρευνας στην έρευνα του Alzheimer UK, δήλωσε: "Η υψηλή αρτηριακή πίεση κατά τη μέση ηλικία είναι ένας από τους ισχυρότερους παράγοντες κινδύνου για την άνοια.

"Η έρευνα ήδη υποδηλώνει ότι η πιο επιθετική αντιμετώπιση της υψηλής αρτηριακής πίεσης τα τελευταία χρόνια μπορεί να βελτιώσει την υγεία του εγκεφάλου των σημερινών παλαιότερων γενεών.

«Πρέπει να συνεχίσουμε να βασιζόμαστε σε αυτή τη διορατικότητα με την ανίχνευση και τη διαχείριση της υψηλής αρτηριακής πίεσης ακόμη και για όσους βρίσκονται στην πρώιμη μέση ηλικία».

Πηγή: https://www.bbc.com


Leave a comment

Please note, comments must be approved before they are published

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.


You may also like

View all
Example blog post
Example blog post
Example blog post